22 czerwca 2013

TORT "PLASTER MIODU"




Kiedy zobaczyłam to ciasto to wiedziałam, że muszę je upiec. Bardzo spodobał mi się efekt dekoracyjny, jaki uzyskuje się używając folii bąbelkowej. 
Ciasto jest pracochłonne, ale dość przyjemnie się je wykonuje.

Polecam przygotowanie masy z podwójnej porcji, gdyż placki wchłonęły znaczną część masy i wypiek dla niektórych osób mógłby być niewystarczająco wilgotny (na zdjęciach ciasto jest przełożone masą z pojedynczej porcji).

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 




Przepis pochodzi z bloga: Olga's flavour factory. Do przepisu wprowadziłam kilka swoich zmian.

Składniki na ciasto:


  • pół szklanki mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 4 kopiaste łyżki masła
  • 2 łyżeczki sody 
  • 1 łyżeczka octu
  • 5 łyżek kakao
  • 1 jajko
  • około 3 szklanek mąki pszenne


Wykonanie:

1. Do średniego garnka przełóż: mleko, miód, cukier, masło, kakao.



2. Gotuj tylko do rozpuszczenia się masła i cukru.
3. W osobnym naczyniu połącz ocet z sodą i kiedy zacznie się pienić dodaj miksturę do rondla. Mieszaj.



4. Następnie połącz masę kakaową z jajkiem - mieszaj intensywnie trzepaczką, aby jajko się nie ścięło.
5. Zdejmij garnek z ognia i odstaw na około 5 minut.
6. Zacznij masę stopniowo łączyć z mąką - mieszaj.



Kiedy masa będzie gęsta i ciężko będzie się ją mieszać, przełóż ją na posypaną mąką stolnicę.



Dodaj mąkę, aby uzyskać konsystencję plasteliny.



7. Uformuj z ciasta cygaro, które podziel na pół, a następnie każdą z części na 5.



8. Każdy z kawałków rozwałkuj na uprzednio przygotowanych kawałkach papieru do pieczenia, z odrysowanej na nich 25cm tortownicy.



9. Placki można jeszcze potem wyrównać przykładając do nich spód tortownicy i odcinając niepotrzebne kawałki.



10. Każdy z placków nakłuj w kilku miejscach widelcem.



11. Każdy okrąg piecz przez około 4-6 minut w piekarniku nagrzanym do około 180-190 stopni C.
12. Odstaw do całkowitego ostudzenia.






Składniki na krem:


  • 4 kopiaste łyżki mąki
  • 3 kopiaste łyżki skrobi kukurydzianej bądź ziemniaczanej
  • 2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 duże żółtka
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżeczki esencji waniliowej
  • 2 kopiaste łyżki masła
  • 1 szklanka zimnej kremówki 


Wykonanie:

1. W rondlu zacznij podgrzewać mleko z laską wanilii (już bez ziarenek). Mleka nie zagotowuj, ale odstaw z ognia, kiedy pojawi się na nim pianka.
2. W osobnej misce ubij żółtka z cukrem.



3. Połącz żółtka z ziarenkami wanilii i stopniowo przesiewaj do nich mąkę oraz skrobię. Mieszaj trzepaczką, aby nie powstały grudki.



4. Do masy jajecznej dodaj około 1/3 szklanki ciepłego mleka i szybko wymieszaj trzepaczką.



5. Ponownie wlej 1/3 szklanki ciepłego mleka i szybko wymieszaj.
6. Następnie postaw garnek z mlekiem na ogień i stopniowo przelewaj do mleka masę jajeczną szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Gotuj do zgęstnienia masy.



7. Dodaj do budyniu masło, esencję i dokładnie wymieszaj. Wyjmij laskę wanilii.



8. Przelej budyń do miseczki i przykryj go folią spożywczą (folia musi dotykać budyniu), aby zapobiec utworzeniu się skórki. Wstaw naczynie do lodówki do całkowitego ostudzenia.



