15 maja 2013

KOTLETY MIELONE A'LA ZRAZY



Kotlety mielone nie muszą być nudne :). Lubię przygotowywać je w trochę ciekawszej formie. Ostatnio pomyślałam o nadzianiu ich podobnie, jak robi się w przypadku zrazów. W lodówce miałam szynkę parmeńską, więc i ona znalazła się na liście składników. Szynkę można zamienić na bekon. 

Wcześniej przygotowałam też inne wersję mielonych. Może kogoś zainspirują:

- Mielone nadziewane pieczarkami (instrukcja wykonania znajduje się we wstępie do postu). 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 



Składniki:

  • pół kg mięsa mielonego (z reguły robię kotlety tylko na wieprzowinie)
  • 1 średnia cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 jajko
  • 1 bułka namoczona w mleku, dobrze odsączona
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • plastry prosciutto (szynki parmeńskiej), ilość zależy od tego, ile wyjdzie Wam kotletów
  • ogórki konserwowe lub kiszone, pokrojone w słupki
  • plastry cebuli
  • kilka plastrów boczku (będzie pokrojony w słupki, więc nie potrzeba go dużo)



Wykonanie:

1. Do miski przełóż mięso, czosnek, cebulę pokrojoną w kostkę, odsączoną bułkę, jajko. Wyrób mięso na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem. 
2. Z mięsa uformuj kotlety, które nadziej ogórkiem, boczkiem i cebulą. 
3. Każdy kotlet zawiń w szynkę. 
4. Podsmaż kotlety do lekkiego zrumienienia, a następnie przełóż je na około 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Czas pieczenia zależy od wielkości kotletów i piekarnika. 


Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Jak to pysznie wygląda! Ja zamawiam takie na dzisiejszy obiad:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na nudne mielone, następnym razem skorzystam z Twojego pomysłu! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak apetycznie wyglądają!
    Zapraszam na podsumowanie akcji Cytrynowe wypieki.

    OdpowiedzUsuń
  4. jaki fajny pomysł na urozmaicenie tradycyjnych kotletów:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Klimatycznie i zachęcająco. Nikt się nie oprze:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kotlety nadziałam jajkami przepiórczymi. Bardzo ładnie wyglądają i są bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń