10 grudnia 2012

KURCZAK PO AMERYKAŃSKU I SAŁATKA Z GRANATEM I BURAKIEM


Tydzień temu przygotowałam obiad dla znajomych. Wieczorem opublikowałam zdjęcia obiadu na fanpagu Przepisów Aleksandry i dostałam kilka maili z prośbą o dodanie przepisu na sałatkę ze zdjęcia. Wstępnie poniższe przepisy miałam opublikować już po Nowym Roku, ale zdecydowałam się zrobić to dzisiaj. 
Mam nadzieję, że będzie Wam smakować. Podobało mi się połączenie dość słodkiej sałatki ze smażonym kurczakiem.  

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 




Składniki na sałatkę:


  • mieszanka sałat
  • świeży szpinak
  • 1 czerwony surowy burak pokrojony na cieniutkie paseczki
  • 6 rzodkiewek pokrojonych na cienkie plasterki
  • garść uprażonych orzeszków pinii
  • ziarenka z połowy granata
  • 4 pomidory pokrojone w "łódeczki"
  • pół czerwonej cebuli pokrojonej na piórka
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • suszone kwiaty lawendy i nagietka (opcjonalnie)
  • bazylia


Wykonanie:

Składniki na sos podałam orientacyjnie - ważne, żeby go próbować i dostosować do swoich upodobań przed polaniem nim sałatki.

1. W miseczce wymieszaj ze sobą oliwę, sok z cytryny, kwiaty, bazylię, sól i pieprz.
2. Do dużej miski przełóż wszystkie składniki na sałatkę i wymieszaj je z sosem.
3. Odstaw na godzinę do lodówki, aby składniki się "przegryzły".



Od kiedy zobaczyłam powyższy fragment filmu "Służące" musiała spróbować tego amerykańskiego cudu do smażenia. Parę tygodni temu znalazłam w sieci amerykański sklep spożywczy i kupiłam crisco. Skoro miałam  odpowiedni tłuszcz, to wypadało znaleźć też i dobry przepis na kurczaka w stylu południowoamerykańskim. Połączyłam kilka przepisów z magazynu Southern Living w jednej doskonały. Polecam! Takiego mięciutkiego, wilgotnego kurczaka wcześniej nie jadłam :).


Składniki na marynatę: 

  • 1 cały kurczak pokrojony na 10 porcji lub 6 pojedynczych piersi z kurczaka pokrojonych w podłużne paski
  • 3 szklanki maślanki (musi jej być wystarczająco dużo, aby przykryła całego kurczaka w misce)
  • 3 łyżki musztardy (najlepiej Dijon)
  • 4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • około 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne (lub zwykłego)
  • około łyżeczki tabasco lub chilli w proszku (opcjonalnie)


Składniki na panierkę:

  • 2,5 szklanki mąki
  • pół szklanki bułki tartej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki papryki w proszku
  • olej rzepakowy lub crisco do smażenia


Wykonanie:

Ilość podanych przypraw jest dostosowana do mojego smaku, więc aby smakowało danie Tobie pokombinuj z solą, pieprzem, itp. :)

1. W małej miseczce połącz ze sobą sól, pieprz, czosnek, musztardę i tabasco. Wymieszaj. Natrzyj mieszanką kurczaka. 
2. Umieść kawałki kurczaka w dużej misce i zalej go maślanką wymieszaną z resztą marynaty z punktu 1. 
3. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 12-14 godzin. 
4. Do dużego worka foliowego z zamknięciem wsyp mąkę, bułkę tartą, sól, pieprz, paprykę i proszek do pieczenia. 
5. Rozgrzej olej lub crisco na dużej patelni. 
6. Nie osuszone z marynaty kawałki kurczaka przełóż do worka z panierką. Zamknij worek i mocno nim potrząsaj. 
7. Delikatnie wyjmuj kurczaka i smaż go po obu stronach. 
8. Usmażone kotleciki przełóż na papierowe ręczniczki, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu.
9. Podawaj na gorąco. 

Smacznego :)) 

 

13 komentarzy:

  1. Aż ślinka cieknie, smakowicie się tu zrobiło, dziękuję za przepisy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Sałatka podoba mi się najbardziej, ma piękne kolory :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sałatka obłędna! Jakież kolory!!

    OdpowiedzUsuń
  4. mam w lodówce granaty i chyba wypróbuję ten przepis na sałatkę, już mi ślinka cieknie, zapraszam na mojego bloga: http://mycatcooks.blogspot.com pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. O jak kolorowo - aż chce się jeść!

    OdpowiedzUsuń
  6. izomorfia3
    Moje kubki smakowe już czują ten smak ;)
    Teraz tylko zebranie składników i ... mniam !!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Boskie Pani Olu

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam, czy można zastąpić shortening crisco masłem klarowanym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście można użyć masło klarowane lub olej. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Dziękuję, jutro zamarynuję mięso i dam znać jak wyszło.

      Usuń
  9. Miałam mały poślizg i zrobiłam dopiero dziś. Pyszne danie, zrobiliśmy udka z kurczaka, wybrałam takie mniejsze. Smażone na oleju w 140-150oC przez ok 9-11 minut z każdej strony. Podałam z kukurydzą w kolbach i masłem. Wszyscy leżą objedzeni jak bąki. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  10. Opis obiadu brzmi niezwykle apetycznie :) Bardzo dziękuję za tak miły komentarz!

    OdpowiedzUsuń