Kolejny przepis z książki Nigelli Lawson " Kitchen: Recipes from the Heart of the Home". Bardzo lubię przeglądać tę "cegiełkę" w poszukiwaniu inspiracji. 
Książkę dostałam od przyjaciółki, Angeliny, na moje zeszłoroczne urodziny :). Była to prawdziwa niespodzianka! Nie dość, że nie spodziewałam się żadnego prezentu, to jeszcze przez długi czas nie wiedziałam od kogo on jest! Dość podły był to okres mojego życia i moja przyjaciółka świetnie wyczuła, że potrzebny jest mi jakiś promyk szczęścia. Była daleko (mieszka w Polsce), ale swoimi mailami potrafiła mnie pocieszyć :). Za co Jej bardzo dziękuję :)
Zdjęcia mojej Anielicy: Angelina. Piękna, mądra i dobra (wiadomość dla mężczyzn czytających bloga - niestety już zajęta :))). 
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 
Przepis Nigelli Lawson z jedną dużą zmianą - tradycyjna angielska bakewell tart jest pieczona z migdałami. Ja ich nie miałam, więc w nadzieniu znalazły się orzechy włoskie. 
Składniki na kruche ciasto:
- 225 g mąki pszennej
 - 60 g cukru pudru
 - szczypta soli
 - 200 g masła, zimnego
 
Składniki na nadzienie:
- 150 g masła
 - 4 jajka
 - 150 g drobnego cukru do wypieków
 - 150 g zmielonych orzechów włoskich lub migdałów
 - 250 g bezpestkowego dżemu malinowego
 - 250 g świeżych malin lub mrożonych
 - 50 g migdałów w płatkach lub orzechów włoskich
 
Wykonanie:
1. Natłuść i posyp kaszą manną/mąką/bułką tartą blachę do pieczenia o wymiarach 30 x 20 cm 2. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
3. Wyrób ciasto kruche z wszystkich podanych składników. Najlepiej ręcznie i jak najszybciej.
3. Wyrób ciasto kruche z wszystkich podanych składników. Najlepiej ręcznie i jak najszybciej.
4. Rozwałkuj ciasto na rozmiar blachy i za pomocą wałka przenieś je na blachę (można też wylepić spód blachy ciastem). Nakłuj ciasto kilka razy widelcem. 
5. Podpiecz spód przez 20 minut.  Po tym czasie wyjmij blachę z piekarnika i odstaw do schłodzenia na 5 minut. 
6. Podczas gdy spód będzie się piekł przygotuj nadzienie: rozpuść masło w rondelku i odstaw do ostygnięcia.  W malakserze (robocie kuchennym) połącz ze sobą zmielone orzechy, jajka i cukier. Stopniowo do masy wlewaj masło. Składników nie miksuj długo - chodzi tylko o połączenie składników. 
7. Dżem malinowy rozprowadź na ciepłym spodzie ciasta. Ułóż na nim maliny. 
8. Na maliny wylej masę orzechową. Posyp ją orzechami.  
9. Piecz około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.
10. Ciasta kruche należy kroić po przestygnięciu. 
Smacznego :) 

Uwielbiam te tarte, probowalam kilku przepisow, ale z Nigellowego wychodzi najlepsza.
OdpowiedzUsuńładnie wygląda
OdpowiedzUsuńpięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDo upieczenia Bakewell Tart szykuję się od dłuższego czasu.
OdpowiedzUsuńNa pewno musi być dobre!
OdpowiedzUsuńojejku, wygląda tak przepysznie uroczo! :) niech no pojawią mi się maliny tylko...od razu piekę! :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie na http://teczawsloiku.blogspot.com ^^
Wygląda przepysznie! Koniecznie muszę wypróbować, bo dania/słodkości z przepisów Nigelli smakują mi zawsze;)
OdpowiedzUsuń