Zdecydowałam się upiec bardzo proste ciasto truskawkowe, które zachwyci koneserów prostoty w kuchni. Jest maślane, wilgotne, idealne na letni podwieczorek. Przepis znajduje się w naszej rodzinie od dobrych kilkunastu lat. 
Zapraszam do wypróbowania :)
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 
Składniki:
- truskawki (tyle, aby wystarczyło do poukładania na całej powierzchni ciasta)
 - 200 gramów miękkiego masła
 - 180 gramów cukru
 - 4 jajka
 - 250 gramów mąki
 - 1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią!)
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - cukier puder do oprószenia
 
Wykonanie:
1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. 
2. Natłuść i posyp mąką tortownicę o średnicy 24 cm. 
3. Utrzyj masło z cukrem na puszystą i kremową. Następnie stopniowo dodawaj po jednym jajku. 
4. Zmniejsz obroty miksera na małe i stopniowo dodawaj do ciasta przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
5. Przelej ciasto do tortownicy i poukładaj na nim oprószone mąką truskawki. 
6. Piecz przez około godzinę (oczywiście wszystko zależy od piekarnika). 
7. Upieczone ciasto odstaw do całkowitego ostudzenia i posyp cukrem pudrem. 
Smacznego :) 
Pozdrawiam Was,
Ewa 
uwielbiam jak jest takie miękkie i żółciutkie ;)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuń."Utrzyj jajka z cukrem na puszystą i kremową. Następnie stopniowo dodawaj po jednym jajku."
OdpowiedzUsuńchyba powinno być utrzyj masło z cukrem ;-) ,tak czy siak jest pyszne,właśnie jem do kawy ;-)
Pozdrawia
O tak tak z masłem miało być. Przepraszam za błąd :) Już poprawiłam.
UsuńA ja własnie się zajadam jeszcze ciepłym ciastem ;) wyszło przepyszne ! ;)
OdpowiedzUsuńTeż bym zjadła :)
UsuńWyszło przepyszne ciasto...:)
OdpowiedzUsuńKasia
Dziękuję za komentarz i cieszę się, że ciasto smakowało :)
UsuńMozna dodac mrozone truskawki?
OdpowiedzUsuńNigdy nie eksperymentowałam z mrożonymi owocami. Można spróbować, dodając do ciasta zamrożone truskawki. (nie odmrażać)
Usuń