4 lipca 2013

KHYAR BI LABAN - libańska mizeria



W ciepłych krajach wiedzą, jak się ochłodzić. Kyar bi laban jest idealnym dodatkiem do ostrych dań w upalne dni. Polecam zrobić tę arabską mizerię ze świeżą miętą. Ja niestety musiałam użyć suszonej...w sklepach ostatnio jej nie ma. Kolejna motywacją do uprawy własnych ziół ;).

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 




Składniki:


  • 1 duży ogórek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól 
  • pieprz (opcjonalnie)
  • jogurt naturalny lub grecki
  • świeża lub suszona mięta (do smaku)


Wykonanie:

1. Ogórki pokrój w kostkę, oprósz solą i przełóż do sita na około pół godziny (ogórek w tym czasie wydzieli sok, dzięki czemu mizeria nie będzie wodnista).
2. Przełóż ogórki, jogurt, sól, pieprz (jeżeli będziesz go używać), czosnek przeciśnięty przez praskę i miętę (w przypadku świeżej należy ją drobno poszatkować) do miski i wszystko wymieszaj.
3. Podawaj schłodzone.

Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. bardzo lubię zwykłą mizerię, a takiej z przyjemnością spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajna odmiana po standardowej mizerii:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ze świeżą miętą, rewelacja:) Zapraszam do siebie a konkurs :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę tak zrobić następnym razem!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny pomysl. Uwielbiam mizerie, takiej musze sprobowac.

    OdpowiedzUsuń