9. Ubij luźniejszą bitą śmietanę i wciąż miksując dodawaj do niej stopniowo zimny budyń.
10. Smaruj kremem zimne placki (u mnie około 2,5 łyżki kremu na warstwę).



11. Po posmarowaniu wszystkich warstw połóż na wierzchu papier do pieczenia, a nim ciężką książkę. Zostaw na około 2 godziny, aby warstwy lekko namokły (można schować do lodówki, ale u mnie był chłodny dzień, więc ciasto zostało na stole).





Składniki na masę dekoracyjną:


  • 57 gramów miękkiego masła
  • pół puszki masy krówkowej/kajmakowej (najlepiej z Gostynia)
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany (18%)
  • 2-3 łyżki wrzącej wody
  • 3 listki żelatyny


Wykonanie:

1. Namocz w zimnej wodzie listki żelatyny.
2. Ubij masło z masą krówkową.



3. Odsącz żelatynę z nadmiaru wody i połącz ją z wrzątkiem. Wymieszaj i dodaj do niej około 1 łyżki śmietany. Szybko mieszając dodaj resztę śmietany, następnie dodaj płyn do masy maślano-krówkowej i szybko miksuj, aby nie powstały grudki.
4. Jeżeli masa jest bardzo rzadka poczekaj kilka minut przed dekorowaniem nią ciasta.



5. Udekoruj masą wierzch i boki ciasta, a następnie wyłóż ciasto uprzednio przyciętą folią bąbelkową.




6. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin.
7. Delikatnie zdejmij z ciasta folię i udekoruj ciasto pszczółkami (zrobiłam je z marcepanu, lukrecji i płatków orzechowych).


98 komentarzy:

  1. Efekt jest fantastyczny i myślę, że równie wspaniale smakje jak wygląda. Chętnie bym go upiekła ale muszę poczekać na jakąś okazję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie, musiałaś się Olu napracować , wygląda super , pewnie też tak smakuje .

    OdpowiedzUsuń
  3. rety !!!!!!!!!! Rzeczywiście bardzo pracochłonne sądząc z opisu, ale za to wygląda obłędnie!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki piękny torcik :) Wspaniały

    OdpowiedzUsuń
  5. ale super:)świetnie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zatkało mnie :D muszę koniecznie upiec, potrzebuję właściwie tylko masy krówkowej i kremówki. Napisz mi proszę, bo nie wiem jak przeliczyć listki żelatyny na łyżeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. rewelacja! genialnie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję za tyle przemiłych komentarzy! :))

    OdpowiedzUsuń
  9. przegladam w tą i z powrotem zdjęcia , ten torcik wyglada na prawdę obłędnie. Genialny pomysł z tą folią bąbelkową , po prostu cudo!

    OdpowiedzUsuń
  10. zaje....biste :0 napewno skorzystam z przepisu w sierpniu mam okazje:)

    OdpowiedzUsuń
  11. to jest folia aluminiowa, czy torba bombeklowa?????//

    OdpowiedzUsuń
  12. o mamo, ten tort jest śliczny! Muszę go zrobić, bo pewnie smakuje tak, jak wygląda! Wspaniały efekt z tą folią bąbelkową: )

    OdpowiedzUsuń
  13. wow, genialne. arcymistrzostwo:)))

    OdpowiedzUsuń
  14. Rewelacyjne!!! Chylę czoła!!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wow...ale pomysłowo zrobiony...rewelacja..

    OdpowiedzUsuń
  16. to jest jakiś kosmos ! wygląda bajecznie !

