Zupę gulaszową przyrządzam od kilkunastu lat i wszystkim bardzo smakuje. Mnogość przypraw i mięso sprawiają, iż gulaszowa nasyci i rozgrzeje.
W większości przepisów na zupę gulaszowa nie dodaje się włoszczyzny, ale mi taka z dodatkiem warzyw smakuje najbardziej.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Składniki na bardzo duży garnek zupy:
- 1 kg mięsa (robię mieszankę karkówki, łopatki), można użyć też wołowiny
- od 80 dkg do 1 kg pieczarek
- 4 czerwone papryki
- 2-3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 dużą marchewkę
- 1 pietruszkę
- pół selera
- 5 ziemniaków
- bulion (tak, żeby przykrył wszystkie składniki)
- 3 liście laurowe
- 5-7 ziarenek ziela angielskiego
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- kminek
- majeranek
- słodka papryka w proszku
- ostra papryka w proszku
- wędzona papryka w proszku (opcjonalnie)
- odrobina przetartej gałki muszkatołowej
- około 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- 2 łyżki smalcu do podsmażenia cebuli i mięsa
Dodatkowo
- korniszony, pokrojone w kostkę
- czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- ser żółty, przetarty na tarce
- chleb
1. Umyj i osusz mięso. Pokrój w kostkę i natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Oprósz solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Odstaw mięso na kilka godzin do lodówki, aby przeszło przyprawami.
2. Cebule pokrój w kostkę i zeszklij na smalcu, następnie dodaj mięso i smaż, aż się lekko zarumieni. Przełóż do garnka i zalej bulionem (około 3-4 litry).
3. Do garnka dodaj liście laurowe, majeranek (1 łyżka), kminek (około pół łyżki), ziarenka pieprzu i ziela angielskiego.
4. Przełóż do zupy warzywa (marchew, pietruszkę i seler) pokrojone w słupki.
5. Gotuj zupę na małym ogniu pod przykryciem.
6. Papryki podpiecz w piekarniku, gotowe będą miały przypaloną skórkę, którą należy obrać. Pokrój papryki w większą kostkę (oczywiście bez gniazd nasiennych) i dodaj do zupy.
7. Pieczarki obierz, umyj i pokrój w plastry. Przełóż na suchą patelnię i podgrzewaj tylko do odparowania całej wody z pieczarek. Przełóż do zupy.
8. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj do miękkości mięsa i ziemniaków.
9. Dodaj koncentrat pomidorowy.
10. Zagęść zupę 1 łyżką mąki wymieszanej w połowie szklanki zimnej wody.
11. Dopraw zupę według uznania: gałką, pieprzem, solą, paprykami i pozostałymi przyprawami wymienionymi na liście składników. Zupa powinna być pikantna.
12. Gorącą zupę podawaj z chlebem i posyp ją korniszonami, serem żółtym i czerwoną papryką.
Smacznego :)
Ewa
idealnie rozgrzewająca!
OdpowiedzUsuńkonkretna na zimę:)
OdpowiedzUsuńZrobiłabym, ale nie mam papryki, a jest tak zimno, że nie chce mi się wyjść z domu ;)
OdpowiedzUsuńZnam mniej wyrafinowaną werjsę,ale Twoja tak bardzo mi przypadła do gustu,że chętnie skorzystam z przepisu:)
OdpowiedzUsuńDziś ugotowałam. :) Wyszła naprawdę pyszna, a myślę, że jak się przez dziś przegryzie, to jutro będzie jeszcze lepsza. Nie zagęszczałam tylko mąką, bo i tak wyszła gęsta. Jest bardzo rozgrzewająca i różnorodna dzięki tylu składnikom. Super i dzięki za fajny przepis.
OdpowiedzUsuńWłaśnie zjedliśmy na obiad i muszę napisać, że zupa jest wyśmienita! Naprawdę rozgrzewa :). Bardzo dziękuję za prosty przepis. Ania Warszawy
OdpowiedzUsuńWłaśnie gotuje:) Przepis bardzo mi się spodobał:) Zobaczymy jak wyjdzie:)
OdpowiedzUsuńZupa rewelacja ;-) kiedyś gotowałam z innego przepisu ale muszę powiedzieć, że nie była taka smaczna. Mojej rodzince bardzo smakuje a to chyba najważniejsze...
OdpowiedzUsuńSuper przepis ,zupa przepyszna
OdpowiedzUsuńja robie taka samą tylko dodaje jesze oliwki daja fajny smak :) (jest to moja warjacja na temat zupy gulaszowej)
OdpowiedzUsuńZupa przepyszna. Polecam przepis:)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna i prosta w przyrządzeniu :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie gotuje
OdpowiedzUsuńBardzo nam miło, że zupa smakuje :)
OdpowiedzUsuńZupka wyszła pyszna!!
