24 czerwca 2011

FASOLKA SZPARAGOWA Z BUŁKĄ TARTĄ


Uwielbiam świeżą fasolkę szparagową. Ugotowana i podana z bułką tartą to smak lata. Siadałyśmy z mamą i bratem w kuchni przy wiaderku tych warzyw. Czyściliśmy je, rozmawialiśmy. Było spokojnie i domowo.
Z reguły jadam na obiad samą fasolkę, ale może być ona świetnym dodatkiem do obiadu.

Fasolka szparagowa jest bardzo zdrowa: łagodzi nerwy, zawiera bardzo dużo błonnika, witaminy C, kwasu foliowego. Około 150 gram fasolki zawiera tylko 40 kalorii.



Składniki:


  • Pół kilograma fasolki szparagowej
  • 3 łyżki bułki tartej
  • Sól
  • 2 łyżki tłuszczu (najlepiej masło)


Wykonanie:

1. Odetnij końce strąków fasoli. Umyj warzywa.
2. Do rondla przełóż warzywa. Zalej je wodą. Dodaj około 1 łyżkę soli (ilość soli według uznania). Gotuj na średnim ogniu przez około 30 minut (albo do czasu, kiedy fasolka będzie miękka). Można też przygotować warzywa na parze (zachowają więcej składników odżywczych).


3. Odcedzamy wodę od fasolki. 
4. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy bułkę tartą. Mieszamy. Króciutko podsmażamy.  


5. Dodajemy fasolkę. Mieszamy z masłem i bułką.  
6. Podajemy ciepłe. 

Można dodać na patelnię fasolkę, masło i bułkę w tym samym czasie. Zaoszczędzi nam to czasu :). 
Smacznego :)

2 komentarze: