Ma'amoul (maamoul) to bardzo popularne w krajach arabskich i Izraelu kruche i aromatyczne ciasteczka. Są robione z dodatkiem zapachowych wód kwiatowych, więc w domu roznosi się piękny zapach podczas ich pieczenia.
Mamulki (jak je pieszczotliwie nazwałam :) ) przygotowuje się z różnymi nadzieniami, najczęściej orzechowymi, chałwowym lub daktylowym.
Poniżej przedstawiam przepis na moją ulubioną wersję, czyli z pistacjami, różą i kardamonem.
Poniżej przedstawiam przepis na moją ulubioną wersję, czyli z pistacjami, różą i kardamonem.
Do nadania kształtu ciastkom użyłam tradycyjnych foremek, ale jeżeli ich nie macie to możecie uformować z ciasta kulki, a następnie zrobić na nich dowolne wzorki widelcem.
Wczoraj sprawdziłam i podobne foremki są dostępne na Allegro.
Wczoraj sprawdziłam i podobne foremki są dostępne na Allegro.
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na ciasto:
- 200 gramów mąki pszennej
 - 100 gramów kaszy manny (drobnej semoliny)
 - 50 gramów skrobi kukurydzianej
 - 150-170 gramów miękkiego masła
 - 60 gramów cukru pudru
 - 3 łyżki oleju
 - szczypta soli
 - 1 łyżeczka esencji waniliowej
 - 1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy (lub 2 łyżki soku pomarańczowego albo 1 łyżeczka świeżo startej skórki pomarańczowej)
 
Składniki na farsz:
- około 150-180 gramów pistacji (waga bez skorupek!)
 - 1-2 łyżki wody różanej
 - 25 gramów miękkiego masła
 - 50 gramów cukru
 - 1/3 łyżeczki kardamonu
 
Wykonanie:
1. Zagnieć ciasto ze wszystkich podanych składników. Na początku dodaj do niego 150 gramów masła, a jeżeli ciasto będzie ciut za suche, to dodaj więcej masła. Masa ma być plastyczna.
3. W międzyczasie zmiel orzechy razem z cukrem na mąkę.
4. Dodaj do nich kardamon, wodę różaną i masło. Po wymieszaniu powstanie aromatyczna pasta.
6. Ułóż na środku placka niewielką ilość masy orzechowej i ponownie zrób z ciasta kulkę.
7. Włóż kulę do oprószonej mąką foremki. Wciśnij ciasto i wyjmij gotowe ciastko.
9. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut.
10. Zimne ciastka oprósz cukrem pudrem. Można udekorować je zmielonymi pistacjami i płatkami róży.
Smacznego :)

O jakie boskie! Uwielbiam pistacje, nie wpadłabym na pomysł, aby zrobić z nich masę do ciasteczek. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis, bo widzę, że jest na miarę moich możliwości kulinarnych :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny blog i powyższy przepis też bardzo ciekawy. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńO tak! Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPrzepis jest bardzo ciekawy. I już zabrałabym się do pracy, gdyby nie to, że takich foremek znaleźć nie mogę, choć portal przejrzałam :-(
OdpowiedzUsuńWystarczy zrobić je w postaci kulek, a potem udekorować widelcem :)
UsuńForemki są na www.ebay.co.uk http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2050601.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.Xmaamoul.TRS0&_nkw=maamoul&_sacat=0
Bywają też na allegro
Te kształty z foremek są śliczne. Dziękuję za namiary. Pozdrawiam.
UsuńProszę w wyszukiwarkę wpisać maamoul, mamoul lub ma'amoul
Usuńw przepisie brakuje przyprawy mahlep będącej istotnym elementem ciasta :) w orginale nadziewa się je również daktylami
OdpowiedzUsuńNie wszystkie przepisy na te ciastka zawierają mahleb. W Polsce byłoby trudno ją dostać :)
UsuńMożna nadziewać daktylami, pistacjami lub orzechami włoskimi :)
UsuńMam pytanie. Czy zdejmowałaś skórkę z pistacji?
OdpowiedzUsuńWitam.Ile wychodzi ciasteczek z podanej ilosci cista?
OdpowiedzUsuń