Knedli z serem nie jedliśmy dobre kilka lat. Przy przeglądaniu mojego zeszytu z przepisami natknęłam się na recepturę, którą dostałam od mojej mamy, Felicji. Kluski są delikatne i rozpływają się w ustach.
Knedle z serem sprawdzą się idealnie, jako drugie danie po sytej zupie, np. po zupie gulaszowej.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Składniki:
- 700 gramów ziemniaków, ugotowanych i zmielonych
- 3/4 szklanki mąki
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- szczypta soli
- około pół kilograma twarogu
- 1 łyżka masła, miękkiego i niesolonego
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru
- masło i bułka tarta do polania + cukier do posypania
1. Do ziemniaków dodaj mąki, jajko, sól i wyrób na gładką masę. Nie wyrabiaj zbyt długo.
2. Twaróg zmiel lub rozetrzyj i dodaj do niego masło, żółtko i cukier. Mieszaj do połączenia się składników.
3. Odrywaj kawałki ciasta i formuj z nich kule (o rozmiarze piłki pingpongowa). Kule spłaszcz i na środku każdego placka układaj farsz. Zlep boki placka i uformuj z nich kule.
4. Knedle gotuj w osolonej i wrzącej wodzie. Po wypłynięciu gotuj jeszcze około 1-2 minut.
5. Ugotowane knedle wyłóż łyżką cedzakową na talerz.
6. Podawaj polane sosem z roztopionego masła i bułki tartej. Posyp cukrem do smaku.
Smacznego :)
takie knedle to marzenie :) ale mi smaku narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńAż ślinka poleciała ;)
OdpowiedzUsuńWyglada smakowicie
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają,tyle wsadu,to musi być pyszne.
OdpowiedzUsuńPyszniutkie. Dawno takich nie jadała. Mniammmm :)
OdpowiedzUsuńSmak mojego dzieciństwa, i kult jedzenia takich knedli latem w upalne dni na tarasie, popijając le lodowatym jogurtem :)
OdpowiedzUsuńPo kawie, po śniadaniu, a mnie dalej pracują ślinianki, jesssu...:)
OdpowiedzUsuńWitam z takiej porcji produktów ile wychodzi knedli?Pozdrawiam Kasia
OdpowiedzUsuńPani Kasiu naprawdę nie pamiętam ile z tej porcji wychodzi knedli, ale nam spokojnie starcza na 2 - 3 obiady. Wszystko też zależy od wielkości klusek. Pozdrawiam :)
UsuńBardzo dziękuję za odp.
OdpowiedzUsuńZrobiłam wczoraj, to teraz ulubione danie mojego dziecka. Na prawdę przepyszne :) Ja dodałam tylko jeszcze do farszu cukier wanilinowy i trochę gęstej kwaśnej śmietany, żeby był bardziej wilgotny.
OdpowiedzUsuńKnedle niebo w gębie😊 Ja polalam sosem truskawkowym, dzieci wcinaly aż uszy im się trzesly.
OdpowiedzUsuńTo fantastyczne, że dzieciom posmakowały :)
OdpowiedzUsuńZrobione,już wypływają.Wyszły 24 sztuki z 60dag ziemniaków.
OdpowiedzUsuńWłaśnie po raz pierwszy zrobiłam knedle,wyszły przepyszne. Trochę zmodyfikowałam przepis, zamiast cukru dodałam cukier waniliowy i nie dodałam masła...niebo w gębie to za mało powiedziane. Cieszę się, że trafiłam na Pani bloga, dziękuję za przepis :-).
OdpowiedzUsuń