    OdpowiedzUsuń
  17. Śliczny torcik! Aż szkoda takiego zjeść:)

    OdpowiedzUsuń
  18. wręcz spektakularny!!!
    a z folią bąbelkową to genialny patent :)

    OdpowiedzUsuń
  19. No pomysł zajefajny, naprawdę, z tą folią :)A samo ciasto wygląda fantastycznie

    OdpowiedzUsuń
  20. Robi wrażenie! Użycie foli bąbelkowej sprawdziło się świetnie, tort faktycznie wygląda jak plaster miodu, jest po prostu genialny :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Piękne! Co za efekt! Zobaczyłam zdjęcie i musiałam poznać szczegóły :) Rewelacyjny pomysł i wykonanie! Hihihi, taki tort byłby idealny dla znajomej mojej mamy, która nosi nazwisko "Pszczółka" ;))))

    OdpowiedzUsuń
  22. przepiękny aż mi zrobiłaś smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Blog Olgi to jeden z moich ulubionych :), ten tort właśnie u niej widziałam, boski jest :D. Zachęciłaś mnie do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Po prostu prześliczny ten tort!

    OdpowiedzUsuń
  25. Świetny tort! Bardzo pomysłowy i z pewnością przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  26. prawdziwe dzieło sztuki :) lubię Twoje przepisy, ponieważ wszystko dokładnie opisujesz i jeszcze fotografujesz :) pozdrawiam - Łucja!!

    OdpowiedzUsuń
  27. Cudne te Twoje wypieki, pomysł z folią powalający że się tak wyrażę :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Wspaniały tort! Rewelacyjny pomysł na udekorowanie!Mam słabość do takich wielowarstwowców, koniecznie muszę kiedyś wykorzystać ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  29. Wow, jestem pod wrażeniem, tort jest naprawdę fantastyczny! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  30. Rewelacyjny pomysł! I w smaku też musi być "miodzio" :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  31. Wow, to jest mistrz sztuki cukierniczej!

    OdpowiedzUsuń
  32. Pięknie wygląda to ciasto:))
    Z chęcią bym takie zrobiła na swoje urodzinki ale troszkę brakuje mi cierpliwości do robienia ciast:)
    Początek zawsze jest z zapałem a potem gdzieś on ucieka:)

    OdpowiedzUsuń
  33. Szok w trampkach, czadowy Ci wyszedł! :D

    OdpowiedzUsuń
  34. Jezu oniemiałam :) Piękne to jest i takie genialnie proste :) Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  35. Ale czad! czego to ludzka kreatywność nie wymyśli. Folia bąbelkowa ma nowe zastosowanie:)

    OdpowiedzUsuń
  36. Bardzo efektowne ciasto :)efekt pracy niesamowity :) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  37. Cudowny!!!! Przepiękny i na pewno przepyszny!! Genialny!! Wooow

    OdpowiedzUsuń
  38. Pięknie wygląda, już nie mogę się doczekać, żeby go wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Zatkało mnie z wrażenia!!! Gratuluję!

    OdpowiedzUsuń
  40. super wygląda pierwszy raz taki widzę. pozdr

    OdpowiedzUsuń
  41. to będzie mój ulubiony blog :)

    OdpowiedzUsuń
  42. izomorfia3
    CUDO!!!!!!!!!!!!!!!!
    Ależ smaka sobie narobiłam do kawy teraz :P:P:P:P

    OdpowiedzUsuń
  43. Muszę to koniecznie wypróbować.... aj, najchętniej poszłabym teraz, ale to niemożliwe :D
    Btw: świetny blog! :)

    OdpowiedzUsuń
  44. o żesz!!! niesamowite!!! trafiłam dzisiaj na Twój blog i czytam, i czytam, i czytam... :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Torcik świetny, upiekę przy okazji wizyty znajomych pszczelarzy :-). Mam jednak małe pytanko: ile faktycznie placków wychodzi z tych proporcji, bo w opisie mowa o 5, a na zdjęciach widzę chyba 10? Pozdrawiam,
    Kamila

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Kamilo w przepisie jest napisane, aby ciasto podzielić na pół, a następnie obie części podzielić na 5 równych kawałków. Na zdjęciu jest nawet 11 warstw (dodatkowa warstwa powstała mi ze skrawków po wałkowaniu i wyrównywaniu pozostałych 10 warstw).
      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Ojeju! Dzięki! Takie są skutki przeglądania przepisów w pracy! :-) Szybko i niedokłanie. Kamila

