Surówkę z młodej kapusty uwielbiamy w naszej rodzinie. Ostatnio podałam ją do klusek śląskich z polędwiczką w sosie z serków topionych. 
Polecam na letni obiad :)
Przepis ze zdjęciami krok po kroku. 
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
- pół dużej kapusty
 - 1 jabłko
 - 2 marchewki
 - spora garść poszatkowanego koperku
 - ocet winny lub spirytusowy (można zamienić na sok z cytryny)
 - oliwa
 - cukier (opcjonalnie)
 - sól
 - pieprz
 
Wykonanie:
1. Drobno poszatkuj kapustę. Najlepiej jest ją podzielić na mniejsze kawałki i poszatkować za pomocą mandoliny.
2. Zalej kapustę wrzątkiem i pozostaw na około 7-10 minut. 
3. Odcedź kapustę z wody i odstaw do całkowitego ostudzenia. 
4. Połącz zimną kapustę z przetartą na tarce o grubych oczkach marchewką i koperkiem. 
5. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach jabłko. 
6. Dopraw surówkę octem, 2 łyżkami oliwy (mniej więcej), solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. 
7. Dobrze, żeby podać surówkę około godziny-dwóch od zrobienia. Chodzi o "przegryzienie" się składników. 
Smacznego :)
Pani Anna Zychowicz przysłała mi wiadomość z załączonym zdjęciem surówki. Uwielbiam takie apetyczne zdjęcia :).
OdpowiedzUsuń[img]http://img.darmowetv.pl/images/1unnamed1.jpg[/img]
Witam,
OdpowiedzUsuńsurówka wygląda smakowicie, a w jakim celu kapustę zalewa się wrzątkiem?
Chodzi o to, zeby byla bardziej miekka :).
UsuńAle to nie konieczne bo ocet sprawi ze kapsuta i tak bedzie miekka:)
UsuńSurówkę z młodej kapusty przygotowała Pani Teresa Zamaryka :)
OdpowiedzUsuń[img]http://i57.tinypic.com/rvy6tc.jpg[/img]