Uwielbiam grillowany drób i sałatkę caprese, więc danie, które dzisiaj przygotowałam było idealne. Świeżość sałatki idealnie współgra z intensywnym smakiem mięsa.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Składniki na 2 osoby:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- pół łyżeczki papryki w proszku
- pół łyżeczki oregano
- 1 spory pomidor
- 4 plastry mozzarelli
- świeża bazylia
- sól
- pieprz
- oliwa
Wykonanie:
1. Zrób marynatę z oliwy, pieprzu, soli, oregano, papryki w proszku i czosnku. Następnie wetrzyj ją w umyte mięso. Kurczaka wstaw na parę godzin do lodówki.
2. Rozgrzej patelnię grillową. Na gorącej połóż mięso i przykryj patelnię pokrywką (ja jej nie mam, więc przykryłam folią aluminiową). Grilluj kilka minut (u mnie około 6). Następnie przewróć mięso, przykryj patelnię pokrywką i ponownie smaż około 6 minut. Zwróć uwagę, że czas grillowania zależy od wielkości i grubości piersi oraz ognia, więc sprawdź mięso zanim uznasz, że jest gotowe.
3. Kiedy mięso będzie się grillować pokrój pomidora na plastry.
4. Gotowego i gorącego kurczaka zdejmij z patelni, ułóż na każdej piersi po dwa plastry mozzarelli i pomidora. Zawiń talerz folią aluminiową i pozwól mięsu "odpocząć" przez kilka minut. Pod wpływem gorąca delikatnie zmięknie ser. Spotkałam się też z wersją, gdzie pomidora i mozzarellę także się grilluje, ale średnio mi smakowała.
5. Podawaj na ciepło ze świeżą bazylią.
Smacznego :)
piekne zdjecia... kurcze jest tak pozno a az zglodnialam z tego wszystkiego !
OdpowiedzUsuń