W moim domu nie ma tradycji jedzenia zupy rybnej, wręcz zawsze się jej "bałam". Parę tygodni temu byłam na blogerskiej Wigilii i miałam tam okazję spróbować delikatnej zupy rybnej. Zakochałam się w niej od pierwszego smaku! :). 
Od tamtej pory rosół rybny gotowałam już kilka razy i podałam go też na Wigilię. Próbowałam różnej kombinacji ryb i nam najbardziej smakuje wywar z dorsza, sandacza i łososia. 
Zachęcam przygotowanie do nich pierożków z ciasta filo nadzianych łososiem, szpinakiem i fetą. 
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
- około 1 - 1,5 kg ryb, np. łososia, dorsza i sandacza (tuszki, kręgosłupy, my nie dajemy głów)
 - 1 por
 - cebula, przypieczona na ogniu
 - sok z połowy cytryny (lub do smaku)
 - 2 średnie marchewki
 - średnia pietruszka
 - pół korzenia selera
 - 2 liście laurowe
 - 4 ziarenka ziela angielskiego
 - sól
 - biały pieprz
 - natka pietruszki (do podania)
 - świeży tymianek (opcjonalnie)
 - 2,5-3 litry wody
 - odrobina masła
 
Przy jedzeniu zwracajcie uwagę na ości!
Wykonanie:
1. Warzywa (marchew, seler, pietruszka, por) pokrój, np w paseczki i duś na maśle. 
2. Warzywa, ryby, tymianek (niewielką ilość, np. 3 gałązki), ziele angielskie, liście laurowe i podpieczoną cebulę przełóż do garnka, a następnie zalej wodą. 
3. Gotuj zupę na małym ogniu przez około 40 minut.
4. Po ugotowaniu zupę dopraw i dodaj sok z cytryny do smaku. 
5. Ostrożnie wyciągnij z wywaru ryby i warzywa. 
6. Przecedź wywar przez sito wyłożone muślinem. 
7. Do bulionówki przełóż kawałki ryby, warzywa i zalej gorącym rosołem. Udekoruj natką pietruszki. 
8. Podawaj z pasztecikami z łososiem. 
Smacznego :)
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńOd dawna przymierzam się do zrobienia zupy rybnej. Ale... jakoś tak mi schodzi. Bardzo apetyczny jest Twój rosół :)
OdpowiedzUsuńHmm... A inne, tańsze gatunki ryb wypróbowaliście? Da się zrobić zjadliwą zupę na filetach z mintaja lub morszczuka? Gdy dodam łba, będzie zbyt mocny zapach?
OdpowiedzUsuńRyby muszą być świeże, ponieważ zupa ma wtedy przyjemny zapach. Nie robiłyśmy jej na innych gatunkach ryb, ani z filetów. Łbów też nie dajemy.
Usuńja robiłem,jako że mieszkam w Kołobrzegu,mam do dyspozycji całe spektrum,mam sąsiada zapalonego wędkarza,zawsze mi podrzuca ryby,rosołek robię z mieszanki ,okoń,płotka,fląderka itp,taki mix jest najlepszy
OdpowiedzUsuń