23 lipca 2013

SERNIK KAJMAKOWO-CZEKOLADOWY


Ciasto skusiło mnie swoim wyglądem i ... kajmakiem, który bardzo lubię w ciastach. Sernik jest bardzo prosty, ale trzeba mu poświęcić trochę czasu. 

W smaku jest bardzo smaczny i nie jest zbyt słodki (przynajmniej dla mnie mógłby być ciut słodszy).  

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 




Przepis znalazłam: tutaj. Wprowadziłam zmianę w postaci innego spodu ciasta. U mnie to biszkopt. 

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 1,5 łyżki budyniu waniliowego (bez cukru)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • 16 gramów cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
Wykonanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy około 22 cm (oryginalny przepis na sernik mówi o 24 cm, ale ja chciałam, żeby ciasto było wyższe).
3. Ubij pianę z białek i szczypty soli. Stopniowo dodawaj cukier i cukier waniliowy.
4. Roztrzep żółtka i wlewaj je cienkim strumieniem do ubitej piany - jednocześnie miksuj.
5. Ciasto miksuj przez około 8 minut - musi być puszyste.
6. Do masy stopniowo przesiewaj mąkę, budyń i proszek do pieczenia - masę mieszaj bardzo delikatnie łyżką.
7. Przelej masę do formy. Wygładź powierzchnię łyżką.
8. Piecz przez około 30 minut (około 25 minuty sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone).
9. Upieczone pozostaw w formie do całkowitego ostygnięcia.  



Składniki na I warstwę czekoladową:

  • 300 gramów serka śmietankowego z wiaderka (u mnie Piątnica)
  • 100 gramów białej czekolady
  • 125 ml śmietany kremówki 36% (w UK double cream)
  • 1,5 łyżeczki żelatyny 
  • 40 ml zimnej wody


Wykonanie:

1. Żelatynę zalej zimną wodą i zostaw do napęcznienia na parę minut, następnie podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia. Odstaw do ostudzenia (uważaj, żeby nie zastygła). 
2. Kiedy żelatyna będzie się ochładzać rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Odstaw do przestudzenia. 
3. Zimną kremówkę ubij na sztywną bitą śmietanę. 
4. Wymieszaj ser trzepaczką, a następnie dodaj do niego ubitą śmietanę i delikatnie połącz ze sobą oba składniki. 
5. Połącz z masą serową zimną, ale wciąż płynną czekoladę.
6. Do zimnej żelatyny dodaj kilka łyżek masy serowo-czekoladowej, dobrze ją wymieszaj i wlewaj do reszty masy serowej.  Bardzo dobrze wymieszaj, aby nie zrobiły się grudki. 
7. Wylej masę na biszkopt i wstaw do lodówki do zastygnięcia. 

Składniki na warstwę kajmakową:

  • 400 gramów serka śmietankowego z wiaderka
  • 260 gramów gotowej masy krówkowej (polecam tę z Gostynia)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 40 ml zimnej wody


Wykonanie:

1. Kiedy masa czekoladowa będzie zastygać zacznij przygotowywać masę kajmakową.
2. Żelatynę zalej zimną wodą i zostaw do napęcznienia na parę minut, następnie podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia. Odstaw do ostudzenia (uważaj, żeby nie zastygła). 
3. Do sera dodaj masę kajmakową i dobrze je ze sobą wymieszaj. 
4. Dodaj łyżkę masy do żelatyny i dobrze wymieszaj. Następnie przelej ją do reszty masy i połącz, tak aby nie zrobiły się żelatynowe grudki. 
5. Wylej na warstwę czekoladową i wstaw do lodówki. 

Składniki na II warstwę czekoladową:

  • 300 gramów serka śmietankowego z wiaderka
  • 100 gramów białej czekolady (użyłam takiej z chrupkami)
  • 125 ml śmietany kremówki 36% (w UK double cream)
  • 1,5 łyżeczki żelatyny 
  • 40 ml zimnej wody  


Wykonanie:

Masę wykonaj tak samo, jak pierwszą. Gotową przelej do tortownicy i wstaw do lodówki. 

Składniki na wierzch ciasta:

  • 10 krówek (cukierków)
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • ozdoby do dekoracji


Wykonanie:

1. Wlej do rondla mleko i wsyp do niego żelatynę, aby napęczniała (zajmie to około 3 minut). 
2. Do mleka dodaj pokrojone krówki i zacznij masę podgrzewać na małym ogniu. Cały czas mieszaj, aby się nie przypaliła. 
3. Kiedy krówki się rozpuszczą zdejmij garnek z ognia i odstaw do przestudzenia. 
4. Chłodną, ale wciąż płynną masę, wylej na wierzch ciasta i wstaw do lodówki całkowitego zastygnięcia.
5. Ciasto udekoruj według własnego uznania.  


Pozdrawiam Was gorąco, 

Ewa :)

8 komentarzy:

  1. Wygląda ślicznie, mega piankowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Łał, wygląda niesamowicie - bardzo delikatnie i leciutko. A kajmak też uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. prezentuje się doskonale :) jak zawsze u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. boże prześwietny chyba wypróbuje jak mi wyjdzie to rzuce na bloga i dam znac :D pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam , stygnie w lodówce .Zobaczymy jaki będzie efekt bo wprowadziłam pewne zmiany wynikające z tego co było dostępne w domu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Sernik wypróbowała Pani Bernadeta z pomocą córki Alexandry Tabor :)

    [img]http://i57.tinypic.com/23j07er.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń