En papillote to tradycyjny francuski sposób przygotowywania potraw. Dzięki tej technice mięsa, warzywa czy owoce smakują wybornie. Jest to też bardzo dobry sposób na smaczny i szybki obiad.  
 Składniki na 2 osoby:
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 
- dwa filety z dorsza (albo innej dowolnej ryby morskiej)
 - 12 fasolek szparagowych
 - 2 małe marchewki
 - 6 różyczek kalafiora
 - 6 różyczek brokuła
 - pół czerwonej papryki
 - 6 pomidorów koktajlowych
 - dwa ząbki czosnku
 - sól
 - pieprz
 - chilli w proszku (opcjonalnie)
 - dwa grubsze plastry cytryny
 - świeża natka pietruszki
 - oliwa
 
Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopnic C.
2. Umyj i pokrój marchew w grubsze plastry. 
3. Przygotuj długi kawałek pergaminu (nie może być to papier nawoskowany/z silikonem).
4.
 Na środku papieru ułóż warzywa w kolejności od najtwardszych do 
najszybciej się gotujących, czyli na marchwi połóż fasolkę, kalafior, 
brokuły, paprykę i pomidory. Posyp warzywa odrobiną soli i chilli. 
5.
 Na warzywach połóż ryby, w których środek wsadź po jednym ząbku 
czosnku. Polej ryby odrobiną oliwy. Przypraw je solą, chilli i pieprzem.
6. Na rybach ułóż cytrynę i świeżą natkę pietruszki. 
7. Zawiń ryby i warzywa w pergamin. Musi być to szczelne opakowanie. Możecie wspomóc się sznurkiem.
8.
 Piecz dorsza około 20 minut. Niestety czas może się wahać od wielkości 
warzyw czy grubości fileta. Im więcej będziecie piec w ten sposób, tym 
do większej dojdziecie wprawy.  
9. Swój obiad podałam z czerwonymi papryczkami nadziewanymi kremem z fety i przypraw. 


 
Moja ulubiona ryba otoczona tak kolorowymi warzywkami. Pycha :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się, pyszności proponujesz :)
OdpowiedzUsuńGreat job on this challenge! Looks delicious! I'll have to try this with the cod sometime too! I bet the cherry tomatoes were delicious warm and popping open in your mouth!
OdpowiedzUsuńThis soooo makes my mouth water... Have to try this “Cooking En Papillote” technique as well :)
OdpowiedzUsuńnie przepadam za rybami, ale ten przepis skusił mnie do kupienia :) napewno wyprobuje
OdpowiedzUsuńkuchennehobby.blogspot.pl
Świetny przepis!
OdpowiedzUsuńNiestety coraz trudniej o świeżego dorsza :(
OdpowiedzUsuńteż bardzo lubię w papilotach, tu dodatkowo bardzo ładna aranżacja wyszła:)
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie