30 stycznia 2013

RYBA PO GRECKU


Będąc małym dzieckiem nie przepadałam za rybami ("nie przepadałam" to eufemizm ;)). Wigilia i postne piątki były dla mnie prawdziwą katorgą. Dzięki kromkom chleba i...warzywnej części ryby po grecku byłam w stanie przeżyć wigilijne wieczerze. 
Mniej więcej od liceum zaczęłam ryby jeść i teraz w pełni doceniam smak ryby po grecku. To jedno z dań, które uwielbiam, ale nie gotuję go zbyt często z obawy, żeby się nam nie przejadło. 

Osoby dbające o linię mogą pominąć panierkę w rybie i zamiast smażenia upiec ją lub ugotować na parze. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 


Składniki:

  • 8 filetów z dorsza/mintaja/halibuta
  • 2 jajka
  • mąka + bułka tarta do panierowania
  • 4 duże marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 1 średnia cebula
  • 1 mały por
  • połówka małego selera
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe


Wykonanie:

1. Natrzyj filety pieprzem i solą. 
2. Obtocz każdy filet w mące, następnie w jajku, a na samym końcu w bułce tartej. 
3. Smaż ryby z obu stron, aby panierka nabrała złoto-brązowego koloru. 
4. Pokrój cebulę i pora w piórka; marchew, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 
5. Na niewielkiej ilości podsmaż cebulę i por. Następnie dodaj resztę warzyw, liść laurowy i ziele angielskie. Smaż kilka minut - mieszaj, aby jarzyny się nie przypaliły. 
6. Przecier pomidorowy rozmieszaj z około 1/2 - 3/4 szklanki wody i wlej do warzyw. Duś na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Co jakiś czas zamieszaj. 
7. Dopraw warzywa. 
8. Na dnie naczynia, w którym będziesz serwować rybę, wyłóż 1/3 część warzyw, a na niej 4 filety. Następnie kolejną 1/3 część warzyw, pozostałe filety i wszystko przykryj pozostałymi jarzynami. 
9. Kiedy potrawa całkowicie wystygnie wstaw do lodówki na noc, aby składniki się "przegryzły". 

Smacznego :). 

18 komentarzy:

  1. Olu ja w dzieciństwie nie "znosiłam" kotletów z ryby i placków ziemniaczanych. Teraz oba te dania bardzo lubię :)A rybę po grecku zjem zawsze w każdej wersji :):):)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja tam zawsze lubiłam tę wersję ryby:) wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co to za listki na talerzu?

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam rybe po grecku i skusze sie z wielka checia!

    OdpowiedzUsuń
  5. TARAZ TO PRZYGOTOWUJĘ ,ZOBACZYMY JUTRO.

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj! Świetny przepis. A z czym taką rybkę można podawać? Jeśli np. zrobię ją na drugie danie :) POZDRAWIAM K.G.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drogi/a K.G. u mnie w domu nie podaję się tego dania już z niczym albo jemy to ewentualnie z chlebem. Pozdrowienia :)

      Usuń
    2. A u nas jadamy to danie z ryżem :)

      Usuń
  7. rybka po grecku super. choć nie ma nic wspólnego z Grecja.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo dobre danie polecam wszystkim

    OdpowiedzUsuń
  9. zaje fajne danie od razu święta się przypominają

    OdpowiedzUsuń
  10. ja jeszcze wkladam calosc do piekarnika na 15 min 120 stopni

    OdpowiedzUsuń
  11. Rewelacyjny przepis!!!! Zrobiłam dziś na obiad i ryba wyszła przepyszna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ryba wyszła i smakowała :)

      Usuń
  12. Haha! I was always exactly the same when it came to all the fish for Wigilia! And just like you, seafood became a favorite by the time I was in college. Hope you understand English...I can read and understand Polish, but don't speak or write it all that well.
    My mother's recipe is a little different...fish is not breaded, just lightly sautéed, and there are more vegetables (especially celery). I've been making it for 30 years now, but I still don't think mine is quite as good as hers

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I understand English so do not worry :). I live in UK for 8 years now.
      It is nice to know that we share similar memories. I must say that I like just cod, macarel and tuna. I truly hate seafood haha
      mother's food is always the best!

      Usuń