W Polsce domowym remedium na przeziębienia jest syrop z miodu i cebuli (czasami jeszcze z dodatkiem czosnku). W krajach anglosaskich wynaleziono znacznie smaczniejszą wersję takiego domowego leku, a jest nią miodowy syrop z cytryną i imbirem.
Jeżeli męczy nas kaszel lub boli gardło syrop dodany do gorącego (temp. około 40 stopni C!) płynu (np. herbaty lub wody) na pewno przyniesie nam ulgę i mocno rozgrzeje. Można go też nie rozcieńczać i zażywać podobnie, jak syropy z apteki.
Recepturę dostałam od koleżanki z pracy, która syrop zażywa codziennie...profilaktycznie :).
I tak się jeszcze pochwalę, że sama wydziergałam kubeczkowy sweterek :D.
29/11/2014: syrop jest wciąż pyszny i dobry do spożycia
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Ważne! Miodu nie powinno podawać się dzieciom do 12 miesiąca życia, ponieważ zawiera on laseczki Clostridium botulinum, które są zdolne do produkcji botuliny (toksyny jadu kiełbasianego).
Imbir bogaty jest w substancje przeciwzapalne, odkażające i rozgrzewające.
Cytryna ma w sobie dużo witaminy C (chociaż niektóre badania to podważają).
Miód ma właściwości bakteriobójcze.
Składniki:
- 2 cytryny, nienawoskowane
- słoik miodu*
- 3-4 cm korzenia imbiru
*Przy kupowaniu miodu należy zwrócić uwagę z jakiego pochodzi kraju. Najlepiej jest kupić polski ze sprawdzonego źródła (zaprzyjaźniony pszczelarz?). Ze względu na największą zawartość inhibiny (silnie bakteriobójcza substancja) najlepiej jest zaopatrzyć się w miód spadziowy, lipowy lub gryczany. Miody wielokwiatowe zawierają bardzo mało inhibiny.
Wykonanie:
1. Cytryny dobrze umyj (najlepiej jest je też sparzyć).
2. Pokrój owoce na dość cienkie plastry (ja użyłam mandoliny). Usuń pestki.
3. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
4. Do wyparzonego i wysuszonego słoika wlej około 2 łyżek miodu.
5. Włóż do naczynia 3-4 plastry cytryny.
6. Posyp cytryny większą szczyptą imbiru.
7. Ponownie wlej do naczynia miód (tak z 2-3 łyżki).
8. Włóż do słoika cytryny, imbir i następnie znów zalej warstwę miodem. Powtarzaj czynność do wypełnienia naczynia.
9. Na końcu zalej wierzch słoika miodem.
10. Zakręć naczynie i odstaw na 24 godziny w chłodne miejsce.
11. Przechowuj w lodówce. Dodawaj po jednej łyżeczce (lub łyżce) do gorącej wody lub herbaty.
:)
świetnie, zrobię na pewno :)sweterek śliczny, też taki chcę :)
OdpowiedzUsuńJakie zdjęcia! Poczytałem trochę o właściwościach miodu i imbiru, więc myślę, że warto taki syrop pić. Nigdy nie jadłem imbiru więc czas wypróbowac.
OdpowiedzUsuńczyli ten syrop dodaje się do herbaty, tak?
OdpowiedzUsuńTak
UsuńMożna dodać do herbaty lub wody.
UsuńDo gorącej szkoda, bo stracimy dobroczynne działanie miodu, lepiej do ciepłej.
OdpowiedzUsuńZnajoma podkreślała, żeby nie dodawać do wrzątku. Herbata musi być cieplejsza, bo jej zadaniem jest spotęgowanie rozgrzania. Znalazłam informację, iż po zalaniu wrzątkiem herbaty należy odczekać około 4 min.przed dodaniem miodu.
UsuńPani Ola ma racje. To w koncu ma tez nas rozgrzac. Wystarczy nie dodawac niodu do wrzatku. Gabi
Usuńmiodu
UsuńTu Adam :). Wczoraj zrobiłem i właśnie pijemy herbatę z tym specyfikiem. Dobra taka inna, a smak imbiru jest niezwykły. Być może będzie jeszcze lepsze jutro bo nie czekałem doby.
OdpowiedzUsuńBędziemy musieli wypróbować, bo mój mąż nie lubi tego cebulowego wariantu syropu. Właśnie dopadło nas przeziębienie i taki syrop mógłby pomóc.
OdpowiedzUsuńNasza pani doktor tez polecała stosowanie miodu, cytryny i imbiru przy przeziębieniu czy zapaleniu gardła/krtani, szczególnie dla kobiet w ciąży jest to bdb alternatywa dla farmakologii.
Ważne, aby temperatura napoju była do 40 stopni, inaczej miód traci swoje lecznicze właściwości.
Jaki jest okres przechowywania specyfiku - czy na kilka miesięcy może on być ostawiony do lodówki?
OdpowiedzUsuńMiód jest jednym z najlepszych środków konserwujących, cytryna też świetnie zwiększa długość przydatności do spożycia. Pytałam się koleżanek z pracy i każda mówiła, że chyba kilka miesięcy. "Chyba" ponieważ u nich słoik mikstury znika po 2-3 tygodniach i nie miały, jak poeksperymentować. Po kilku tygodniach syrop może zamienić się w galaretkę, ale nie jest to nic złego. Na amerykańskich stronach też nikt nie podał konkretnej daty ważności. Wszystkie strony mówią o kilku miesiącach. Mój słoik jest w lodówce, więc będę go co tydzień sprawdzać i podam dokładnie, kiedy się zepsuje...jak na razie jest OK.
UsuńWłaśnie zrobiłam sobie taki słoiczek:) Lubię pić wodę z miodem i dużą ilością cytryny więc pomyślałam sobie, że taki specyfik powinien mi posmakować
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Małgosia
Polecam również na pewno imbir sprawdzi się na kłopoty z gardłem.Osobiście stosowałam wersję z wódką(ta na pewno długo się nie zepsuje chociaż podejrzanie " paruje" z butelki )Wszystko jak u Ciebie tylko plus wódka i imbir nie ścierałam tylko też w cieniutkie plasterki Niestety nigdy nie mógł z tej naleweczki skorzystać mąz wiecznie za kierownicą dlatego jeszcze dzisiaj zrobię dla niego twój sposób" odprocentowany
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Hania
Mam w domu miod manuka 10 moge go uzyc czy lepiej uzyc innego miodu
OdpowiedzUsuńNie umiem odpowiedzieć na to pytanie, bo nie znam się na miodach. Z tego co wiem to ten miód jest bardzo dobry (działanie antybakteryjne). Wydaje mi się, że wystarczy użyć polskich miodów, które wypisałam w poście.
UsuńMiod manuka jest Sam w sobie leczniczy, nie ma potrzeby laczyc go z czymkolwiek, to jest bardzo drogi miod ,!!
Usuńa jak mam miód nie lejący tylko skrystalizowany to mogę go rozpuścić w kąpieli wodnej
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc nie wiem. Cytryna i imbir są dość soczyste, więc może rozpuszczą miód. Przykro mi, że nie umiem pomóc.
UsuńJa bym nie rozpuszczała tylko uskrobała łyżeczką i upchała w słoiku z cytryną i imbirem. Skrystalizowany miód można rozpuszczać w ciepłej kąpieli wodnej albo postawić na kaloryferze. Nie straci swoich właściwości. Natomiast miodu manuka szkoda do tej mikstury- jego powinno się jeść na surowo aby wykorzystać cenny potencjał choć tak naprawdę to właściwości lecznicze mają miody manuka o wyższym wskaźniku niż 10
Usuńpozdrawiam
Małgosia
ps.
czekam na dalszą część instrukcji pieczenia piernika :) Moje ciasto stoi już sobie w piwnicy ( chłodnej i suchej) a ciekawa jestem czy pieczenie piernika i przekładanie go robimy tak samo czy inaczej.
dzięki to chyba wypróbuje te dwa warianty i się przekonam sama ,dam znać czy się udało( el.)
Usuńsuper :) wszystkie składniki w domu wiec do dzieła "_ uwielbiam takie syropki :)
OdpowiedzUsuńPani Dorota Szwajka wypróbowała syrop na przeziębienie z miodem, imbirem i cytryną :)
OdpowiedzUsuń[img]http://i62.tinypic.com/2ikyywy.jpg[/img]
Syrop zapowiada się bardzo ciekawie. Choć dla mnie może to być dodatek do lekarstw zakupionych w aptece.
OdpowiedzUsuńświetny przepis, właśnie zrobiłam w słoiczek ;)
OdpowiedzUsuńa ja zrobię kilka słoiczków na zapas , oby się nie popsuły
OdpowiedzUsuńSkrystalizowany mód śmiało można rozpuścić podgrzewając go w kąpieli wodnej. Należy jednak pamiętać, że nie wolno przekraczać 45 stopni celsjusza bop wtedy miód traci swoje właściwości prozdrowtne.
OdpowiedzUsuńSyropem z cytryny, miodu i imbiru kuruje się Pani Barbara Kuduk :)
OdpowiedzUsuń[img]http://i60.tinypic.com/14c8pqe.jpg[/img]
Syrop już się maceruje. :)
OdpowiedzUsuńLada moment zanurzę łyżkę w eliksirze, a że lubię imbir, to myślę, że będę używać go codziennie.
A co, kto łasuchowi zabroni... :)
Pozdrawiam...
Maria
OdpowiedzUsuńWidzę ze Anonimowy zna się na właściwości miodu-rzeczywiście nie można miodu podgrzewać powyżej 40 stopni.Miód jest doskonałym konserwantem!!! pozdrawiam Panią Aleksandrę.
ja robie na oko 250ml sloik, do tego pol sloika miodu, 1 duza czastka czosnku, ok 1.5cm korzenia imbiru scieram na malych oczkach, dodaje do miodu ok 2 lyzki wody i mieszam. uuułiii brac co 3-4 godziny po lyzce stolowej, trzymac w lodowce.
