13 kwietnia 2013

MACZANKA (MASTYŁO), CZYLI ŚNIADANIOWY BUDYŃ Z CEBULKĄ


Lubię na blogu pokazywać potrawy, które bardzo często gościły na moim rodzinnym stole. Przepis na maczankę pochodzi prawdopodobnie z Kresów (konkretnie z Bieszczad), być może "maczanka" znana jest w innych regionach Polski pod inną nazwą. Bardzo jestem ciekawa czy u Was takie danie też było przygotowywane. 

30.10.2014: Z tego co wiem malutka część mojej rodziny to Łemkowie i przeszukując strony z łemkowskimi przepisami znalazłam maczankę, ale pod nazwą "mastyło". Maczanką zaś łemkowie nazywają zeszkloną na maśle cebulkę, w której macza się chleb. 

Swoją nazwę maczanka dostała od sposobu, jak należy je jeść: za sztućce robi tutaj chleb - macza się go w budyniu i cebulce, a następnie konsumuje w najlepsze :). 

Ta potrawa nie wywoła okrzyków "WOW!", ale jest taka przyjemnie swojska i bardzo bliska naszym korzeniom. 


Przepis mojej Prababci Katarzyny. 


Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 



Składniki:


  • litr pełnego mleka
  • około 8-10 łyżek mąki
  • sól
  • 2 średnie cebula
  • margaryna (do smażenia) + masło


Wykonanie:

1. Odlej 1,5 szklanki mleka. Pozostałe mleko zacznij gotować.
2. 1,5 litra mleka wymieszaj dokładnie (ważne, żeby nie było grudek) z mąką i dopraw solą.



3. Wlej miksturę mączno-mleczną do zagotowanego mleka i mieszaj do zgęstnienia potrawy - wyjdzie taki słony budyń.



4. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na margarynie (pod koniec można dodać trochę masła, dla smaku).
5. Przelej maczankę do naczyń i polej cebulą. Podawaj ze świeżym chlebem.



Smacznego :)

33 komentarze:

  1. Ale ciekawa sprawa! Nie słyszałam nigdy o maczance.
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jadam od czasu do czasu, ale dodaje jeszcze jajko do mikstury :) Mniammmm

      Usuń
    2. RODZICE POCHODZA Z BIESZCZAD I CHCE SIE POCHWALIC ZE PRZEZ CALE ZYCIE MOJ TATO TO GOTOJE NA SNIADANIE W KAZDA NIEDZIELE PRZED KISCIOLEM.NIGDY NAM SIE TO NE ZNUDZILO I ZAWSZE NA TO SNIADANIE CZEKAMY PRZEZ TYLE LAT
      TATO MA 83 LATA A JA 56 LAT I NIGDY NIE WYOBRAZAM SOBJE JESC COS INNEGO W NIEDZIELE NA SNIADANIE.
      TATO DODAJE JESZCZE DO TEGO NA WIERZCH SMAZONA SZYNKE ALBO KIELBASKE PODSMARZANA , JAKAKOLWIEK WEDZONKE I TO DOPIERO SMAKUJE A NAJWAZNIEJSZE ZE TO SIE JE TYLKO CHLEBEM NIE WIDELCEM CZY LYZKA

      POLECAM BARBARA Z KANADY

      Usuń
    3. ZATWOERDZAM TAPOTRAVE

      Usuń
    4. KANADA 13 JUNE 2016

      Usuń
    5. Moja mama też zawsze robiła, ale mówiłem na to danie maczajka. Smak dzieciństwa.
      Robie do tej pory

      Usuń
    6. Mi się wydaje że to jest maściwo. Mama zazwyczaj robiła to w soboty na śniadanie

      Usuń
    7. W mojej rodzinie maczankę lub inaczej maczkę je się odkąd pamiętam. Oprócz wymienionych składników wbijamy do mleka jajka i rózgą roztrzepujemy. Polecam

      Usuń
  2. A ja nifgdy nie słyszałam o tej potawie, pod żadną nazwą ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. Pochodzę z regionów bieszczadzkich i nigdy tego na stole nie widziałam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może nie w każdej części było to jadane. Widziałam na kilku stronach podobne przepisy.

      Usuń
    2. Pamiętam z dzieciństwa. Szukałem tego.

      Usuń
  4. Nigdy nie jadłam czegoś podobnego do maczanki! Jestem raczej słodkolubna, ale spróbować można:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam zawsze jakies uprzedzenie do deserow budyniowych ,moze dlatego,ze nie lubilam w dziecinstwie ..Musze sprobowac zrobic i sie przekonac czy nadal nie bardzo .....

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam maczankę! Dziś nawet moja mama zrobiła ją na śniadanie! Całe życia będzie mi się kojarzyła z dzieciństwem.
    U mnie w domu dodajemy jeszcze podczas gotowania mleka pokrojony niedbale na większe kawałki czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. A na koniec, po polaniu zeszkloną cebulką posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

    Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj pycha pycha :) Smak maczanki dziala na mnie kojaco i mam najmilsze z tym daniem wspomnienia. Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Babcia mojego meza pochodzi z Bieszczad i to od niej nauczylam sie tego "budyniu"(u nas maczajka).Ja podaje ja jako dodatek do pierogow.Pycha.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawie brzmi to zestawienie maczanki z pierogami. Jakie sa to pierogi? Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Maczajka jak u mnie. I pierogi smażone do tego jak zostawały po piątku.

      Usuń
    3. Ja pochodzę z Bieszczad ,moja mama gotowała maczajkę,ja 40lat mieszkam na śląsku i mąż bardzo lubi,więc czesto gotuję na niedzielne śniadanie🙂

      Usuń
  8. moja prababcia i babcia robiły coś podobnego, ale gotowała na smażonej wędzonce :)
    nazywały to smażenica :D
    dla mnie to także smak dzieciństwa...
    rodzina babci pochodzi z Kresów (okolice Lwowa)

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie w domu czesto to danie gosci na stole. Pochodze z Bieszczad. Oprócz cebulki podsmazamy rowniez drobno pokrojony boczek. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja również pochodzę z Bieszczad i bardzo dobrze znam maczankę, z tym że u nas dodawało się jeszcze jajka i z tego co rozmawiałam zw znajomymi u nich również. Ale danie pycha to smak mojego dzieciństwa, chociaż myślę że natchnieniem do stworzenia tej potrawy była po prostu bieda i konieczność radzenia sobie z nią.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całe jajka czy tylko żoltka? Pamietam żoltawy kolor maczanki, ktorą robila moja mama w dziecinstwie. Od dawna chodzilo za mną żeby znaleźć przepis na maczankę i właśnie dzisiaj znalazłam :)
      Dziekuje

      Usuń
  11. Właśnie wróciłem z Białorusi, gdzie jedliśmy coś podobnego pod tą nazwą z białą kiełbasą i mięsem, doprawione chrzanem, a do tego naleśniki. Z tym, że to było na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  12. Dla mnie maczanka to obsmażona i dobrze upieczona karkówka, podana na bułce (obowiązkowo w towarzystwie kiszonego ogórka) polana smakowicie przyprawionym własnym sosem z duszoną cebul. Jestem z Krakowa :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Łemkowie mieszkali nie tylko w Bieszczadach ale również w Beskidzie Niskim, skąd pochodzi moja rodzina i własnie mastyło jest częstym śniadaniem na ciepło od pokoleń. Jak wcześniej co poniektórzy piszą, to rzeczywiście w prawdziwym mastyle jest całe jajko, które "kołotyło" czyli miesza się razem z mąka i mlekiem (na 1l. mleka jedno jajko i 4-5 łyżek mąki.
    Własnie dzisiaj zajadałam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Smaki mojego dzieciństwa moja babcia czesto robila to na śniadanie. Brakowało mi tego. dzięki

    OdpowiedzUsuń
  15. Najlepsza maczanina to tylko z pierogami ruskimi och moja Teściowa kochana robi najlepszą maczanine na świecie 😋😋😋

    OdpowiedzUsuń
  16. Moja babunia robiła:) U nas nazywano ją maczką :)

    OdpowiedzUsuń