22 lipca 2013

DROBIOWE SZASZŁYKI Z IMBIREM I KURKUMĄ


Przepis na tak przygotowanego kurczaka dostałam od koleżanki. 
Uznałam, że do tak aromatycznego kurczaka będzie idealnie współgrać delikatny jogurt i skromna sałatka.
Mam nadzieję, że na najbliższym grillu spróbujecie szaszłyków w trochę innym wydaniu. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 



Składniki na szaszłyki:


  • 200 gramów piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • jogurt grecki (do podania)
  • sól, pieprz


Składniki na marynatę:


  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka świeżo przetartego imbiru
  • 200 ml maślanki lub jogurtu naturalnego (u mnie maślanka)
  • połowa czerwonego chilli (takiego większego, bez pestek), drobno pokrojonego
  • 2 łyżki poszatkowanej kolendry lub natki pietruszki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:

1. Piersi pokrój w większe kawałki (staraj się, żeby były równe).
2. Natrzyj kurczaka solą i pieprzem.
3. Do miski wlej maślankę i połącz ją z resztą składników na marynatę. Dopraw solą i pieprzem.
4. Przełóż do marynaty kurczaka i dobrze wymieszaj.



5. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw na noc do lodówki.
6. Na drugi dzień wyjmij kurczaka z marynaty i delikatnie osusz papierowym ręczniczkiem.
7. Nabij kurczaka na patyczki naprzemiennie z kawałkami papryki.
8. Grilluj na patelni grillowej bądź na standardowym grillu (wtedy użyj aluminiowej tacki). W czasie grillowania co jakiś czas smaruj szaszłyki marynatą.
9. Gorące danie podawaj z jogurtem greckim i sałatką (przepis poniżej).

Składniki na sałatkę:


  • około 120-150 gramów mograbieh (ewentualnie kuskus)
  • kilka rzodkiewek
  • mniej więcej szklanka bulionu (ma być go wystarczająco dużo, aby przykrył kaszę w naczyniu)
  • garść rukoli
  • pół granatu
  • pół małej czerwonej cebuli
  • 2 łyżki poszatkowanego szczypiorku
  • 2 łyżki poszatkowanej świeżej kolendry (ewentualnie natka pietruszki)
  • sok z limonki (do smaku)
  • 2 łyżki oliwy (opcjonalnie)


Wykonanie:     

1. Przesyp mograbieh (lub kuskus) do miski i zalej go wrzącym bulionem. Przykryj miskę folią aluminiową i odstaw na około 15 minut.
2. Kolendrę, szczypiorek, rukolę i chilli drobno pokrój.


3. Rzodkiewki pokrój na dowolny kształt. Obierz granat. 
4. Miękki mograbieh przemieszaj i odstaw do całkowitego wystudzenia. 
5. Zimną kaszę wymieszaj z pozostałymi składnikami. Dopraw sokiem z limonki i ewentualnie oliwą. 
6. Nie użyłam do sałatki przypraw, ponieważ kasza przygotowana z bulionem jest wystarczająco aromatyczna. 



Smacznego :)

3 komentarze:

  1. aż ma się ochotę na grilla :) a do weekendu tak daleko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, robię podobne, choć trochę więcej warzyw dodaje - też cebulkę, nieraz cukinkę, a kurkuma jest przecudowną przyprawą:-)

    OdpowiedzUsuń