15 lipca 2013

SERNIK TRUSKAWKOWY NA ZIMNO


Niestety tym wpisem przychodzi nam się pożegnać z truskawkowym sezonem. Na naszym ryneczku jeszcze można kupić te owoce, ale już są malutkie i mniej smaczne. 
Ciasto można przygotować z innymi sezonowymi owocami, np. z malinami, ale wtedy przetrzyjcie mus przez sito, aby oddzielić pesteczki. 

Pozdrawiam Was, 

Ewa :)

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 

Przepis jest na 20 cm tortownicę, ale spokojnie można użyć ciut większej.

Składniki na spód


  • około 1,5 szklanki zmielonych zwykłych herbatników
  • około 60-70 gramów roztopionego masła


Wykonanie:

1. Pokrusz herbatniki i zmiel je na mąkę.
2. Rozpuszczone i przestudzone masło wlej do herbatników, wmieszaj składniki ze sobą.
3. Wyłóż masą dno tortownicy, ugnieć i wyrównaj powierzchnię. 
4. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.  



Składniki na masę truskawkowo-serową:


  • 500 gramów tłustego, zmielonego twarogu (u mnie z wiaderka)
  • 11 listków żelatyny
  • 300 gramów serka homogenizowanego o smaku truskawkowym
  • 150 gramów cukru pudru
  • 450 gramów truskawek

Wykonanie:

1. Żelatynę namocz w bardzo zimnej wodzie przez kilka minut, następnie odciśniętą połącz z połową szklanki wrzącej wody. Odstaw do całkowitego wystudzenia (uważaj, żeby żelatyna nie stężała!).
2. Połowę truskawek zmiksuj, a pozostałe pozostaw całe (jeżeli są małe) lub pokrój na mniejsze kawałki.
3. Do miski przełóż twaróg, serek homogenizowany i cukier puder. Wymieszaj składniki.
4. Dodaj do masy mus truskawkowy i ponownie wymieszaj.
5. Do zimnej żelatyny dodaj kilka łyżek masy truskawkowo-serowej, wymieszaną stopniowo dodawaj do pozostałej masy i intensywnie mieszaj, aby nie powstały grudki. Wmieszaj w masę świeże truskawki.
6. Wylej masę do tortownicy i wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia.



Składniki na mus truskawkowy:


  • 350 gramów truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa rozpuszczona 
  • 3 listki żelatyny


Wykonanie:

1. Truskawki zmiksuj.
2. Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez kilka minut.
3. Galaretkę i odsączoną żelatynę rozpuść w jednej szklance wrzącej wody. Odstaw do całkowitego ostudzenia (uważaj, żeby galaretka nie zastygła).
4. Wymieszaj galaretkę z truskawkami i wylej mus na ciasto.
5. Wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia (najlepiej na noc).
6. Ciasto udekoruj bitą śmietaną, świeżymi owocami i listkami mięty.

Dajcie znać czy smakowało Wam ciasto! Polecam je Wszystkim łasuchom :).

13 komentarzy:

  1. idealny na upalne dni, któe nareszcie dotarły do UK:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można zamienić listki żelatyny na proszek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można. nie dam sobie uciąć głowy, ale gdzieś czytałam, iż jeden płatek/listek żelatyny odpowiada 1 łyżeczce proszkowanej. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Dziękuje bardzo:) Chcę zrobić tort dla synka i właśnie chyba znalazłam przepis:)

      Usuń
    3. W miarę możliwości lepiej jest używać żelatyny w listkach - ma bardziej neutralny smak. Będę trzymać kciuki, żeby torcik się udał :).

      Usuń
  3. prezentuje się naprawdę pysznie! wyglądem przypomina tort :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Widać po kim córka ma zdolności! Bardzo cieszę się, że Pani dołączyła do córki. Miło będzie popatrzeć na przepisy dwóch pokoleń.
    Ciasto wygląda na apetyczne, więc chyba się na nie skuszę w sobotę. Ostatnio zrobiłam tartę czekoladową z chilli i wszystkim bardzo smakowała. Pozdrowienia ze Szczecina. Jola

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj jak pięknie go podałaś... u mnie jeszcze truskawki na ryneczku więc przepis się przyda :)

    OdpowiedzUsuń