2 czerwca 2010

Różana chmurka


Zainspirowana ciastem, które jadłam kilka miesięcy temu postanowiłam odtworzyć jego smak. Nie wyszło może podobne, ale rezultat eksperymentu jest bardzo zadowalający :). 
"Różana chmurka", bo to bardzo leciutka rolada i pachnie różami. 
Wyjątkowo proste ciasto. Myślę, że można połączyć smak róży z truskawkami, na które trwa sezon. 

Składniki na biszkopt:


  • 6 dużych jaj
  • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru (przesianego)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka i 2 łyżki mąki tortowej - (przesianej)
  • szczypta soli


Składniki na krem:


  • 2.5 szklanki kremówki
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki wody różanej
  • pół łyżeczki świeżo startej skórki z cytryny
  • śmietan fix albo żelatyna


Do dekoracji zmielone orzechy włoskie i pokrojone pistacje




Wykonanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza
2. Oddziel białka od żółtek
3. Na najszybszych obrotach miksera miksuj żółtka z 2/3 szklanki cukru pudru i wanilią. Ciasto będzie gotowe, kiedy zmieni kolor na kremowy i będzie bardzo puszyste.
4. Z białek ubij sztywną pianę. Dobrze białka jest ubijać na małych obrotach miksera. Kiedy zaczyna przypominać pianę dodaj do niej resztę cukru pudru. Zwiększ obroty miksera na średnie.
5. Gotową pianę wymieszaj delikatnie z żółtkami (mieszaj najlepiej drewnianą łyżką).
6. Połącz delikatnie mąkę i sól z ciastem.
7. Przygotuj blachę: natłuść margaryną i posyp bułką tartą.
8. Ciasto nie powinno wyjść za wysokie, ponieważ nie ma w nim proszku do pieczenia.
9. Pieczemy aż ciasto będzie odstawało od brzegów. Nie wyjmujcie gotowego ciasto od razu z ciepłego piekarnika. Niech piekarnik i ciasto razem ostygną.

Masa:

1. Ubijamy kremówkę
2. W połowie miksowania dodajemy wodę różaną, śmietan fix, cukier puder i skórkę z cytryny.
3. Ubijaj do uzyskania wyglądu zwartej bitej śmietany.

4* Jeśli wiemy, że ciasto będzie szybko zjedzone, to można nie dodawać śmietan fixu do masy.

Kładziemy biszkopt na czystej ściereczce. Na wierzchniej stronie smarujemy kremem. Za pomocą ściereczki zwijamy ciasto na kształt rolady.
Wierzch rolady dekorujemy masą i pokruszonymi orzechami.
Przed podaniem wstaw ciasto na parę godzin do lodówki.


Smacznego!

6 komentarzy: