29 maja 2013

TARTA ZE SZPARAGAMI I MASCARPONE


Uwielbiam szparagi pod każdą postacią. Są dla mnie symbolem zbliżającego się lata. 
Dzisiaj na obiad mieliśmy delikatne i lekkie tarty ze szparagami. Zaserwowałam do nich białe wino. 
Wypiek można jeść na ciepło i zimno, więc idealny na wszelkie przyjęcia. 
Polecam :)

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 





Składniki:


  • opakowanie ciasta francuskiego
  • zielone szparagi (u mnie potrzebowałam 16 sztuk)
  • około 8 łyżek mascarpone
  • 4 łyżki pokrojonego w małą kostkę (lub przetartego na tarce) sera żółtego
  • łyżka drobno pokrojonego szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz
  • sól
  • odrobina soku z cytryny
  • 1 jajko (do posmarowania tart)


Wykonanie:

1. Gotowe ciasto francuskie podziel na 4 prostokąty.


2. Każdy prostokąt natnij wzdłuż boków ciasta (zachowując odstęp około 1 cm od brzegów). Widelcem nakłuj środki. 


3. W miseczce połącz ze sobą mascarpone, ser żółty, czosnek przeciśnięty przez praskę, szczypiorek. Dopraw do smaku pieprzem, solą i sokiem z cytryny. 
4. Rozsmaruj pastę na środku każdego prostokąta, następnie ułóż na szparagi (z odciętymi twardymi końcówkami). Grubsze szparagi należy przeciąć wzdłuż, aby szybciej się upiekły. 


5. Posmaruj boki tart roztrzepanym jajkiem. 


6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut (każdy piekarnik jest inny, więc sprawdzaj swój wypiek). 

Smacznego :)


  Czas na piknik z home&you

3 komentarze:

  1. Uwielbiam wręcz mascarpone w daniach wytrawnych, a do tego ciasto i szparagi... Bosko ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Hello, beautiful recipes in your blog. Best regards ;O)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Hello, beautiful recipes in your blog. Best regards ;O)))

    OdpowiedzUsuń