Dzisiejszy obiad to przypadek. Kupiłam piersi z indyka parę dni temu. Nie bardzo miałam pomysł co z nimi zrobić. Postanowiłam przygotować zapiekankę. Sauce Mornay i Sabzi Polo przyszły mi do głowy w trakcie. 
Mornay to sos serowy na bazie beszamelu. Jest delikatny, dobrze komponuje się z mięsami, warzywami, makaronami. Idealny do zapiekanek Przy  jego gotowaniu korzystałam  z przepisu pań Simone Beck i Julii Child. Sabzi Polo można przetłumaczyć "Zielony ryż" lub "Ziołowy ryż". Jest to ryż przyrządzany ze świeżymi: natką pietruszki, kolendrą, czosnkiem, etc. Moja ukochana bomba witam. A smak...palce lizać! Sama zapiekanka to już mój przepis. Łatwy, acz smaczny. 
No to zakasujmy rękawy i bierzemy się do gotowania. 
Sauce Mornay:
- 30 gram dobrego niesolonego masła
 - 30 gram mąki
 
1. W rondlu z grubym dnem rozpuszczamy na małym ogniu masło. Dodajemy stopniowo mąkę. Mieszamy gotując na małym ogniu przez około 2 minuty. Mąka musi pozostać biała! 
- Około 42 ml zagotowanego mleka z 1/4 łyżeczki soli
 
Zdejmujemy rondel z ognia. Kiedy mieszanka masła i mąki przestanie się gotować dodaj szybko całe gorące mleko. Mieszaj energicznie za pomocą trzepaczki. Kiedy masa będzie mieć jedwabną konsystencję, czyli żadnych grudek, stawiamy rondel z powrotem na gazie. Tym razem dużym.  Mieszamy cały czas trzepaczką. Kiedy sos zacznie się gotować, trzymamy go na gazie przez jeszcze minutę i mieszamy. Energicznie :). 
- Około 30 gram startego sera emmentaler lub kombinacji parmezanu i emmentalera.
 
Zdejmij sos z gazu. Dodaj ser i mieszaj do jego rozpuszczenia.
- Sól, pieprz (biały)
 - Szczypta gałki muszkatołowej
 
Przypraw sos. Zalej sosem zapiekankę. 
Zapiekanka z indykiem: 
Składniki:
- 0,5 kg pieczarek
 - Pierś z indyka pokrojona w plastry
 - Pieprz, sól
 - Sos Mornay
 - Średnia cebula
 - Czosnek
 - Majeranek (no cóż mam słabość do niego)
 - Ser do posypania
 - Natka pietruszki
 - Olej
 - Masło
 
Przygotowanie:
1. Umyj mięso. Włóż je do woreczka foliowego. Dodaj do niego przyprawy, łyżkę oleju i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zamknij woreczek i "wmasuj" przyprawy w mięso. Włóż worek na parę godzin do lodówki. 
2. Obieramy cebulę. Kroimy ją w kostkę i smażymy na odrobinie oleju i maśle. 
3. Myjemy i pozbawiamy skórek pieczarki. Kroimy je na pół. Dodajemy do cebuli. Lekko pieprzymy i solimy. Kiedy pieczarki będą gotowe wykładamy je do brytfanny. 
4. Indyka grillujemy na specjalnej patelni (nie potrzeba wtedy tłuszczu). 
5. Kiedy mięso będzie złoto-brązowe układamy je na pieczarkach. Zalewamy sosem i  wierzch posypujemy serem. Wkładamy brytfannę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz do przyrumienienia się sera.
6. Gotowe danie posyp natką.
Sabzi Polo:
Składniki:
- 2 szklanki ryżu basmati
 - 4 szklanki wody
 - 0.5 szklanki posiekanego szczypiorku
 - 0.5 szklanki posiekanego kopru
 - szklanka posiekanej natki pietruszki
 - szklanka posiekanej kolendry
 - 3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
 - łyżka masła
 - 2 łyżki śmietany lub jogurtu
 - szczypta cynamonu
 - odrobina szafranu (tyle co na czubek małej łyżeczki)
 - sól
 
Wszystko smażymy na małym ogniu!
1. Gotujemy ryż z solą i wodą. 
2. Poszatkowane zioła i czosnek smażymy na maśle. Dodajemy cynamon.
3. Ugotowany ryż przekładamy na patelnię. Dodajemy śmietanę. Mieszamy. 
4. Szafran rozcieramy z cukrem. Dodajemy do niego gorącą wodę. Mieszamy. Kiedy woda będzie pomarańczowa dodajemy ją do ryżu.
Ryż podajemy z gorącą zapiekanką. 
Smacznego!

Nie dość że tak apetycznie wygląda to w dodatku jest zdrowe...szczególnie ten ryż brzmi mi tutaj obiecująco!!
OdpowiedzUsuńJak długo mięso musi być w piekarniku?
OdpowiedzUsuń