15 lipca 2013

LINGUINE AGLIO, OLIO E PEPERONCINO


Aglio, olio e peperoncino to makaron z oliwą, czosnkiem i chilli. Jest to danie pochodzące z włoskiego regionu Abruzzo. Tradycyjnie sos podaje się ze spaghetti, ale według mnie linguine też dobrze pasuje :). 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 

Abruzzo (zdj. http://www.insidersabroad.com)


Składniki dla około 4 osób:

  • 400 gramów świeżego makaronu linguine lub spaghetti (przepis)
  • garść natki pietruszki
  • 4-5 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
  • łyżka drobno pokrojonego czerwonego chilli (użyłam większego, usunęłam pestki)
  • około 120 ml oliwy (extra virgin)
  • sok z cytryny (do smaku, opcjonalnie)
  • ser pecorino romano lub parmezan




Wykonanie:

1. W dużym garnku gotuj makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. 
2. W tym samym czasie na dużej patelni zacznij smażyć czosnek i chilli na oliwie. Uważaj, żeby nie przypalić czosnku, bo stanie się niesmaczny. 
3. Kiedy makaron będzie al dente (świeży makaron gotuje się dużo szybciej od kupnego!) odsącz go z wody i przełóż do patelni z oliwą. Wszystko wymieszaj dodając niewielką chochelkę wody, w której gotował się makaron. 
4. Po odparowaniu wody dodaj do makaronu świeżo zmielonego pieprzu, natkę pietruszki, przetarty na tarce pecorino i sok z cytryny. 
5. Podawaj gorące. 

Smacznego :)




7 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smakowicie. To danie, które również u mnie gości bardzo często :)

    Z pozdrowieniami,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  2. Klasyk, a ja tak uwielbiam klasyki. Pięknie je sfotografowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealna włoska prostota. :) Uwielbiam ten makaron i nadal czasem ciężko zrozumieć, jak zaledwie kilka składników może dawać taki smak.

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie klasyczne włoskie dania są bardzo bliskie mojemu sercu :)

    OdpowiedzUsuń