- Mój eksperyment kulinarny. Różowy tort "Havinka". Havin to córeczka mojej przyjaciółki i wielka amatorka koloru różowego, księżniczek i bajek Disney'a. Tort został upieczony w tortownicy o średnicy 23 cm.
- 6 jaj
- szklanka mąki
- szklanka cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- galaretka malinowa bądź wiśniowa
- 900 ml kremówki
- 3 śmietan-fixy
- esencja waniliowa
- brzoskwinie z puszki
- 2 łyżki maku
- poncz
- syrop z wiśni lub malin
- margaryna i bułka tarta
- 2 łyżki cukru pudru
- kilka kropli naturalnego barwniku spożywczego - czerwonego (opcjonalnie)
1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formę do ciast natłuszczamy do połowy krawędzi. Posypujemy bułką tartą.
2. Oddzielamy białka od żółtek.
3. Ubijamy sztywną pianę z białek. Następnie stopniowo dodajemy do niej cukier. Długo miksujemy.
4. Do masy dodajemy żółtka. Miksujemy bardzo długo. Im więcej powietrza się dostanie do ciasta, tym lepiej nam wyrośnie.
5. Łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy mąkę i delikatnie (za pomocą łyżki) łączymy ją z masą.
6. Ciasto dzielimy na 2 części: 1/4 i 3/4. Do mniejszej dodajemy mak.
7. Gotowe ciasta przelewamy do 2 form. Pieczemy około 30 - 40 minut.
8. Upieczone ciasta będą zarumienione i będą odstawać od brzegów formy. Ważne jest, aby ciast nie wyjmować od razu z wyłączonego piekarnika, tylko zostawić je w nim na jakieś pół godziny. Wtedy jest mniejsze zagrożenie, że biszkopt nam opadnie.
9. Gotujemy galaretkę według przepisu podanego na opakowaniu. Gorącą wylewamy na blachę, Kiedy galaretka zastygnie kroimy ją w kosteczkę.
Wykończenie:
1. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i esencją waniliową. Kiedy jest już prawie OK dodajemy śmietan fix.
2. Owoce z puszki należy wyłożyć na sito, aby odsączyć je z nadmiaru soku.
3. Przekrawamy przestudzone białe ciasto na pół. Nasączamy spód ponczem (składniki na poncz: pół szklanki mocnej herbaty, łyżeczka soku z cytryny, łyżeczka cukru, można dodać wódkę lub sok z odsączonych owoców).
4. Dzielimy bitą śmietanę na 2 części: 1/4 i 3/4.
5. Mniejszą część bitej śmietany rozsmarowujemy na spodzie ciasta. Układamy na niej brzoskwinie.
6. Do większej części bitej śmietany dodajemy syrop z wiśni (aby nadać smak i kolor) i barwnik.
7. Różową bitą śmietanę dzielimy na dwie części: do jednej dodajemy pokrojoną galaretkę.
8. Na brzoskwiniach rozsmarowujemy połowę różowej śmietany (bez galaretek).
9. Układamy na masie biszkopt makowy. Nasączamy ponczem.
10. Na biszkopt układamy bitą śmietanę z galaretką.
11. Następnie układamy biały biszkopt. Nasączamy ponczem.
12. Na całym cieście rozsmarowujemy resztę bitej śmietany bez galaretek.
Ale kolorowe :).
OdpowiedzUsuńciacho wyglada bardzo pysznie:)
OdpowiedzUsuńJakie piękne kolory!
OdpowiedzUsuńuroczy jest ten róż.
OdpowiedzUsuńBede musiala zrobic mojej coreczce podobny :). Szukalam rozowego tortu na Jej urodzinki. Dziekuje :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na tort:)Mała pewnie się bardzo cieszyła;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe komentarze. Miałam wenę ;).
OdpowiedzUsuń