Uwielbiam serniki-torty na bazie mascarpone! Podoba mi się, że choć są proste w wykonaniu, to bardzo ładnie się prezentują.
Mój dzisiejszy przepis powstał trochę na przekór panującej w UK pogodzie :). "Słoneczne lato" łączy w sobie moje ulubione, orzeźwiające smaki lata.
Gorąco polecam wypróbować, jak genialnie smakuje mascarpone z cytryną :).
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Składniki na spód ciasteczkowy:
- około 10 ciastek imbirowych (można zamienić na zwykłe herbatniki Digestive)
- około 3 łyżek roztopionego masła
Wykonanie:
1. Zmiksuj ciasteczka na mąkę.
2. Dodaj do nich masło. Wymieszaj.
3. Wyłóż ciastkami spód 20 cm tortownicy. Wyrównaj powierzchnię. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Można też wstawić do lodówki, żeby masło zastygło.
Składniki na galaretkę:
- pół litra soku pomarańczowego (u mnie bez kawałków pomarańczy)
- 5 listków żelatyny
- około świeżych 20 malin
- cukier do smaku, opcjonalnie (ja nie dawałam)
Wykonanie:
1. Żelatynę włóż do miseczki z lodowatą wodą.
2. W garnku gotuj sok.
3. 20 cm tortownicę wyłóż folią spożywczą (dno i boki).
4. Ułóż w tortownicy maliny.
5. Odsącz żelatynę z nadmiaru wody i przełóż do garnka z gorącym sokiem.
6. Odstaw do ostygnięcia.
7. Tężejącą galaretką zalej maliny.
8. Wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Składniki na masę serową:
- laska wanilii
- 500 gramów mascarpone
- 300 ml kremówki
- 8 listków żelatyny
- 8 łyżek cukru pudru
- świeża skórka z dwóch cytryn
Wykonanie:
1. Za masę serową należy się wziąć dopiero wtedy, kiedy galaretka pomarańczowa będzie zastygnięta.
2. Żelatynę przełóż do miseczki z lodowatą wodą (na kilka minut).
3. Zagotuj 1/3 szklanki wrzącej wody lub soku cytrynowego i przełóż do płynu odsączoną żelatynę. Wymieszaj do rozpuszczenia się żelatyny. Odstaw do ostygnięcia.
4. Wymieszaj mascarpone z 5 łyżkami cukru pudru, skórką cytrynową i ziarenkami wanilii.
5. Kiedy płyn żelatynowy będzie w temp. pokojowej zacznij ubijać kremówkę.
6. Kiedy kremówka zacznie gęstnieć zacznij stopniowo wlewać do niej żelatynę - miksuj na najszybszych obrotach (można też do żelatyny dodać 3 łyżki kremówki, aby lekko rozcieńczyć płyn). Po wlaniu całej żelatyny dodaj resztę cukru pudru i miksuj do uzyskania gęstej bitej śmietany.
7. Od razu wymieszaj mascarpone z bitą śmietaną (trzeba to robić szybko, zanim żelatyna zetnie śmietanę).
8. Na spód wylej połowę masy serowej, na nią połóż galaretkę pomarańczową i zalej resztą masy serowej.
9. Wstaw do lodówki na kilka godzin (u mnie cała noc).
Składniki na dekoracje:
- pokruszone bezy
- 4 maliny
- 4 czereśnie
Wyjmij torcik z tortownicy, ozdób go bezami i owocami.
Smacznego :))
Wspaniale się prezentuje,z malinami uwielbiam i jeszcze te pokruszone bezy,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMimo , że za oknem u mnie jest prawdziwie "angielska" pogoda , moja dusza znów się cieszy ciekawym " znaleziskiem" pt. tort słoneczne lato .Choć nie zrobię go dziś ( bo w misce wyrasta ciasto na "małpi chleb") to wiem , że będzie kolejnym moim wypiekiem będzie w/w tort właśnie .
OdpowiedzUsuńPozdrawiam .
Zachwycil mnie Twoj torcik! :D
OdpowiedzUsuńWidze, ze ostatnio blogerzy czesto wykorzystuja warstwe z galaretki do tortow. I ja musze tego sprobowac :D
Pięknie wygląda! Bardzo elegancki torcik:)
OdpowiedzUsuńPięknie! Od razu mi sam widok humor poprawił, bo u nas pogoda też do kitu. Zimno i leje.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko,
Agata
Zapraszam takie lato do mnie do domu:D
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńNie jestem biegła w ciastach na zimno ponieważ nie lubię żelatyny..niedawno zaczęłam używać agar, ale nie wiem ile tu bym musiała zastosować? :)
Piękny. Kuszący. I faktycznie słoneczny:)
OdpowiedzUsuńAle super wygląda! Po prostu piękny:)
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z tą galaretką w środku! GENIALNE :)
OdpowiedzUsuńgenialnie wygląda:) dla mnie super:)
OdpowiedzUsuńAleż cudne ciacho! Prezentuje się naprawdę zachwycająco :)
OdpowiedzUsuńDelicje!!! Smakowite chyba Ci porwę kawałek ciasta :)
OdpowiedzUsuńWyglada przepysznie ..Uwielbiam tez mascarpone na slono czy slodko :)
OdpowiedzUsuńpo takim torcie to nawet najbrzydsza pogoda wydaje się bajką - ekstra torcik :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! W takiej wersji to mogłabym zjeść kawałeczek tego pysznego ciacha :>
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :)
Bardzo ciekawy pomysł!!!!!