OdpowiedzUsuńZupka pyszna ale zamiast pieczarek dodalem świeże pomidorki :)
OdpowiedzUsuńTeż super!
UsuńJutro zrobię po raz drugi bo była pycha :) Honorata z Oleśnicy
OdpowiedzUsuńPani Honorato dziękuję za komentarz :)!
UsuńMoże być w wielu wariacjach!!
OdpowiedzUsuńMożna dać więcej wody, dodać oliwki, plasterek cytryny do talerza i ( lub ) łyżkę gęstej śmietany. Dobra jest też teraz, w sezonie tanich pomidorów by je zastosować ( w dużej ilości , bez skórki ) zamiast przecieru.
Za każdym razem rewelacja
To prawda! Można sobie poeksperymentować :)
UsuńAleż ta zupa wyszła dobra! Pikantna i syta (już nie gotowałam drugiego dania). Ślicznie dziękuję za precyzyjny przepis, bo dopiero się uczę gotować i szukam właśnie takich stron jak pani. Pozdrawiam ze Szwecji. Iwona
OdpowiedzUsuńIwono bardzo cieszy mnie Twój komentarz oraz to, że przepis jest zrozumiały :)
UsuńWyszła pyszna, mój mąż gotował. Pozostałą zagotowałam do słoiczków dla dzieciaków. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMoja mama też tak robi i potem słoiki lądują u mojego brata :)
UsuńJest pyszna, robie juz kolejny raz. Cala rodzina i znajomi uwielbiaja!!
OdpowiedzUsuńAle nam miło!
UsuńPyszne danie! Robię już kolejny raz bo wszystkim smakuje!!! Pozdrawiam:-D
OdpowiedzUsuńTo świetnie, że aż tak posmakowała! :)
UsuńBardzo smaczna zupka. Bardzo dobry przepis!
OdpowiedzUsuńDziękuję w imieniu Mamy :)
UsuńZdjęcia gulaszowej przysłał pan Łukasz Lakota :) Bardzo dziękujemy!
OdpowiedzUsuń[img]http://i58.tinypic.com/20zsdj7.jpg[/img]
Zupa pyszna gotowałam pierwszy raz smakowała wszystkim domownikom pozdrawim
OdpowiedzUsuń:) Pozdrawiam również!
Usuńpierwszy raz gotowałam gulaszową...i wyszła naprawdę pycha!dostosowałam się do przepisu tylko przypraw dodałam więcej niż podano.dużo, smacznie i syto! dzięki za przepis - na pewno nie raz jeszcze skorzystam :)
OdpowiedzUsuńIdealnie opisałaś tę zupę: smacznie, dużo i syto :)
UsuńŚwietna zupka! :)
OdpowiedzUsuńCieszy mnie, że zupa wychodzi i smakuje :)
OdpowiedzUsuńsuper , nie miałam pieczarek i dodałam mrożone leśne.
OdpowiedzUsuńWlasnie gotuje ,nie dalam tylko pieczarek bo nie mam akurat w domu dalam za to pomidory ,zobaczymy czy bedzie smakowac mezowi :)
OdpowiedzUsuńI co mąż powiedział?
Usuń.......super sprawa!!!!......polecam z wędzoną papryką.
OdpowiedzUsuńNam też taka najbardziej smakuje :)
UsuńZa raz sie za nia zabieram :-) po tylu komentarzach postanowilam zrobic ja dzisiaj na obiad :-) mam nadzieje ze bedzie moim mezczyzna smakowac :-)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że wszystko poszło OK i zupka smakowała :)
UsuńRobię tą zupę trzeci raz, cudowny przepis - wszystkim się uszy trzęsą jak jedzą. :) Dziękujemy za niego ! :) Pozdrawiam, Klaudia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Klaudio za komentarz :)
Usuńzupa rewelacyjna, robię ją po raz drugi i wszystkim smakuje dziękuje za przepis :-) Magda
OdpowiedzUsuńŚlicznie dziękujemy za komentarz :)
UsuńWitam właśnie dzisiaj wpadłem na was przepis na gulaszową hmmm pychotka pozdrwaiam
OdpowiedzUsuńArek Holandia
My również pozdrawiamy :)
UsuńJa też po przeczytaniu tyłu pozytywnych komentarzy postanowiłam ją ugotować. Naprawdę zupa rewelacja. Syta, rozgrzewajaca i przede wszystkim smaczna. Nawet mojemu małemu niejadkowi bardzo smakowała. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńJesteśmy bardzo szczęśliwe, że zupa smakuje, aż tylu osobom. Super! :)
OdpowiedzUsuńJa właśnie szukam dobrej zupy dla gości. Zaraz się za nią zabieram. Zobaczyłam tyle komentarzy i muszę to ugotować. Jak mi wyjdzie powiadomię.
