7 grudnia 2010

Różowy Tort HAVINKA


  • Mój eksperyment kulinarny. Różowy tort "Havinka". Havin to córeczka mojej przyjaciółki i wielka amatorka koloru różowego, księżniczek i bajek Disney'a. Tort został upieczony w tortownicy o średnicy 23 cm. 

Składniki:
  • 6 jaj
  • szklanka mąki
  • szklanka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • galaretka malinowa bądź wiśniowa
  • 900 ml kremówki
  • 3 śmietan-fixy
  • esencja waniliowa
  • brzoskwinie z puszki
  • 2 łyżki maku
  • poncz 
  • syrop z wiśni lub malin
  • margaryna i bułka tarta
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka kropli naturalnego barwniku spożywczego - czerwonego (opcjonalnie)


Wykonanie:



1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formę do ciast natłuszczamy do połowy krawędzi. Posypujemy bułką tartą.

2. Oddzielamy białka od żółtek.

3. Ubijamy sztywną pianę z białek. Następnie stopniowo dodajemy do niej cukier. Długo miksujemy.

4. Do masy dodajemy żółtka. Miksujemy bardzo długo. Im więcej powietrza się dostanie do ciasta, tym lepiej nam wyrośnie.
5. Łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy mąkę i delikatnie (za pomocą łyżki) łączymy ją z masą.
6. Ciasto dzielimy na 2 części: 1/4 i 3/4. Do mniejszej dodajemy mak.

7. Gotowe ciasta przelewamy do 2 form. Pieczemy około 30 - 40 minut.

8. Upieczone ciasta będą zarumienione i będą odstawać od brzegów formy. Ważne jest, aby ciast nie wyjmować od razu z wyłączonego piekarnika, tylko zostawić je w nim na jakieś pół godziny. Wtedy jest mniejsze zagrożenie, że biszkopt nam opadnie.
9. Gotujemy galaretkę według przepisu podanego na opakowaniu. Gorącą wylewamy na blachę, Kiedy galaretka zastygnie kroimy ją w kosteczkę.

Wykończenie:


1. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i esencją waniliową. Kiedy jest już prawie OK dodajemy śmietan fix.
2. Owoce z puszki należy wyłożyć na sito, aby odsączyć je z nadmiaru soku.
3. Przekrawamy przestudzone białe ciasto na pół. Nasączamy spód ponczem (składniki na poncz: pół szklanki mocnej herbaty, łyżeczka soku z cytryny, łyżeczka cukru, można dodać wódkę lub sok z odsączonych owoców).
4. Dzielimy bitą śmietanę na 2 części: 1/4 i 3/4. 
5. Mniejszą część bitej śmietany rozsmarowujemy na spodzie ciasta. Układamy na niej brzoskwinie.
6. Do większej części bitej śmietany dodajemy syrop z wiśni (aby nadać smak i kolor) i barwnik. 
7. Różową bitą śmietanę dzielimy na dwie części: do jednej dodajemy pokrojoną galaretkę.
8. Na brzoskwiniach rozsmarowujemy połowę różowej śmietany (bez galaretek).
9. Układamy na masie biszkopt makowy. Nasączamy ponczem. 
10. Na biszkopt układamy bitą śmietanę z galaretką. 
11. Następnie układamy biały biszkopt. Nasączamy ponczem. 
12. Na całym cieście rozsmarowujemy resztę bitej śmietany bez galaretek. 


Smacznego!


Ja z 2,5 letnią Haviśką 

7 komentarzy:

  1. ciacho wyglada bardzo pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bede musiala zrobic mojej coreczce podobny :). Szukalam rozowego tortu na Jej urodzinki. Dziekuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł na tort:)Mała pewnie się bardzo cieszyła;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za miłe komentarze. Miałam wenę ;).

    OdpowiedzUsuń