Parę dni temu szukałam ciasta, które byłoby idealne na jesienne spotkanie koleżanek. Dobra kawa lub wino miały być dopełnieniem wieczoru. Ze spotkania nic nie wyszło, ale ciasto mimo wszystko upiekłam. Jest pyszne! Pulchne i wilgotne. Masę z masła orzechowego wpisuję do rejestru najlepszych przepisów i na pewno będę robiła ją częściej.
Korzystałam z przepisu Rose Beranbaum.
Składniki na ciasto:
- 2 duże jajka o temperaturze pokojowej
- 160 gram maślanki
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 200 gram mąki tortowej
- 200 gram cukru
- 1,5 łyżeczki kakao w proszku
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cynamonu
- 0,25 łyżeczki mielonych goździków
- 113 gram masła
1. Natłuszczamy i posypujemy bułką tartą 23cm tortownicę.
2. Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni C.
3. Ubijamy w misce jajka, waniliowy ekstrakt i 3 łyżki maślanki.
4. Do osobnej miski wrzucamy wszystkie suche produkty. Mieszamy je ze sobą.
5. Do suchych składników dodajemy resztę maślanki i masło. Miksujemy do momentu, aż rozpuszczą się nam suche składniki.
6. Do ciasta z maślanką dodajemy połowę masy jajecznej. Miksujemy.
7. Dodajemy resztę masy jajecznej. Miksujemy.
8. Przekładamy ciasto do tortownicy. Pieczemy przez około 40 minut lub do momentu kiedy ciasto będzie odstawać od brzegów formy.
9. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Jest bardzo delikatne, więc uważajcie, żeby się nie połamało.
Składniki na masę:
- 133 gramy masła orzechowego (bez dodatku czekolady!)
- 113 gram kremowego serka twarożkowego (ja daję Philadelphię)
- 56 gram niesolonego masła
- 2 łyżeczki kwaśnej śmietany (ja jej nie miałam, a masa i tak wyszła)
- 50 gram cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Wódka (jak zwykle ją dałam, ale w przepisie oryginalnym jej nie ma)
Miksujemy ze sobą wszystkie składniki.
Prace wykończeniowe:
Ciasto możemy przekroić na pół i przełożyć masą. Możemy też masę rozsmarować tylko na wierzchu ciasta.
Od Was zależy przystrojenie.
Smacznego!
Przepis bez wątpienia wart uwagi!
OdpowiedzUsuńMniam :)
OdpowiedzUsuń