OdpowiedzUsuńTo w takim razie czekamy i trzymam kciuki! :)
UsuńZaraz gotuję, mam nadzieję ze wyjdzie pyszna :) dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńZupa super wszystkim smakowała. Dzięki za przepis juz u nas zostanie 😀
OdpowiedzUsuńa ja ugotuję na święta, wierzę że jest pyszna ;)
OdpowiedzUsuńWłasnie szukam przepisu na dobra zupe dla gości, przepis i komentarze wskazują,że chyba juz wiem co ugotuję! Mam tylko pytanie odnośnie bulionu, jak go przygotowac i czy wołowy czy drobiowy? Prosze o wyrozumiałość , jestem "noga" w kuchni. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńRadzę kupić bulionetkę drobiową i przygotować ją według opakowania. To chyba najszybszy sposób :). Pozdrawiam i życzę powodzenia :)
UsuńCzy chodzi o kostki rosołowe a jeśli tak to ile? Przepraszam ale mieszkam w USA i nie wszystko jest tutaj dostępne dlatego czesto 'kombinuję" ze składnikami i przyprawami.
OdpowiedzUsuńJak Pani mieszka w USA, to proszę kupić gotowy bulion w woreczkach lub butelkach. Są dostępne w marketach.
UsuńDziękuję za odpowiedz, postaram sie znalezć ten bulion, a po ugotowaniu zdam relację jak mi poszło. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńA ile zupka ma sie mniej wiecej gotowac od poczatku do konca?
OdpowiedzUsuńZupa bardzo dobra, tylko troche zrobilam ja za ostra.. polecam do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńGdy mój chłopak zobaczył tyle mięska w zupie, od razu zaświeciły mu się oczy!:) Jednak babcia się nie myliła, przez żołądek do serca. Świetny przepis, dziękuję, wejdzie do stałego menu :)
OdpowiedzUsuńWitam i ja spróbowałem Pani przepisu. Musze przyznać że wyśmienity. Wprawdzie dodałem kilku ziół od siebie oraz małą papryczkę chili i suszone pomidorki co w całości dało idealny efekt. Gratulacje dla Pani za prostotę opisu no i oczywiście świetny przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupę gulaszową, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Gotowałam z wielu przepisów ale ten okazał się rewelacyjny....pyyysznooości !!!
OdpowiedzUsuńPolecam każdemu ugotowanie wg tego przepisu, dziękuję 😊👍😋 Bonnie
Gotowałam z Pani przepisu pierwszy raz zupę gulaszową i potwierdzam opinię przedmówców: przepis jest bardzo dokładny i zrozumiały a zupa wyszła rewelacyjna. Miałam na obiedzie sporo zmarzniętych głodomorów i byli zachwyceni. Wszyscy prosili o więcej!!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńWłaśnie gotuję :) mam jeszcze pomidory w puszce które chcę dodać zobaczymy jak wyjdzie ale pachnie cudnie
OdpowiedzUsuńtakiej zupki dawno nie jadlem a mam już 60 lat
OdpowiedzUsuńJutro będę gotować zupkę drugi raz z tego przepisu. Tydzień temu zrobiłam duuuży garnek, co by było na dwa dni, ale wyszła tak pyszniutka, że zjedliśmy wszystko. Jest wyśmienita, dziękujemy za przepis :) pozdrawiamy - głodomorki :)
OdpowiedzUsuńzupkę gotowałam niedawno z tego przepisu, wydawało mi się, że ugotowałam duży garnek, a wieczorek okazało się, że była tak pyszniutka, że moi mężczyźni zjedli wszyściutko i domagali się jeszcze :) Dziękujemy za super przepis, jutro gotuję ponownie, najlepszy przepis :)
OdpowiedzUsuńJestem pod wrażeniem Twojego talentu kulinarnego! Masz świetne propozycje zarówno na obiad, jak i ciasta :) ta zupa gulaszowa prezentuje się świetnie, zawiera mnóstwo warzyw, z pewnością smakuje wyśmienicie :) cieszę się, że do Ciebie trafiłam, bo ostatnio ciągle robię to samo na obiady. Rodzinka na pewno się ucieszy z nowego przepisu :)
OdpowiedzUsuńPychaaaa ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wyśmienity przepis zupka jest przepyszna na pewno teraz będę korzystała często z Waszego bloga.Pozdrawiam miłe Panie :) Alicja
OdpowiedzUsuń