W zeszłym tygodniu swoje 27 urodziny obchodził mój syn i z tej okazji upiekłam dla niego bardzo mocno pomarańczowy tort "Lambada". Taki wypiek sprawdzi się też idealnie na jesienno-zimowe urodziny, bo właśnie wtedy jest sezon na cytrusy, a my tęsknimy za latem.
Jeżeli nie przepadacie za pomarańczami, to możecie zrobić ten tort w wersji cytrynowej.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Smacznego :)
Składniki na biszkopt (wysoka* tortownica o średnicy 20 cm):
- 6 jajek w temp. pokojowej
- 4/5 szklanki mąki (taka niepełna)
- 4/5 szklanki cukru (taka niepełna)
- 1 łyżka otartej skórki pomarańczowej
- szczypta soli
Składniki na pomarańczowy krem:
- 0,5 litra świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 5 pełnych łyżek skrobi kukurydzianej
- 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego (380 gramów)
- 300 gramów śmietany 36 %
- 2 śmietan-fixy
Składniki na nasączenie:
- 0,5 szklanki wody osłodzonej
- 0,5 szklanki soku z pomarańczy
- 1 łyżka soku z cytryny
- wódka lub spirytus opcjonalnie
Składniki na biały krem:
- 0,5 litra śmietany 36 %
- 1 serek 250 gramów serka ricotta
- 2 opakowania śmietan fix
* jeżeli nie posiadacie wysokiej tortownicy, to można zwykłą przedłużyć wkładając do niej folię aluminiową lub papier do pieczenia. Należy pamiętać, żeby ścianki były dość grube, należy papier lub folię kilka razy złożyć. Ola wspominała o tym sposobie w poście o serniku japońskim.
Wykonanie biszkoptu:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Nie natłuszczam ani nie posypuję formy kiedy piękę biszkopty.
3. Ubij białka na pianę z solą i stopniowo dodawaj do nich cukier (miksuj na najwyższych obrotach przez kilka minut).
4. Stopniowo dodawaj do białek żółtka. Miksuj około 5 minut, aby masa była bardzo puszysta.
5. Za pomocą łyżki wmieszaj w masę stopniowo przesiewaną mąkę.
6. Delikatnie wmieszaj w ciasto skórkę pomarańczową.
7. Piecz około 30 minut (wszystko zależy od piekarnika).
8. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego schłodzenia.
Wykonanie kremu pomarańczowego, ponczu i złożenie torta:
1. Do soku pomarańczowego wsyp skrobię i dobrze wymieszaj.
2. Podgrzewaj na wolnym ogniu sok ze skrobią i ciągle energicznie mieszaj trzepaczką, aż powstanie budyń. Zajmie To ok. 5-7 minut.
3. Do budyniu dodaj skondensowane mleko i dokładnie go wmieszaj w masę.
4. Dodaj łyżkę skórki pomarańczowej. Pamiętaj ścieraj tylko pomarańczową część, gdyż biała jest gorzka.
5. Znów podgrzewaj na wolnym ogniu do zgęstnienia (kolejne 5-7 minut)
6. Gęstą masę zdejmij z ognia i pozostaw do całkowitego ostudzenia, przykryj garnek folią spożywczą, którą lekko dociśnij do wierzchu budyniu. W ten sposób nie powstanie kożuch.
7. Do wystudzonej masy dodaj ubitą śmietanę z 1 łyżką cukru pudru z dwoma śmietan-fixam.
8. W czasie gdy masa stygnie,upieczony biszkopt przetnij na 3 części.
9. Przygotuj poncz do nasączenia: ciepłą wodę wymieszaj z około 2 łyżeczkami cukru, następnie dodaj pozostałe składniki na poncz.
10. Nasącz spodni blat i posmaruj go połową kremu pomarańczowego. Na kremie połóż kolejny biszkopt, którego także należy nasączyć i posmarować pozostałym kremem pomarańczowym. Na wierzchu ułóż 3 blat i nasącz go resztą ponczu.
11. Wstaw ciasto do lodówki.
Przygotuj masę do dekoracji:
1. Śmietanę i serek wymieszaj, aby miały jedną konsystencję.
2. Ubijaj mikserem, a gdy zacznie gęstnięć wsyp cukier puder i śmietan - fix.
3. Dodaj 1 łyżkę skórki pomarańczowej i wymieszaj.
4. Gotową masą śmietanową obłóż wierzch i boki tortu.
5. Zrób z niej również dekoracje wg własnego pomysłu.
6. Przechowuj w lodówce.
Co kryje się pod nazwą śmietan-fixy??? :-D
OdpowiedzUsuńZagęszczacz do śmietany.
UsuńNie lubię skórki pomarańczowej i pomarańczowych smaków ale ten tort jest bajeczny! :)
OdpowiedzUsuńMożna zrobić wersję cytrynową :)
UsuńPysznie :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam takie smaki! tort wygląda rewelacyjnie! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękujemy :) Pozdrawiamy!
UsuńWygląda genialnie! :)
OdpowiedzUsuńBajecznie wyszedł ten tort! *.*
Dziękujemy za komentarz :)
UsuńPrzepiękny tort i na pewno pyszny!
OdpowiedzUsuńW smaku jest taki delikatnie pomarańczowy, naprawdę smaczny :)
UsuńWow! Tort wygląda fantastycznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękujmy Olu!
UsuńWow! Jest wspaniały! Smak musiał być cudowny.
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego dla Jubilata.
Pozdrawiam :)
Bardzo dziękujemy Majanko :)
UsuńA wszystkiego najlepszego przekażemy naszemu Jubilatowi, a dziś dziękujemy Tobie w Jego imieniu :)
OdpowiedzUsuńPiękny torcik i przepyszne smaki. Serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy i dziękujemy :)
UsuńBardzo efektownie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDzięki gin :D
UsuńChciałabym upiec ten tort na urodziny mojego Mężczyzny, ale właśnie w wersji cytrynowej. Czy mogę prosić o poradę?:)
OdpowiedzUsuńRozumiem, że objętościowo potrzebuję tyle samo soku do kremu, co w przepisie, ale ponieważ cytryny są bardziej cierpkie wypadałoby je jakoś "dosłodzić". Czy mam do budyniu dodać cukier, jeszcze przed skrobią?
Proponowałabym wymieszać sok ze słodką wodą (cukier rozpuszczony w ciepłej wodzie) i postępować tak samo, jak w przepisie :).
Usuńzrobiłam tort na urodzony córki, biszkopt wyszedł pyszny, tylko dodałam do przepisu proszek do pieczenia, ale masa zdecydowanie za słodka i tort wyszedł mdły
OdpowiedzUsuńWitam, nie mam dostepu do zageszczacza smietany, wiec moje pytanie czym go zastapic? Podrawiam Grazyna
OdpowiedzUsuńMoże żelatyną? Pozdrawiam Grażyno :)
Usuń