26 grudnia 2011

MAKOWIEC


Nie przepadam za makowcami, ale moja rodzina i większość przyjaciół je uwielbia! Od kilkudziesięciu lat moja mama piekła makowiec wzorując się na sprawdzonym przepisie, niestety ten gdzieś nam zaginął. Mniej więcej pamiętałyśmy składniki, więc rozpoczęliśmy poszukiwania podobnej receptury. Znalazłyśmy ją na blogu "Kulinarne szaleństwa Margarytki". 

Przepis i wykonanie cytuję za autorką, ponieważ zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem :) (a to zdarza się rzadko). 



Składniki na 2 duże makowce:

Rozczyn:
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka letniego mleka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka cukru

Ciasto:
  • 4 żółtka
  • 150 g cukru
  • ¾ szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 500 g mąki
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 100 g masła

Masa makowa:
  • 500 g maku
  • 1 litr mleka
  • 250 g cukru
  • 50 g masła
  • 10 g drodży
  • 2 białka
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • 150 g bakalii: orzechy, rodzynki, migdały, skórka cytrynowa albo pomarańczowa

Lukier:
  • cukier puder
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • gorąca woda


Masa:

1. Mak zalej mlekiem, doprowadź do wrzenia i gotuj około 30 minut na wolnym ogniu.
2. Ostudź i odsącz na bardzo drobnym sicie wyłożonym gazą.
3. Zmiel mak trzykrotnie razem z bakaliami (oprócz skórki cytrynowej/pomarańczowej).
4. Drożdże rozetrzyj z 1 łyżeczką cukru i dodaj je do maku razem z cukrem, aromatem, skórką cytrynową albo pomarańczową i stopionym masłem.
5. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.

Ciasto:

Rozczyn:

1. Połącz cukier z letnim mlekiem, pokruszonymi drożdżami i mąką.
2. Żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj do nich rozczyn i roztopione, ale nie gorące, masło i pozostałe produkty. Wyrób gładkie ciasto.
3. Zostaw ciasto na ok 60 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (przykryj miskę ściereczką). Ciasto powinno być dosyć luźne, ale nie lepiące.
4. Ciasto podziel na 2 części, rozwałkuj na prostokąt o grubości 1 -1,5 cm, nałóż masę makową i zwiń.
5. Przełóż rolady na papier na dużej blasze, albo włóż w dwa korytka wysmarowane masłem i posypane mąką (w korytkach makowiec wyrasta bardziej do góry, bo ograniczają go brzegi i nie jest taki płaski).
6. Zostaw ciasto na pół godziny, aż podrośnie, nakłuj je widelcem na całej długości, posmaruj wodą albo roztrzepanym jajkiem i wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
7. Piecz około 30 - 40 minut – do ładnego zrumienienia.
8. Po wystygnięciu polukruj (lukier utrzeć z cukru pudru, soku z cytryny i gorącego mleka).

6 komentarzy:

  1. wygląda przepysznie. muszę sprobować!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam makowce :D strucle są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie Ci wyszły, cieszę się, że przepis się przydał i sprawdził.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. troche plaskie sie upiekly czy tylko tak na zdj wyglada?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest dość płaski, ale za to szeroki :). Nie piekłam w brytfankach, więc stąd taki wygląd. Po drugie napakowałam makowca ciężką masą i w jednym miejscu mi ciasto nie wyrosło. Drugi makowiec był o niebo lepszy, ale niestety już nie było możliwości zrobienia zdjęcia. Makowiec jest w smaku bardzo dobry.
      Jeżeli chcesz mocno wyrośniętego makowca - upiecz go w brytfance :).

      Usuń