      Usuń
  46. Witam, Pani Aleksandro obiecałam mojemu Jasiowi ten tort jutro na 7 urodziny. Uwielbia Kubusia Puchatka i jego fiksacje na temat miodu :) Ale mam małe pytanko - ile tej masy krówkowej? Ponieważ jest napisane 1/2 takiej masy, ja mam puszkę 400 g i wydaje mi się, że będzie mało. Jestem laikiem, ale obiecałam a honor zmusza mnie do wykonania obietnicy. Proszę o odpowiedź. Z góry dziękuję i pozdrawiam gorąco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Anito puszka, której używałam miała 533 gramy, czyli musi Pani użyć około 267 gramów. Pozdrawiam i mam nadzieję, że torcik spodoba się Pani synkowi :).

      Usuń
  47. Dziękuję. Tort wyszedł - może nie taki bym chciała, ale... :) udekoruje go postaciami z Kubusia Puchatka i jakoś będzie :)

    OdpowiedzUsuń
  48. Już kilka takich warstwowych, tortów widziałam,...ale twój je bije na głowę dekoracją. Rewelacyjna!!!

    OdpowiedzUsuń
  49. Cudo, ląduje w zakładce "do zrobienia"!!! Nie mogę się napatrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  50. Dzięki wielkie za przepis, wyszedł prawie idealny. Tylko pszczoły niejadalne bo z ciastoliny ale jak to mówią pierwsze koty za płoty :P

    OdpowiedzUsuń
  51. torcik wspaniały. Pytanie tylko czy w każdym sklepie dostanę odpowiedni marcepan i lukrecje do przygotowania pszczółek (pewnie i tak nie wyjdą tak ładne jak Pani ;) ) ?

    OdpowiedzUsuń
  52. suuupeer tort ale musi poczekać na urodzinki dzieciaków :) dzięki i gratuluje pomysłowości!!

    OdpowiedzUsuń
  53. Suuuperrr tort!! Ale musi poczekac na dziecięce urodzinki to będzie furrora! Dzięki i gratuluję pomysłowości!!

    OdpowiedzUsuń
  54. suuupeer tort ale musi poczekać na urodzinki dzieciaków :) dzięki i gratuluje pomysłowości!!

    OdpowiedzUsuń
  55. Witam Pani Aleksandro,prosze mi napisac co to za masa krowkowa bo nie wiem co ma Pani na mysli.Nie mieszkam w Polsce i nie wiem czego szukac!!!Dziekuje i pozdrawiam,Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa krowkowa to inaczej kajmak. Nalezy kupic mleko skondensowane slodzone w puszce I gotowac przez okolo 3 godziny (puszka ma byc zamknieta I przez caly czas gotowania przykryta woda). Pozdrawiam :)

      Usuń
  56. a ja mam zwykła zelatyne w proszku no i nie mam laski wanili w domu a mieszkam na wsi. Jak sobie z tym poradzic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nalezy kupic cukier z prawdziwa wanilia (nie wanilinowy), a zelatyne zamienic na te sproszkowana (rozne zrodla podaja rozna konwersje, ale najczesciej widuje, iz jeden listek zelatyny odpowiada jednej lyzeczce zelatyny w proszku).
      Pozdrawiam.

      Usuń
  57. piękny !!!! :))))))

    OdpowiedzUsuń
  58. rewelacyjny pomysł z folią babelkową, zostaję tu na zawsze!

