Jak wiadomo Wielkanoc to czas pieczenia babek. Nasza dzisiejsza jest przepyszna! Orzechowa, czekoladowa, wilgotna...genialna!
Polecam :)
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Składniki:
- 120 g masła lub margaryny do pieczenia
- 150 g nutelli
- 5 jajek
- 190 g drobnego cukru do wypieków
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki mleka (60 ml)
- szczypta soli
- polewa czekoladowa
Wykonanie:
1. Utrzyj masło z cukrem na kremową i puszystą masę.
2. Stopniowo dodawaj do masy Nutellę i wciąż ucieraj.
3. Oddziel żółtka od białek. Stopniowo dodawaj żółtka do masy i w dalszym ciągu ucieraj.
4. Przesiej do ciasta proszek do pieczenia, mąkę, kakao i orzechy. Wmieszaj suche składniki do masy za pomocą łyżki. Dodaj też mleko.
5. Ubij sztywną pianę z białek i soli. Delikatnie wmieszaj pianę w masę.
6. Przelej ciasto do natłuszczonej i posypaną kaszą manną (można zamienić na mąkę lub bułkę tartą) formę do babek.
7. Pierwsze 20 minut piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Następnie podwyższ temperaturę do 170 stopni i piecz kolejne 30 minut lub dłużej (w zależności od piekarnika). Sprawdź za pomocą patyczka czy babka jest upieczona.
8. Gotowe ciasto odstaw do wystudzenia, a następnie udekoruj polewą czekoladową.
Smacznego :)
Przepis ze strony Moje Wypieki.
wyglada smacznie:)))
OdpowiedzUsuńO mniam, wygląda wyjątkowo kusząco :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda:) Na święta wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie miałam robić taką babke na święta lecz z innego przepisu .
OdpowiedzUsuńale bym taka zjadła:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie piję kawę i taka pyszna babka przydałaby mi się teraz. A ona tak pięknie wygląda, ummmm, mniam :)
OdpowiedzUsuńa ja też wczoraj piekłam taką samą;)))
OdpowiedzUsuńCzy można prosić o przesłanie kawałka do Poznania ?;) Wygląda smakowicie, może skuszę się na Wielkanoc- a miało być dietetycznie :P
OdpowiedzUsuńWitam, od jakiegoś czasu zaczęłam zaglądać dość systematycznie na stronę w poszukiwaniu ciekawych i smacznych przepisów. Czasu jak zawsze mi brakuje więc dopiero przed świętami mogłam zabrać się za pieczenie :) Upiekłam babkę i jest przepyszna, co prawda nie tak ładna ja Twoja ale pewnie równie smaczna ;) Dodatkowo dwa serniki- jeden to sernik cytrynowy z białą czekoladą i malinami (stało się moim ulubionym :)), drugi to sernik z masłem orzechowym i czekoladą Nigelli Lawson również przepyszne ciasto. Zadowolona że wszystko się tak pięknie udało postanowiłam jeszcze zrobić strucla drożdżowego z orzechami i marmoladą również wspaniały przepis. Wszystko smakowało mojej rodzince każdy już wyłonił swojego faworyta :D Dziękuję za to że dzielą się Panie swoim talentem kulinarnym, wszystko jest takie apetyczne a zdjęcia przepiękne. Serdecznie pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt Wielkanocnych :D :D Dominika
OdpowiedzUsuńNa święta babka wyszła wyśmienita. Przechowywana w folii dłużej zachowuje świeżość. Dzisiaj spróbuję zrobić w okrągłej foremce. Mam nadzieję, że również mi wyjdzie. Pozdrawiam Kasia
OdpowiedzUsuńBabka jest rewelacyjna !!! Zrobiłam ją już kilka razy i nie tylko na święta, ale też przy okazji urodzin i Znika w błyskawicznym tempie :) Dziękuję za super przepis i pozdrawiam
OdpowiedzUsuń