26 lipca 2013

LODY TIA MARIA (kawowe, bez jajek)


Zapraszam na najprostsze lody pod słońcem! Co najważniejsze nie potrzebujesz do nich maszyny do lodów, ani nie musisz ich co jakiś czas mieszać. Dzięki alkoholowi nie tworzą się w nich kryształki lodu. 
Deser jest delikatny i bardzo kawowy :).

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 



Adaptowałam przepis Nigelli Lawson.

Składniki:


  • 300 ml kremówki 36% (w UK double cream)
  • 180 gramów słodzonego mleka zagęszczonego
  • 1 większa łyżeczka zmielonej kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki Tia Maria (lub innego likieru kawowego)




Wykonanie:

1. Wszystkie składniki ubij na "bitą śmietanę" (będzie taka luźniejsza, w konsystencji podobna do gęstego jogurtu).
2. Przełóż do pojemnika (mniej więcej o pojemności 600 ml albo kilku mniejszych).
3. Włóż naczynie do zamrażarki. Po kilku godzinach lody będą gotowe.

Smacznego :))

8 komentarzy:

  1. Wszystko na raz miksować, czy jakoś po kolei?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie na raz :). Gdyby było inaczej, to na pewno napisałabym w poście. Pozdrowienia :)

      Usuń
  2. Kawowe lody?? Na pewno są bardzo smaczne ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio robię lody tylko na bazie mleka słodzonego, te jajeczne mi nie podchodzą. Twój przepis Olu muszę wypróbować:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepisy są świetne :> chętnie będę tutaj zaglądała i podpatrywała przepisy :>

    OdpowiedzUsuń