Uwielbiam rogale pod każdą postacią, te dzisiejsze przygotowałam na urlopie w Polsce :). Muszę przyznać, że wyszły przepyszne.
Zamiast masy twarogowej możecie użyć masy orzechowej, twardej marmolady lub nawet Nutelli. Co kto lubi :).
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 
Ciasto drożdżowe wykonaj według przepisu, który znajdziesz TUTAJ
Składniki na masę:
- 50 dkg twarogu, półtłustego lub tłustego, zmielonego lub przetartego przez sito (nie musi być idealnie zmielony)
 - szklanka cukru pudru
 - 1 jajko
 - 1 żółtko
 - 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
 - opakowanie budyniu* (najlepiej waniliowy lub kokosowy)
 - kremówka (opcjonalnie - dodaj tylko wtedy kiedy masa jest zbyt gęsta)
 - 1 białko (do posmarowania rogali)
 - pół szklanki mleka (do posmarowania rogali)
 
* Szalała zamieć, a w domu miałam tylko budyń wiśniowy...więc to on powędrował do masy. Muszę powiedzieć, że mi smakowało. Następnym razem dodam do nadzienia jeszcze świeżych wiśni.
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki na masę wymieszaj ze sobą.
2. Ciasto (wcześniej podzielone na 6 kul i odstawione do wyrośnięcia) rozwałkuj na duże prostokąty. Nożem podziel je na duże trójkąty.
3. Każdy z trójkątów posmaruj masą i zwiń na kształt rogala.
4. Przykryj rogale i odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
5. Posmaruj rogale mlekiem wymieszanym z białkiem.
6. Piecz około 20 - 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Gotowe rogale będą złotawe (spód i wierzch).
7. Zimne rogale ozdobiłam delikatnym lukrem i posypałam orzechami.
Smacznego :))



pięknie Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńŚLICZNE ;d
OdpowiedzUsuńmniam pyszne i sliczne...
OdpowiedzUsuńPiękne te rogale! :)
OdpowiedzUsuńAle ładnie wyrosły! Lubię piec rogale, ale jeszcze bardziej fotografować :)
OdpowiedzUsuń