OdpowiedzUsuńNominowałam twój blog, więcej na stronie: http://pysznosc.blogspot.com/2013/06/11-pytan-nominacja-ostaam-nominowana.html
Minęło 3 tygodnie i parę innych upieczonych słodkości od mojego poprzedniego wpisu i chcę oznajmić , że na jutrzejszy "Babski wieczór" chłodzi się właśnie w lodówce krążek galaretki z soku pomarańczowego z truskawkami. Tak wiem , że w przepisie są maliny ale ja mam truskawkowy szał i dlatego te truskawki. Po powrocie z pracy zrobię spód z ciasteczek i masę z bitej śmietany i mascarpone.Jutro podzielę się z Wami zdjęciem mojej "produkcji".Mam nadzieję "nie splamić honoru" słonecznego tortu Aleksandry .
OdpowiedzUsuńDroga Elasz będę wdzięczna, jeśli przyślesz mi zdjęcie swojego ciasta na maila a.rybinska@gmail.com lub może dodasz je na facebooku? Wierzę, że ciasto wyjdzie Tobie świetnie i mam dużą nadzieję, że będzie Ci smakować.
UsuńU mnie dzisiaj też pieczeniowy szał - zapraszam jutro po przepis na tort warstwowy (wałkowany ;)) o nazwie "Plaster miodu" :)
Pozdrowienia i koniecznie daj znać czy słoneczne ciasto smakowało :).
Trochę się pospieszyłam z tym jutro (czyli dziś) odnośnie zdjęć , bo zdjęcia będą dopiero jutro lub pojutrze ze względu na w/w "Babski wieczór"(mam tylko cichą nadzieję , że zdążę zrobić dokumentację zdjęciową.
OdpowiedzUsuńWłaśnie skończyłam składać to cudo i opierając się na smaku wylizanej z miski masy śmietankowo-serowej
ciasto będzie bardzo orzeźwiające w smaku , a podobnie jak Ty Aleksandro galaretki z soku pomarańczowego nie posłodziłam , do masy serowej dałam sok z cytryny.
Spód z ciastek podpiekłam dlatego , że bardzo lubię ten smaczek , który wydobywa z nich pieczenie.
Podobnie jak w Twoim przepisie wykorzystałam tortownicę o średnicy 20cm , i muszę powiedzieć , że proporcje składników są idealne do jej objętości.
Oczywiście , że prześlę zdjęcia .Pozdrawiam.
A co to są listki żelatyny??? znam tylko taką w proszku, jak wtedy postąpić?
OdpowiedzUsuń(początkująca:-)
Listki/płatki żelatyny wyglądają tak: http://www.modernistpantry.com/assets/images/gelatin-sheets.png Wiem, że taka żelatyna jest trudniej dostępna w Polsce, ale jest zdecydowanie lepsza od tej w proszku (przede wszystkim ma bardziej neutralny zapach). Czytałam, że jeden listek odpowiada 1 łyżeczce żelatyny w proszku, ale nie jestem pewna.
Usuń[img]https://scontent-a-lhr.xx.fbcdn.net/hphotos-prn1/t1.0-9/996857_10151736670186337_1101869446_n.jpg[/img]
OdpowiedzUsuńtort "Słoneczne lato" w wykonaniu Pani Elżbiety Mareckiej-Szydło. Dziękuję za wiadomość ze zdjęciami :)
Usuń[img]http://i57.tinypic.com/icqo8z.jpg[/img]
Torcik "Słoneczne Lato" w wykonaniu Pani Agnieszki Naruszewicz-Pydyn. Jestem zachwycona zdjęciem i deserem
OdpowiedzUsuń[img]https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/t1.0-9/1069233_10151946996881337_88573817_n.jpg[/img]
[img]http://i60.tinypic.com/sony86.jpg[/img]
UsuńBardzo dziękuję Pani Elżbecie Mareckiej-Szydło za nadesłanie zdjęć tortu. Tym razem ciasto zostało upieczone na 50 urodziny męża Pani Eli. Od Mamy i ode mnie wszystkiego najlepsza dla Jubilata! :)
OdpowiedzUsuńTreść maila od Pani Eli: "Ten torcik powstał na okoliczność 50 urodzin mojego Męża . Szkopuł był w tym by, był pyszny , dobrze zniósł transport prawie 1200 km , i dał się udekorować bez problemu w "polowych - wyjazdowych " warunkach . Spełnił wszystkie założenia , przeżył nawet upadek ze sporej wysokości( na szczęście przed dekoracją) ,
do którego to wypadku przyznał się mój Szwagier jak byliśmy w trakcie jedzenia kolejnych porcji tej delicji.
Cieszę się z tego wyboru bo było specjalne odświętne ciasto ,zrobione przeze mnie i przywiezione z Polski."
[img]http://s15.postimg.org/hh74162fv/1_IMG_0383.jpg[/img]
[img]http://s4.postimg.org/oddohlzi5/1_IMG_0382_1.jpg[/img]