1 stycznia 2013

BABKA MARMURKOWA Z MALINAMI


Dwa dni temu kupiłam kolejną (już nawet nie chcę liczyć, którą) formę do ciast. Tym razem można w niej upiec 6 podłużnych mini-babek.
Z okazji Nowego Roku wypróbowałam nową blaszkę i upiekłam proste ciasto babkowe.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 



Składniki:


  • 200 gramów mąki (+20 gramów zmielonych migdałów lub mąki do masy białej)
  • 180 gramów cukru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 gramów oleju
  • 20 gramów kakao
  • 150 gramów kwaśnej śmietany
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • skórka z jednej cytryny
  • mrożone lub świeże maliny (ilość zależy od Was), nie trzeba ich dodawać


Wykonanie:

1. Do miski przełóż: 200 gramów mąki, cukier, proszek do pieczenia, sodę, olej, kwaśną śmietanę, jajka, ekstrakt waniliowy. Zmiksuj do dobrego połączenia się wszystkich składników.
2.  Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Natłuść i posyp mąką formę do keksa (możesz też upiec ciasto w wersji mini, jak zrobiłam to ja).
3. Podziel ciasto na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj 20 gramów zmielonych migdałów (lub mąkę) i skórkę cytrynową - wymieszaj. Do drugiego ciasta dodaj kakao - wymieszaj.
4. Ciasta przelewaj na zmianę do blachy - raz białe, raz czarne. Przy węższym boku formy włóż nóż do samego dna blachy i "narysuj" nim ósemkę na całej powierzchni ciasta - spowoduje to delikatne wymieszanie się ciast i ładny wzorek po upieczeniu (nie robiłam tego w przypadku .
5. Przyprószone mąką maliny wciśnij w ciasto zachowując odstępy.
6. Ciasto piecz około 40 minut.
7. Zimną babkę wyjmij z formy.




Składniki na polewę:


  • około 100 gramów ciemnej czekolady
  • pełniejsza łyżka masła
  • łyżka mleka
  • pistacje do dekoracji (można zamienić z innymi orzechami)


Wykonanie:

1. Czekoladę, masło i mleko rozpuść na małym ogniu ciągle mieszając.
2. Polej polewą ciasto i udekoruj orzechami.
3. Babkę pokrój po zastygnięciu polewy.

 

2 komentarze:

  1. Smakowicie wygląda! Jutro ostatni dzień konkursu, serdecznie zapraszamy! Do wygrania Książka Roberta Makłowicza wraz z jego autografem!http://domowe-wypieki.blogspot.com/2012/12/konkurs.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste i pyszne ciasto. Wygląda super.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń