Zapraszam na pysznego kurczaka o orientalnym smaku. Jeżeli nie posiadacie w domu harissy to można zastąpić ją mieszanką chilli w płatkach, kuminu, nasion kolendry (najlepiej rozetrzeć składniki w moździerzu). 
Kurczaka podałam z pieczonymi ziemniakami i khyar bi laban (libańska mizeria). 
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 
Składniki:
- 3-4 nóżki z kurczaka
 - około 3 łyżek oliwy
 - 3 ząbki czosnku
 - łyżka harissy
 - pieprz
 - sól
 - około jednej łyżeczki oregano i natki pietruszki (suszonych)
 
Wykonanie:
1. Umyj mięso i osusz papierowym ręczniczkiem. 
2. Przygotuj składniki na marynatę. 
3. Przeciśnij czosnek przez praskę. 
4. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na marynatę. 
5. Posmaruj kurczaka marynatą i wmasuj ją w mięso. 
6. Wstaw nóżki na kilka godzin do lodówki. 
7. Mięso można piec w rękawie do pieczenia lub w brytfance (wtedy co jakiś czas podlewam je wytopionym tłuszczem, aby nie stało się zbyt suche). Piekarnik nagrzewam do 190 stopni i pieczemy nóżki przez około 40 minut (mięso musi łatwo odchodzić od kości). 
Smacznego :)







Swietny kurczak,super blog:)
OdpowiedzUsuńAż tu mi zapachniało! :)
OdpowiedzUsuńJak harissa to ja już lubię tego kurczaka :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tą przyprawę (harissę).Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuń