Dzisiejsze ciasto to propozycja dla czekoladowych entuzjastów. Pyszne brownie idealnie komponuje się z masą serową i wiśniami. Polecam :).
Podobne przepisy:
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Przepis pochodzi z Say7 Forum
Składniki:
- 100 gramów ciemnej czekolady
- 120 gramów masła
- 150 gramów cukru
- 4 jajka
- 150 gramów mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 gramów tłustego twarogu, zmielonego (użyłam twarogu z wiaderka)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 300 gramów wiśni (świeżych, mrożonych, z kompotu lub z likieru)
- szczypta soli
Wykonanie:
1. Połam czekoladę na kawałki i rozpuść ją razem z masłem (na małym ogniu, nie zagotowuj). Odstaw do ostygnięcia.
2. W osobnej misce utrzyj 2 jajka z 50 gramami cukru, solą i cukrem waniliowym.
3. W następnej misce wymieszaj (najlepiej za pomocą trzepaczki) twaróg, resztę cukru (100 gramów) i pozostałe 2 jajka. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Odstaw.
4. Do masy jajecznej dodaj roztopioną czekoladę. Wymieszaj. Następnie dodaj proszek do pieczenia i mąkę.
5. Okrągłą tortownicę o średnicy 23 cm (lub mniejszą) natłuść i posyp mąką.
6. Na spodzie formy rozsmaruj 1/3 masy czekoladowej (z ciastem czekoladowym trochę trudno się pracuje, bo jest dość gęste). Wyłóż na nią połowę masy serowej i poukładaj połowę wiśni. Następnie ponownie rozsmaruj 1/3 masy czekoladowej, resztę masy twarogowej i wiśnie. Na wierzchu wyłóż masę czekoladową.
7. Ciasto piecz 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Smacznego :))
pysznie wygląda jak dla mnie rewelacja:)
OdpowiedzUsuńextra pomysł na słodkie co nieco:)
OdpowiedzUsuńUMMM... WYGLĄDA SUPER I PEWNIE SMAKUJE WYŚMIENICIE!!!POŁĄCZENIE WIŚNI Z SEREM I CZEKOLADĄ POEZJA !!!!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda wpisuje sobie na listę ciast :)
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda to ciacho :) a dzisiaj o podobnym cieście myślałam :)
OdpowiedzUsuńCudne ciasto i przepysznie wygląda !
OdpowiedzUsuńPS. Witaj Aleksandro, dawno u Ciebie nie byłam, ale na pewno nadrobię ! Serdecznie pozdrawiam :)
wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńPyszne i apetyczne połączenie smaków i kolorów :)
OdpowiedzUsuńMusiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuńWiśnie i czekolada -duet doskonały...
OdpowiedzUsuńobłędne połączenie smaków!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie - aż się chce polizać monitor patrząc na te zdjęcia...
OdpowiedzUsuńZrobiłam...mimo moich małych umiejętności kulinarnych wyszło, może nie jak z obrazka ale pyszne :)
OdpowiedzUsuńHmm... wlasnie wstawiłam do piekarnika. zobaczymy jak bedzie za 50 minut, mam nadzieje ze dobrze. Pierwszy raz robie, a jutro przychodza goscie:)
OdpowiedzUsuńapetycznie wygląda,zastanawiam się czy mozna było by zrobić taki wypiek zamiast czekolady używając kakao czyli typowy murzynek połączony z serem i wisienkami...jak pani myśli?pozdrawiam Iwona
OdpowiedzUsuńNigdy tak nie robiłam, więc trudno mi powiedzieć czy się uda. Ciasta muszą być jednakowo ciężkie. Warto jednak spróbować i sprawdzić, bo może wyjdzie pyszne ciasto (biorąc pod uwagę smak murzynka). Pozdrawiam serdecznie :)
Usuńjeśli chce się uzyć kakao zamiast czekolady wystarczy dodać większą ilość masła. albo najpierw zrobić własną "czekoladę" roztapiając masło i wmieszając w nie kakao i względnie śmietankę i cukier ;)
UsuńWitam ,w przepisie jest 4 jajka , a uzyla pani tylko 2 -ch jajek ,a co zrobic z nastepnymi dwoma jajkami ,czy dac do sera ?
OdpowiedzUsuńWitam, bardzo prosze dokladnie przeczytac opis wykonania. Pozostale dwa jajka dodaje sie do masy serowej. Pozdrawiam :)
UsuńCIASTO PYSZNE. Jednego dnia zrobiłam jedno, a następnego dnia robiłam po raz kolejny. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz i bardzo się cieszę, że ciasto smakuje :) Pozdrawiam gorąco!
UsuńCiasto pyszne to za mało, wprost obłędne! choć wiśnie zamieniałam na maliny i borówki (za późno zorientowałam się, ze już nie czas na świeże wiśnie;) to sam zapach po wyjęciu z piekarnika był już niesamowity. Pozdrawiam, Anka
OdpowiedzUsuńMoje już w piekarniku ale mam spore obawy czy się uda, głównie dlatego, że masa serowa wyszła rzadka i mało mi zostało ciasta czekoladowego na górę ale czekam. :)
OdpowiedzUsuńMnie także wyszła bardzo rzadka masa serowa (mimo że ser twarogowy, twardszy), więc zaryzykowałam i zrobiłam spód i wierzch z masy czekoladowej, a środek wiśnie plus 1/2 zrobionej masy serowej (pozostałą część wylałam).
OdpowiedzUsuńCo zrobić, aby masa następnym razem nie była rzadka?
Mnie także wyszła bardzo rzadka masa serowa,wlasnie sie piecze,czekam na efekt,zapach nieziemski,pozdrawiam :)Agata
OdpowiedzUsuńWyszło idealne! Dodatkowo polałam rozpuszczoną karmelową czekoladą z odrobiną śmietanki. Przepis zapisuję do moich ulubionych :) Pozdrawiam, Adriana
OdpowiedzUsuń