OdpowiedzUsuńSyrop z imbirem, miodem i cytryną przygotowała Pani Ela Joszko :) Dla wzmocnienia leczniczego efektu Pani Ela do mikstury dodała jeszcze syrop z czarnego bzu.
OdpowiedzUsuń[img]http://i61.tinypic.com/10o2pas.jpg[/img]
Robię sobie ten specyfik odkąd pojawił się przepis na niego :)
OdpowiedzUsuńStoi sobie zawsze w lodówce mały słoiczek i jak sobie przypomnę albo mam ochotę to przygotowuję. W lecie smakował mi bardzo dodany w niewielkiej ilości do wody mineralnej.
Coś chyba w tym syropku jest bo jakoś poważniejsze przeziębienia mnie skutecznie omijają :)
pozdrawiam Małgosia
Pani Małgosiu ja dzisiaj też zrobiłam i zaszalałam, bo użyłam miodu manuka :)
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńCzy ten syrop należy później przecedzić?
Są dwie techniki, ja akurat nie przecedzam. Ważne, żeby cytryna i imbir były przykryte miodem. Jeżeli chce pani syrop przecedzić, to zrobiłabym to gdzieś dopiero po 4 dniach.
UsuńPozdrawiam
Tak też myslałam, że warto cytrynę z syropu wykorzystać do herbatki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Aż chcę się przeziebić, patrząc na ten syropek! :)
OdpowiedzUsuńWitam. Małe pytanko. Czy ta mikstura może być stosowana na wzmocnienie odporności po przeziębieniu
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak :)
UsuńPo odczekaniu 24 godzin , miód oddzielił się od soku z cytryny...
OdpowiedzUsuńCzy trzeba to wymieszać?
Można wymieszać, ale lepiej dolać więcej miód :)
UsuńMam pytanko - ile konkretnie tego miodu ma być?aga
OdpowiedzUsuńAgnieszko to zależy od wielkości słoiczka, w którym będziesz robić syrop. Ja używałam słoika o pojemności 250 gramów i mniej więcej tyle samo użyłam miodu :).
UsuńOk, dziękuję za odpowiedź. Zabieram się do przyrządzenia syropu :) Pozdrawiam!aga
OdpowiedzUsuńa czy dzieci w wieku przedszkolnym też mogą pić ten specyfik ??
OdpowiedzUsuńTylko niemowlaki nie mogą jeść miodu :)
UsuńWitam, a czy można spożywać jak zwykle syrop bezpośrednio z łyżeczki?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że tak :) Jest pyszny!
UsuńWitam, jak Pani doświadczenie? jak długo stał słoiczek z syropem?:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńidealny na jesienne katary :) i tą porę roku . Robię ale na świeżo i od razu pijemy
OdpowiedzUsuńOlu, Ewo,
OdpowiedzUsuńpiszecie o niewoskowanych cytrynach do syropu. Problem raczej nie w woskowaniu cytryn (wosk carnauba czy inny, zazwyczaj naturalny, które można zmyć; na moich jabłkach z sadu też też zabezpieczający je wosk), ale w inwazyjnej chemii, którą są traktowane cytrusy po zbiorze przed transportem: imazalil i inne świństwa, które przenikają głęboko w skórkę i nie da się ich niczym stamtąd wymyć. Na każdej skrzynce z cytrusami jest info o zastosowanym środku zabezpieczającym.
Pozdrawiam i życzę smacznego.
P.S. W tym roku przerzuciłam się więc na naszą polską cytrynę, czyli pigwowiec. Cudo! W smaku i zapachu. Dla zdrowia.
Syropek oczywiście jest super.....ale nigdy nie dolewajmy go do wody o temp powyżej 40-45st. Syrop podgrzany już do 50st traci połowę swoich właściwości zdrowotnych.
OdpowiedzUsuńZnam i często stosuję przy przeziębieniu, ale niestety ostatnio mnie taka infekcja dopadła, że musiałam się kurować fosidalem przeciwzapalnym, bo mi groziło zapalenie oskrzeli, a gorączkę miałam tak wysoką, że tylko pyralgina była w stanie ją zbić. W leczeniu pomogło mi też, że brałam probiotyk, żeby jak najszybciej odbudować odporność
OdpowiedzUsuńA czy można cytryny pokroić na małe kawałeczki?
OdpowiedzUsuńPolecam wodę z imbirem na grypę jelitową,rewelacja!Pół szklanki wody z potartym imbirem,lub pół łyżeczki suszonego- testowałem na sobie,a polecił mi znajomy lekarz.
OdpowiedzUsuńTaki syrop to ja rozumiem :) a nie z cebulą, jak mnie zawsze karmili :P
OdpowiedzUsuń