To ciasto łączy w sobie składniki, które uwielbiam: jagody i cytrynę. Polecam podać ciasto z owocami w syropie bergamotkowo-cytrynowym.  
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 
Składniki na 23 cm tortownicę lub formę do babek:
- 220 gramów masła, rozpuszczonego i przestudzonego
 - 190 gramów cukru
 - 5 jajek
 - 270 gramów mąki pszennej
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1/4 łyżeczki sody
 - skórka z 2 dużych cytryn (nienawoskowanych)
 - 3/4 szklanki jagód lub borówek
 - 1 łyżeczka esencji waniliowej
 - 4 łyżki maku
 - sok z półtorej dużej cytryny (na syrop)
 - 85 gramów cukru (na syrop)
 
Wykonanie:
1. Ubij jajka z cukrem na puszystą i kremową masę.
2. Wciąż miksując dodawaj do masy cienkim strumieniem masło. Dodaj esencję waniliową. 
3. Mieszając masę łyżką stopniowo dodawaj do masy mąkę (razem z proszkiem i sodą). 
4. Dodaj do ciasta mak, skórkę cytrynową i jagody. 
5. Wylej ciasto do uprzednio natłuszczonej i posypanej kaszą manną blachy. 
6. Piecz około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. 
7. Upieczone ciasto przestudź na kratce kuchennej. Nakłuj je w kilku miejscach patyczkiem. 
8. Kiedy ciasto będzie się studzić przygotuj cytrynowy syrop: na małym gazie rozpuść cukier (85 gramów) w soku cytrynowym. Nie zagotowuj. Ciepłym syropem nasącz ciepłe ciasto. 
Składniki na masę:
- 300 gramów wysokotłuszczowego serka twarogowego, np. Philadelphia (polecam dla osób, którym nie przeszkadza jej słoność).
 - skórka z 2 dużych cytryn
 - łyżeczka esencji waniliowej
 - około 5 łyżek cukru pudru (w zależności od Waszego smaku i konsystencji masy)
 - świeże owoce
 
Wykonanie:
1. Za pomocą kuchennej trzepaczki utrzyj ser z wszystkimi składnikami na puszystą masę.
2. Rozsmaruj krem na cieście. 
3. Udekoruj ciasto świeżymi owocami.  
Poznaj moje inne przepisy:
Rok wcześniej na blogu: Rumowo-czekoladowe cupcakes z kremem z marakui
Dwa lata temu na blogu: Brutti ma buoni
cz
 
 
 
Piekna biala dama :)
OdpowiedzUsuńo faktycznie dobrze napisane :) wspaniała biała dama :)
Usuńwygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńBabke z makiem robiłam, ale takiej z dodatkiem jagód i twarożkowym kremem jeszcze nie próbowałam. Wygląda kusząco! :)
OdpowiedzUsuńjaka ona piękna!
OdpowiedzUsuńSmakowity!
OdpowiedzUsuńAleksandro, jakim aparatem robisz zdjęcia?
Pozdrawiamy, Mr.&Mrs.S.
Sony Alpha :) Zwykła lustrzanka
UsuńIdealny letni deser :D
OdpowiedzUsuńlooks lovely and delicious...mouthwatering!
OdpowiedzUsuńBabka wygląda obłędnie :-)
OdpowiedzUsuńFantastyczna! Połączenie cytryny i jagód w babce, to niesamowity pomysł. :)
OdpowiedzUsuńo rany! jest wprost oszałamiająca, obezwładniająca zmysły! genialna.
OdpowiedzUsuńOch,jest piękna! Elegancka,naprawdę.
OdpowiedzUsuńPyszna musi być. Jagody są pycha, cytryna również:)
jak dostojnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie smaków Robiłam wczoraj wyszło super
OdpowiedzUsuń