    OdpowiedzUsuń
  59. To ciasto jest fantastyczne!!!!! Ciesze sie ze odkrylam ten blog to sa wspaniale przepisy! Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  60. Tylko jedna rzecz jest lepsza od tego tortu! Dwa takie torty! Pierwszy raz zrobiłem ten tort w październiku i zajęło mi to łacznie 5h! Teraz również nie zszedłem poniżej 5h ale za to upiekłem od razu dwa! :D Skoro jak jest już tak dobry i pracochłonny to warto podwoić składniki i zrobić od razu dwa ciasta. Mogą długo leżeć w lodówce i wciąż są świeże (choć i tak znikają szybko)... Gratulacje dla autorki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha to prawda, że zawsze lepsze są dwa torty niż jeden :D. Dziękuję za świetny komentarz :)

      Usuń
  61. Witam, mam pytanie czy na prostokątnej brytfance wyjdzie równie efektowne ?

    OdpowiedzUsuń
  62. wow! nie pomyślałabym o wykorzystaniu folii pęcherzykowej w ten sposób!

    OdpowiedzUsuń
  63. Pani Dominika Błecha przysłała mi zdjęcie tortu Plaster Miodu. Tort wygląda przepięknie i aż mam ochotę na kawałeczek

    [img]https://scontent-b-lhr.xx.fbcdn.net/hphotos-frc1/t1.0-9/1002351_10151852201341337_1317113993_n.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  64. Witam. Torcik przepiękny. Wczoraj go znalazłam i właśnie czekam az budyń ostygnie :) Mam pytanie dotyczące żelatyny. Czy jest konieczna? Ja mam tylko tą w proszku i w dodatku na opakowaniu pisze ze jest wieprzowa. Nie bardzo wiem, czy istnieja i jakie rodzaje zelatyny, a bardzo nie chcialabym zespsuć efektu końcowego. Dziękuję za inspiracje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, żelatyna jest konieczna, ponieważ dzięki niej zastygnie polewa. W kilku artykułach/na forach czytałam, iż jeden listek żelatyny odpowiada jednej łyżeczce tej w formie proszku (choć inni to podważali). Proszę wykonać ją według instrukcji producenta na opakowaniu. Pozdrawiam i bardzo mocno trzymam kciuki :)

      Usuń
  65. Bardzo dziękuję Pani Annie za podesłanie zdjęcia :)

    [img]http://img.darmowetv.pl/images/1170520141.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  66. Dziękuję za tak szczegółowy opis tego przepisu.Czy placki mogę upie kilka dni wczesniej i przechować w folii?
    Pozdrawiam Lila

    OdpowiedzUsuń
  67. Bardzo dziękuję za zdjęcie Pani Dominice Kaczmarek :)

    [img]http://i62.tinypic.com/2mnjix5.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  68. Zrobiłam dla siostrzenicy i wszyscy goście byli zachwyceni smakiem :)
    Zdjęcie można znaleźć na Instagramie: https://instagram.com/p/0FSeBCRozQ/?modal=true
    Polecam wszystkim! :)

    OdpowiedzUsuń
  69. Tort przygotowała Pani Gosia Pieczyńska :)

    [img]http://i59.tinypic.com/5vw60w.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  70. WITAM:)
    MAM PYTANIE CZY MOŻNA ZROBIĆ GRUBSZĄ MASĘ DEKORACYJNĄ ? I JESZCZE DLA ISTOTNE PYTANKO CZY FOLIĘ BABELKOWA ZDJĄC PO PARU GODZINACH CZY TUŻ PRZED PODANIEM I DOPIERO WTEDY PRZYMOCOWAĆ PSZCZÓŁKI?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, można zrobić grubszą masę. Folię można zdjąć już wtedy, kiedy masa zastygnie. Pszczółki układa się zaraz po. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. A czy śmietana jest konieczna do tej masy dekoracyjnej? Czy sama masa z kajmaku i masła z żelatyną nie wystarczy?

      Usuń
    3. Niestety potrzeba, jest lepsza konsystencja.

      Usuń
  71. swietnie wyglada musze wykorzystac patent z folia babelkowa :D

    OdpowiedzUsuń
  72. taki prosty patent i jaki efekt... Robi wrażenie, kolejny przepis do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń