5 kwietnia 2014

BABKA CZEKOLADOWO-ORZECHOWA Z NUTELLĄ


Jak wiadomo Wielkanoc to czas pieczenia babek. Nasza dzisiejsza jest przepyszna! Orzechowa, czekoladowa, wilgotna...genialna!
Polecam :)

Przepis ze zdjęciami krok po kroku.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 




Składniki:

  • 120 g masła lub margaryny do pieczenia
  • 150 g nutelli
  • 5 jajek
  • 190 g drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka (60 ml)
  • szczypta soli
  • polewa czekoladowa



Wykonanie:

1. Utrzyj masło z cukrem na kremową i puszystą masę.
2. Stopniowo dodawaj do masy Nutellę i wciąż ucieraj.


3. Oddziel żółtka od białek. Stopniowo dodawaj żółtka do masy i w dalszym ciągu ucieraj.


4. Przesiej do ciasta proszek do pieczenia, mąkę, kakao i orzechy. Wmieszaj suche składniki do masy za pomocą łyżki. Dodaj też mleko.


5. Ubij sztywną pianę z białek i soli. Delikatnie wmieszaj pianę w masę.
6. Przelej ciasto do natłuszczonej i posypaną kaszą manną (można zamienić na mąkę lub bułkę tartą) formę do babek.


7. Pierwsze 20 minut piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Następnie podwyższ temperaturę do 170 stopni i piecz kolejne 30 minut lub dłużej (w zależności od piekarnika). Sprawdź za pomocą patyczka czy babka jest upieczona.
8. Gotowe ciasto odstaw do wystudzenia, a następnie udekoruj polewą czekoladową.

Smacznego :)


Przepis ze strony Moje Wypieki.

11 komentarzy:

  1. O mniam, wygląda wyjątkowo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda:) Na święta wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie miałam robić taką babke na święta lecz z innego przepisu .

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie piję kawę i taka pyszna babka przydałaby mi się teraz. A ona tak pięknie wygląda, ummmm, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można prosić o przesłanie kawałka do Poznania ?;) Wygląda smakowicie, może skuszę się na Wielkanoc- a miało być dietetycznie :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, od jakiegoś czasu zaczęłam zaglądać dość systematycznie na stronę w poszukiwaniu ciekawych i smacznych przepisów. Czasu jak zawsze mi brakuje więc dopiero przed świętami mogłam zabrać się za pieczenie :) Upiekłam babkę i jest przepyszna, co prawda nie tak ładna ja Twoja ale pewnie równie smaczna ;) Dodatkowo dwa serniki- jeden to sernik cytrynowy z białą czekoladą i malinami (stało się moim ulubionym :)), drugi to sernik z masłem orzechowym i czekoladą Nigelli Lawson również przepyszne ciasto. Zadowolona że wszystko się tak pięknie udało postanowiłam jeszcze zrobić strucla drożdżowego z orzechami i marmoladą również wspaniały przepis. Wszystko smakowało mojej rodzince każdy już wyłonił swojego faworyta :D Dziękuję za to że dzielą się Panie swoim talentem kulinarnym, wszystko jest takie apetyczne a zdjęcia przepiękne. Serdecznie pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt Wielkanocnych :D :D Dominika

    OdpowiedzUsuń
  7. Na święta babka wyszła wyśmienita. Przechowywana w folii dłużej zachowuje świeżość. Dzisiaj spróbuję zrobić w okrągłej foremce. Mam nadzieję, że również mi wyjdzie. Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
  8. Babka jest rewelacyjna !!! Zrobiłam ją już kilka razy i nie tylko na święta, ale też przy okazji urodzin i Znika w błyskawicznym tempie :) Dziękuję za super przepis i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń