Trochę zachodu z tym deserem, sądzę jednak, że raz na jakiś czas warto spędzić kilka godzin w kuchni.
Wykonanie:
1. Pierwsze etapy wykonania ciasta znajdziecie TUTAJ.
2. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na 6. Po około 15 minutach zacznij je wałkować na grubość około 2 - 3 milimetrów.
3. Delikatnie natłuść 6 foremek. Polecam te z wyjmowanym dnem.
4. Za pomocą wałka przenieś ciasto na foremkę.
Składniki na czekoladowe ciasto:
- 120 gr mąki
 - 80 gr miękkiego masła
 - 50 gr cukru pudru
 - 15 gr zmielonych migdałów
 - 1 żółtko
 - Łyżka kakao
 - mniejsza szczypta soli
 
Wykonanie:
1. Pierwsze etapy wykonania ciasta znajdziecie TUTAJ.
2. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na 6. Po około 15 minutach zacznij je wałkować na grubość około 2 - 3 milimetrów.
3. Delikatnie natłuść 6 foremek. Polecam te z wyjmowanym dnem.
5. Delikatnie ugniatając wypełnij ciastem foremkę. 
6. Za pomocą widelca kilkukrotnie nakłuj ciasto (także na ściankach foremek!)
7. Wstaw foremki do zamrażalnika na około 5 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik na 170 stopni C. 
8. Piecz tartaletki przez około 15 minut.
9. Gorące tartaletki są bardzo kruche. Nie wyjmujcie ich z foremek dopóki nie będą zupełnie zimne. Najlepiej, żeby zostawić je w foremkach jeszcze przy nakładaniu mas. Będziecie mieć pewność, że się nie pokruszą. 
Składniki na prosty czekoladowy Ganache
- 100 gr ciemnej czekolady (ja akurat miałam w domu tylko mleczną i takiej użyłam)
 - 100 gr kremówki
 
Wykonanie:
1. Zetrzyj na tarce czekoladę. 
2. Na małym ogniu podgrzej kremówkę. Doprowadź ją do gorącej temperatury, ale nie wolno jej doprowadzić do wrzenia!
3. Przelej kremówkę do miski z czekoladą. Zacznij intensywnie mieszać. 
4. Czekolada rozpuści się pod wpływem ciepłej śmietany. Przez proces mieszania powstanie z masy delikatny musik. 
5. Przelej masę na każdą tartę. 
6. Wstaw tarty do lodówki, aby ganache zastygnął.
Składniki na pomarańczową masę (Orange Curd)
- 2 całe jajka
 - 100 gr świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (mi wystarczyły dwa owoce)
 - 50 gr cukru
 - 75 gr masła
 - otarta skórka z 1 pomarańczy (ja dałam z prawie dwóch, ale lubię bardzo intensywny cytrusowy smak)
 
Wykonanie:
1. W rondlu połącz ze sobą jajka, sok z pomarańczy, cukier i skórkę. Mieszaj (cały czas) i gotuj na bardzo małym ogniu. Intensywne mieszanie zapobiegnie ścięciu się jajek. 
2. Gotuj do momentu, aż masa nabierze konsystencji gęstej śmietany. W moim przypadku zajęło mi to około 35 minut...ale było warto :). Radzę włączyć dobrą muzykę albo film, aby się Wam nie nudziło. 
3. Zdejmij rondel z ognia. 
4. Połącz masło z masą jajeczną. Odstaw do uzyskania temperatury pokojowej. 
5. Przelej masę pomarańczową na masę czekoladową. Włóż tarty do lodówki na minimum 2 godziny.
Szklana wstążka z cukru:
Przepis znajdziecie TUTAJ
Wiśniowy dżem do dekoracji:
Przepis znajdziecie TUTAJ. Zamienić trzeba maliny na wiśnie. Podgotowane wiśnie przecieramy przez sito, aby w sosie nie było skórek. Oczywiście pozbywamy się też pestek ;).
Szklana wstążka z cukru:
Przepis znajdziecie TUTAJ
Wiśniowy dżem do dekoracji:
Przepis znajdziecie TUTAJ. Zamienić trzeba maliny na wiśnie. Podgotowane wiśnie przecieramy przez sito, aby w sosie nie było skórek. Oczywiście pozbywamy się też pestek ;).



Obłędnie wyglądają! =D
OdpowiedzUsuńJakie one fajne:) Poczęstuję się od razu:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam słodkości! Bardzo ciekawy przepis, na pewno go wypróbuję. W zamian zapraszam na mój deserek:
OdpowiedzUsuńhttp://www.brazylijskie.com.pl/7.php mam nadzieję, że posmakuje :) pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy :)
Bardzo dziękuję :)!
OdpowiedzUsuńtartaletki prezentują się wspaniale :-) nie wiem, która lepsza, obie zdobyły moje serce! pycha!
OdpowiedzUsuńDo orange curdu zabieram się od bardzo bardzo bardzo dawna i ciagle o nim zapominam. Ale w tym roku wreszcie chcę go zrobić, tlyko poczekam, aż będzie sezon na pomarańcze. I lemon curd też zamknę w słoiki :)
OdpowiedzUsuńwspaniała fotorelacja Olu :) Dekoracje cukrowe wywołały u mnie kompleksy... jesteś moim słodkim guru ;)
OdpowiedzUsuńOj szalejesz Ty w tej kuchni...same cuda tworzysz...
OdpowiedzUsuńPrezentują się super. Szczególnie urzekła mnie ta cukrowa wstążka.
OdpowiedzUsuń