24 czerwca 2010

Sos czosnkowy


Idealny sos do kanapek, tostów, pieczeni czy tortilli. Uwielbiam ten sos z kotletami mielonymi. 
Nie dodaję soli do tego sosu, ponieważ majonez jest wystarczająco słony. 

Składniki

  • Pół szklanki majonezu
  • Pół szklanki śmietany
  • Pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • Dwie łyżki posiekanej natki pietruszki, bardzo drobno poszatkowanej
  • Pieprz
  • Sól (opcjonalnie)
  • Papryka słodka w proszku (opcjonalnie)

Zmieszaj wszystkie składniki ze sobą. Przed podaniem włóż na trochę do lodówki. 


Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Sos czosnkowy kocham- pasuje do bardzo wielu potraw;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam do pizzy i sałatek. Najlepszy sos !

    OdpowiedzUsuń
  3. @emma001 Dokladnie. Najlepszy do pizzy!!! W Anglii nie ma tego zwyczaju jadania pizzy z sosami. Ubolewam nad tym ;).

    OdpowiedzUsuń
  4. Są dwa najlepsze sosy czosnkowe jakie w życiu jadłem. W moim byłym miejscu pracy zwanym Bar Kmar w Gdańsku oraz Twój :)

    OdpowiedzUsuń