20 października 2012

CIASTO KRÓLEWIEC


Kolejne ciasto z zeszytu mojej Mamy. Nieco zapomniane, a szkoda. Idealne do przygotowania na święta - najlepiej upiec je 3 dni przed podaniem. Ciasto wprost będzie rozpływać się w ustach.
Należy pamiętać o trzymaniu ciasta w chłodnym miejscu lub lodówce.
Składniki na blachę o wymiarach 35 x 25 cm.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 




Składniki na 2 ciasta miodowe:

  • 3 szklanki mąki
  • 150 gramów cukru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 żółtka
  • 125 gramów zimnego masła
  • 2 łyżki śmietany, około (tylko jeżeli ciasto będzie za twarde)

Wykonanie:

1. Zagnieć ciasto z podanych składników - rób to szybko, ciasto kruche nie lubi długiego wyrabiania.
2. Podziel ciasto na dwie części i uformuj je w kule. Każdą z nich zawiń w folię kuchenną i wstaw do lodówki na około 1 godzinę (w tym czasie będziesz piec biszkopt).
3. Rozwałkuj jedną kulę i przełóż ją na natłuszczoną i posypaną mąką formę do ciasta.
4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut - sprawdzaj ciasto - gotowe będzie złotawo-brązowe.
5. Z pozostałym ciastem postąp tak samo.
6. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżki budyniu waniliowego (bez cukru)
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny (lub 1 łyżeczka esencji waniliowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • szczypta soli

Wykonanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia formę.
3. Ubij pianę z białek i szczypty soli. Stopniowo dodawaj cukier.
4. Roztrzep żółtka i wlewaj je cienkim strumieniem do ubitej piany - jednocześnie miksuj. (Jeżeli chcesz użyć esencji waniliowej, to dodaj ją w tym momencie).
5. Ciasto miksuj przez około 10 minut - musi być bardzo puszyste.
6. Do masy stopniowo przesiewaj mąkę, budyń i proszek do pieczenia - masę mieszaj bardzo delikatnie łyżką. Na końcu dodaj skórkę z cytryny.
7. Przelej masę do formy. Wygładź powierzchnię łyżką.
8. Piecz przez około 35 minut (około 30 minut sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone).
9. Odstaw do ostygnięcia.


Składniki na masę karpatkową/budyniową:


1 szklanka cukru
pół litra mleka
1,5 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki budyniu waniliowego
1 margaryna bądź masło
1,5 łyżeczki esencji waniliowej


Wykonanie:


1. Ugotuj budyń: Zagotuj 1,5 szklanki mleka. Pozostałe pół szklanki mleka połącz z obiema mąkami, cukrem i budyniem. Mieszając wlewaj mączną mieszankę do zagotowanego mleka. Bardzo gęstą masę odstaw do ostygnięcia.
2. Utrzyj masło na puszystą masę.
3. Wciąż ucierając dodawaj po łyżce budyniu do masła.
4. Dodaj do masy esencję waniliową.

Wykończenie ciasta:

  • Cukier puder do posypania ciasta (albo czekoladowa polewa, lukier)
  • słoik dżemu wiśniowego, śliwkowego lub z czarnej porzeczki (ma być kwaskowaty)

1. Ciasto miodowe posmaruj połową masy budyniowej.
2. Biszkopt posmaruj z jednej strony dżemem. Połóż biszkopt od strony dżemu na masę.
3. Ponownie posmaruj biszkopt dżemem. Następnie na dżem wyłóż resztę masy budyniowej.
4. Na masę połóż ciasto miodowe. Posyp wierzch cukrem pudrem.


Smacznego :)

18 komentarzy:

  1. uwielbiam to ciasto, i zgadzam się po 3 dniach najlepsze ;). Musze sprobowac tez wersje z dżemem

    OdpowiedzUsuń
  2. To takie świąteczne ciasto .Piękne i pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. troszke zajmuje praca nad nim ale wyglada przesmacznie i naprawde kusi.

    OdpowiedzUsuń
  4. Już je kocham! Miodowe placki z budyniem i kwaskowatym dżemem to połączenie wprost idealne! W dodatku jak pięknie się prezentujące:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda bajecznie! tak dawno nie jadłam żadnego przekładańca, że aż ślinię się do monitora :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda niesamowicie apetycznie i u mnie robi się podobne, właśnie na święta.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale mam smaka na kawałeczek twojego ciasta :}

    OdpowiedzUsuń
  8. prawdziwie królewskie, wygląda niesamowicie...

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam dziś na deser, moje dzieci zachwycone były, całe ciacho poszło w godzinę na 5 osób więc o czyms to świadczy ^^ podawałam je z musem śliwkowym i gałką sorbetu mango grycana, idealnie sie komponowało :)
    dzięki wielkie za przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało! :) Musiało być pyszne z sorbetem! :) Pozdrowienia i zaglądaj do mnie częściej :)

      Usuń
  10. u mnie to ciasto nazywa się po prostu kruche z biszkoptem, a słyszałam też nazwę Królewicz :) pyszne, zwłaszcza krem. Ola

    OdpowiedzUsuń
  11. Smak mojego dzieciństwa:))
    Przepis znam troszkę inny, jednak ten wygląda równie smakowicie-w najbliższym czasie zamierzam go spróbować:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzień dobry, mam pytanie dotyczące słodkości tego ciasta. Wiem, że jest to sprawa subiektywna, ale może jakaś wskazówka byłaby możliwa :)? Nie przepadamy w domu za bardzo słodkimi ciastami, z drugiej jednak strony nie o wytrawność w ciachu chodzi. Czy to ciasto jest bardzo słodkie? Czy ktoś może próbował piec z mniejszą ilością cukru?
    I jeszcze pytanie a propos Marlenki - dziękuję za przepis! Szukam sprawdzonego przepisu już od jakiegoś czasu :) Czy blaty można piec w aluminiowych foremkach jednorazowych? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) Szybciutko odpowiadam. Według mnie królewiec jest ciastem słodkim. Może pod Państwa gust podejdą ciasta z kwaśnymi akcentami? Co do marlenki. Proszę się nie bać i piec ją na papierze. Proszę mi uwierzyć, że to najlepszy sposób. Te płaty są cieniusieńkie, więc bardzo łatwo się łamią. Pozdrowienia :)

      Usuń
    2. Dziękuje za odpowiedź. Rozumiem, że jeżeli powiedzmy 4 płaty będą w piekarniku, a pozostałe 2 porcje w tym czasie będą czekały poza piekarnikiem (wszystkiego naraz nie zmieszczę), to nie wpłynie na strukturę płatów? Jeżeli płat się połamie - i tak go układać? A co do królewca, może faktycznie przejrzę inne przepisy, choć połączenie poszczególnych pięter w tym ciachu wydaje się bardzo smakowite i kusi :)

      Usuń
    3. Oj nie, te płaty piecze się osobno. Dzieli Pani ciasto i każdą część wałkuje na osobnym papierze i na tych papierach się je piecze.
      Pozdrawiam :)

      Usuń