Zapraszam na kolejną przystawkę na karnawałowe przyjęcie. Wbrew pozorom ptysie robi się bardzo szybko i nie jest to trudne ciasto. 
Jeżeli lubicie jeszcze bardziej łososiowe nadzienia, to polecam pastę łososiową. Nadaje się świetnie na farsz do ptysiów. 
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 
Składniki na ciasto ptysiowe:
- 1 szklanka wody (250 ml)
 - 90 gramów masła
 - 1 szklanka mąki pszennej
 - 4 jajka
 - 1 płaska łyżeczka soli
 
Wykonanie:
1. Do garnka wlej wodę i dodaj masło. Gotuj do rozpuszczenia się masła i doprowadź do lekkiego wrzenia. 
2. Odstaw garnek z ognia i wsyp mąkę z solą. Mieszaj energicznie, aż masa będzie jednolita. 
3. Wystudź masę. 
4. Wbijaj po jednym jajku do masy i miksuj do dobrego połączenia się składników. 
5. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskaj niewielkie ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 250 stopni - do zarumienia się ptysiów. 
7. Upieczone ptysie odstaw do ostygnięcia. 
8. Zimne przetnij w połowie. 
Składniki na nadzienie*:
- 1 opakowanie sera ricotta (250 gramów)
 - 100 gramów wędzonego łososia
 - koperek świeży lub mrożony (albo natka pietruszki)
 - pieprz
 
* do nadzienia można też dodać drobno pokrojoną czerwoną paprykę, świeże ogórki lub korniszony - kto co lubi :). 
Wykonanie:
1. Łososia pokrój na bardzo drobne kawałki. 
2. Wymieszaj rybę z ricottą. 
3. Dopraw nadzienie pieprzem (i ewentualnie solą). 
4. Na końcu dodaj drobno poszatkowany koperek. 
5. Nadziej ptysie farszem. 
Smacznego :)
pyszności ale bym zjadła takie:D
OdpowiedzUsuńO, ja poproszę do pracy takiego ptysia. Super pomysł :)
OdpowiedzUsuń