Na łamach tej strony pisałyśmy z mamą już nieraz, że dość często robimy domowe wędliny/pieczenie. Zdecydowanie wolimy wiedzieć co jemy. Pieczeń z mięsa mielonego jest świetna do kanapek, ale można podać ją też na ciepło. Dodatek papryk sprawia, że mięso smakuje wyjątkowo. 
Polecamy!
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
- kilogram mielonej wieprzowiny (można użyć też innego mięsa mielonego)
 - 2 łyżeczki majeranku
 - 1-2 łyżeczki soli
 - 2 łyżeczki pieprzu
 - około 6 łyżek bułki tartej
 - 3 jajka
 - 3 różnokolorowe papryki
 - 1 cebula, pokrojona w kosteczkę
 - 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
 
Wykonanie:
1. Pokrój papryki w kosteczkę. 
2. Pozostałe składniki wyrób na jednolitą masę. 
3. Dodaj papryki. 
4. Sporą keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, natłuść i posyp bułką tartą lub mąką. 
5. Przełóż masę mięsną do formy i przykryj wierzch papierem lub folią aluminiową. Pod koniec pieczenia można zdjąć folię, aby przypiekł się wierzch. 
6. Piecz około godziny w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni C. 
7. Upieczoną pieczeń można podawać na ciepło lub zimno, np. do kanapek. 
Smacznego :)
Też często piekę mięso dla mojej rodziny jako zdrowszy zamiennik sklepowej wędliny :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne i wygląda bardzo zachęcająco z kolorową papryką :)
OdpowiedzUsuńPieczeń jest już w piekarniku> Jak na razie po kuchni rozchodzi się smakowity zapach. Moja pieczeń będzie jednak jednokolorowa , bo chęć na pieczeń była a kolorowej papryki brak . Jak dla mnie nic nie szkodzi na pewno będzie smakować pysznie.
OdpowiedzUsuńPieczeń z paprykami została wypróbowana również przez Panią Elżbietę Marecką-Szydło :)
UsuńTreść maila: "Łatwość wykonania powinna zachęcać wszystkich , którzy szukają
odmiany od sklepowych wędlin.Świetny smak , wilgotność a przy tym
zwarty charakter pieczeni idealnie pozwalają na krojenie ,na kanapki."
[img]http://i57.tinypic.com/2rylyq8.jpg[/img]
Pani Iwona Markowska przysłała fotografię pieczeni z papryką :)
OdpowiedzUsuń[img]http://i58.tinypic.com/xf6m34.jpg[/img]
Przepis na pieczeń z mięsa mielonego i papryk wypróbowała Pani Karolina Szlifierz :)
OdpowiedzUsuń[img]http://i59.tinypic.com/jb7oty.jpg[/img]