Proponowane przeze mnie muffinki znalazłam na stronie sousoukitchen.
Jak wiadomo nie ma zdrowych ciast. Obecna wiedza o produktach, które spożywamy, pozwala nam wybierać te zdrowsze dla naszych organizmów. Płatki owsiane, oprócz nielubianych węglowodanów, zawierają ogromne ilości rozpuszczalnego błonnika, licheniny, cynku, żelaza, wapnia i witamin (B1, B6 i E).
Muffinki podaję z domowej roboty dżemem. Pycha!
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka maślanki
- 8 łyżek masła
- 80 g brązowego cukru
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki rodzynek
1. Do miseczki wsyp płatki owsiane i zalej je maślanką. Namaczaj je przez około godzinę.
2. W międzyczasie ucieraj masło, aż zmieni barwę na kremową. Dodaj cukier i w dalszym ciągu ucieraj.
3. Do masy dodaj jajko. Ucieraj.
4. Przesiej przez sito mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia. Powoli dodawaj do masy mąkę i jednocześnie delikatnie miksuj.
5. Stopniowo dodawaj namoczone płatki owsiane. Miksuj.
6. Za pomocą łyżki dodaj do ciasta rodzynki.
7. Formę do muffinek natłuszcz do połowy. Można posypać bułką tartą.
8. Piecz w uprzednio nagrzanym piekarniku do temp. 200 C przez około 20-25 min.
Smacznego!
W Wielkiej Brytanii mamy wiosnę w pełni od około miesiąca. Uzależniłam się od tulipanków w domu.
Pozdrawiam wiosennie :)
podobaja mi sie i chetnie wyprobuje Twoj przepis:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :). Są naprawdę pyszne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie muffinki ;) A te prezentują się znakomicie!
OdpowiedzUsuńuwielbiam i tulipany i płatki owsiane.
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają, i musze przyznać,że masz talent do robienia zdjęć.
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na owsiane muffiny z białą czekolada. Czekam na twoją ocenę.
http://nymuffin.blogspot.com/2013/09/oat-cupcakes-owsiane-muffiny.html
Pozdrawiam NY MUFFIN