Sałatka gyros to warstwowa i bardzo prosta sałatka, która jest hitem przyjęć już od kilku lat. Jadłam ją wykonaną przez różne osoby i czasem zdarzało się, że dodawane do niej były inne składniki, np. marynowane pieczarki czy groszek. Poniżej przedstawiam przepis, który dostałam od Mamy.
W składnikach nie ma soli, ponieważ przyprawa gyros już ją zawiera.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na średnią miskę:
- duży słoik ogórków konserwowych
- około połowy główki kapusty pekińskiej
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- przyprawa gyros (około jednego opakowania)
- puszka kukurydzy
- 2 czerwone papryki (pominęłam ten składnik)
- 4 łyżki ketchupu
- 4 łyżki majonezu
Wykonanie:
1. Poszatkuj kapustę i przełóż ją do salaterki.
2. Piersi z kurczaka pokrój w paseczki i zamarynuj w przyprawie gyros (z reguły marynujemy przez kilka godzin).
3. Usmaż kurczaka na niewielkiej ilości oleju. Odstaw do ostygnięcia.
4. Kukurydzę wyłóż na kapustę. Na nią połóż pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę.
5. Następnie przełóż do miski kurczaka.
6. Pokrojone w plasterki ogórki ułóż na mięsie.
7. Ostatnią warstwę stanowią sosy. Majonez i ketchup można wymieszać ze sobą przed polaniem nimi sałatki.
8. Wstaw do lodówki na parę godzin.
Bardzo lubie salatke gyroa i czesto robie na rozne okazje. Ale ja zawsze mieszam skladniki cjoc wiem ze powinna byc warstwowa..
OdpowiedzUsuńAle fajna, jak zacznie mi się szkoła to będę ją robić na 'przenośne obiadki' :)
OdpowiedzUsuńmiłego weekendu!
U mnie w styczniu zawsze się pojawia ;)
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona sałatka :) tyle że ja układam warstwy w nieco innej kolejności :) smaka mi narobiłaś! :D
OdpowiedzUsuńwszyscy ostatnio szaleją za tą sałatką tak zauważyłam po znajomych, więc jest to już kolejna wariacja na temat tej sałatki:) wygląda fajnie i wypróbuję napewno:D:D
OdpowiedzUsuńFaktycznie, króluje na każdym przyjęciu :) Robię dokładnie tak samo :)
OdpowiedzUsuńFantastyczna wersja! Palce lizać :) A moją sałatkę gyros warstwową byś spróbowała? :)
OdpowiedzUsuńJa jeszcze daje cebulke(białą lub czerwoną) w drobną kostke, daje sałatce ostrości ,nie jest taka mdła. pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńmmmmmmmmmmm sam widok powala:D moja tesciowa taką robiła pierwszy raz jadłam u niej tylko ze ona oszczędnie przekładała mieso warstwami z kapusta a zas jej corka na dno cała kurczaka a na gore kapustę i do tego było oooostreeeee masakra lepsze było:) całe dwie miski poszły chyba zdjadłam najwięcej:) i tak patrze na twój przepis bo znam go tylko tak z pamięci i chyba to zrobie:) tylko szkoda ze te filety takie drogie;/
OdpowiedzUsuń