Kotlety mielone nie muszą być nudne :). Lubię przygotowywać je w trochę ciekawszej formie. Ostatnio pomyślałam o nadzianiu ich podobnie, jak robi się w przypadku zrazów. W lodówce miałam szynkę parmeńską, więc i ona znalazła się na liście składników. Szynkę można zamienić na bekon.
Wcześniej przygotowałam też inne wersję mielonych. Może kogoś zainspirują:
- Mielone nadziewane pieczarkami (instrukcja wykonania znajduje się we wstępie do postu).
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Składniki:
- pół kg mięsa mielonego (z reguły robię kotlety tylko na wieprzowinie)
- 1 średnia cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 jajko
- 1 bułka namoczona w mleku, dobrze odsączona
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- plastry prosciutto (szynki parmeńskiej), ilość zależy od tego, ile wyjdzie Wam kotletów
- ogórki konserwowe lub kiszone, pokrojone w słupki
- plastry cebuli
- kilka plastrów boczku (będzie pokrojony w słupki, więc nie potrzeba go dużo)
Wykonanie:
1. Do miski przełóż mięso, czosnek, cebulę pokrojoną w kostkę, odsączoną bułkę, jajko. Wyrób mięso na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem.
2. Z mięsa uformuj kotlety, które nadziej ogórkiem, boczkiem i cebulą.
3. Każdy kotlet zawiń w szynkę.
4. Podsmaż kotlety do lekkiego zrumienienia, a następnie przełóż je na około 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Czas pieczenia zależy od wielkości kotletów i piekarnika.
5. Podawaj z tradycyjnym sosem czosnkowym lub gęstym sosem czosnkowym.
Smacznego :)
Jak to pysznie wygląda! Ja zamawiam takie na dzisiejszy obiad:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na nudne mielone, następnym razem skorzystam z Twojego pomysłu! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJak apetycznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńZapraszam na podsumowanie akcji Cytrynowe wypieki.
jaki fajny pomysł na urozmaicenie tradycyjnych kotletów:)
OdpowiedzUsuńKlimatycznie i zachęcająco. Nikt się nie oprze:)
OdpowiedzUsuńKotlety nadziałam jajkami przepiórczymi. Bardzo ładnie wyglądają i są bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuń