For recipe in English, please scroll down.
Pomyślałam, że dobrze będzie przyrządzić deser na Boże Narodzenie. Nie wszyscy po obfitej kolacji mają ochotę na ciężkie ciasta. Panna cotta z czerwoną galaretką będzie wyglądać bardzo elegancko na świątecznym stole. Jeżeli nie macie granatów możecie zastąpić je malinami, truskawkami, jagodami, pomarańczami (jakikolwiek sok/przecier lubicie :)).
To jeden z moich ulubionych deserów :).
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na panna cottę:
- 4 listki żelatyny
- 250 ml pełnego mleka
- 1 laska wanilii (lub 1 łyżeczka esencji waniliowej)
- 250 ml śmietany kremówki
- 20 gramów cukru
Wykonanie:
1. Natnij laskę wanilii wzdłuż i za pomocą noża lub łyżeczki wyjmij jej wnętrze - przełóż je do rondla. Wanilię przetnij na pół i także przełóż ją do garnka.
2. Do garnka wlej mleko i śmietanę. Dodaj cukier. Gotuj wszystko na średnim ogniu.
3. Do miseczki wlej lodowatą wodę i mocz w niej, przez około 5 minut, żelatynę (musi być miękka).
4. Kiedy gotujący się płyn zacznie się gotować (pojawią się pierwsze pęcherzyki powietrza) zdejmij rondel z ognia. Wyjmij laskę wanilii.
5. Wyciśnij żelatynę z nadmiaru wody i dodaj ją do gorącego płynu. Szybko mieszaj trzepaczką, żeby dobrze połączyć żelatynę z płynem.
6. Odstaw płyn do ostygnięcia* (co jakiś czas go zamieszaj) - kiedy zacznie tężeć, zamieszaj płyn ponownie (ziarenka wanilii będą wtedy na całej powierzchni deseru, a nie tylko na dnie) i przelej go do przygotowanych naczyń. Mogą to być kieliszki, szklanki lub formy do galaretek.
* zimny płyn można przełożyć do lodówki, aby przyspieszyć proces tężenia.
Składniki na galaretkę:
- 2 granaty (albo szklanka soku z granatów)
- 2 listki żelatyny
- łyżka cukru (ilość zależy od Was)
- łyżeczka soku z cytryny
- ziarenka granatu do dekoracji (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Obierz granaty i przełóż ich miąższ do garnka.
2. Dodaj cukier i łyżeczkę soku z cytryny. Gotuj na średnim ogniu co jakiś czas mieszając.
3. Kiedy wydzieli się z miąższu dużo soku (pozostaną prawie same ziarenka) przecedź sok przez sito.
4. Do gorącego płynu dodaj namoczoną i odsączoną żelatynę. Mieszaj, aby oba składniki dobrze się połączyły.
5. Odstaw galaretkę do ostygnięcia - zimną i lekko tężejącą przelej na panna cottę.
6. Ozdób ziarenkami granatu.
7. Podawaj schłodzone.
Vanilla Panna Cotta with Pomegranate Jelly
Ingredients for Panna Cotta:
- 4 gelatine leaves
- 250 ml whole milk
- 1 vanilla pod
- 20 g sugar
- 250 ml double cream
Preparation:
1. Soak the gelatine leaves in a cold water.
2. Place the milk, cream, vanilla pod and seeds, and sugar into saucepan and bring it to a simmer.
3. Remove vanilla pod and remove saucepan off the heat.
4. Squeeze the water out of gelatine leaves, then add to hot liquid. Stir fast until the gelatine has dissolved.
5. Leave to cool (stir occasionally). When panna cotta starts to set stir one more time (thanks to that vanilla seeds will be all over panna cotta) and place it into prepared glasses, ramekins, etc.
6. Place to fridge.
Ingredients for Pomegranate Jelly:
- 2 pomegranates (or 1 glass of pomegranate juice)
- 1 tablespoon sugar (you can use more or less sugar)
- 2 gelatine leaves
- 1 teaspoon lemon juice
- pomegranate seeds (for decoration)
Preparation:
1. Place the sugar, lemon juice, pomegranate seeds from 2 fruits or pomegranate juice into pan and bring to boil (or boil until pomegranate seeds will release their juice).
2. Soak the gelatine in a cold water.
3. Sieve juice from seeds.
4. Squeeze the water out of gelatine leaves then add to hot juice. Stir until the gelatine has dissolved.
5. Leave juice to cool and before it set place it over panna cotta. Leave it to set.
6. Decorate dessert with fresh pomegranate seeds.
Prezentuje się pięknie, bardzo elegancko. Musi też smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :). Deser wyszedł całkiem dobry.
UsuńUwielbiam granaty pod każdym względem - także przepis zapisuję :))
OdpowiedzUsuńJeżeli zrobisz, to proszę daj mi znać czy Ci smakowało :)
UsuńAleż cudnie wygląda ten deser! Muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńPiękny , elegancki i lekki deser ! Masz rację Olu idealnie pasuje na święta :)
OdpowiedzUsuńNo to mi się udało :))
UsuńDobry pomysł, coś lekkiego zawsze się przyda:)
OdpowiedzUsuńCóża za cudownosci! Pasuje do Świąt bez dwóch zdań. prezentuje się bardzo elegancko!
OdpowiedzUsuńDziękuję i cieszę się, że udało mi się wpasować deser do świątecznej konwencji.
UsuńWyglada szalenie elegancko! Panna cotta ma sens tylko z jakims intensywnie smakujacym dodatkiem, bo sama w sobie jest, moim zdaniem, troche nijaka. Z taka galaretka - bomba!
OdpowiedzUsuńDziękuję za komplement :)
UsuńKusząco i elegancko !!!
OdpowiedzUsuńZapraszam po wyróżnienie :
http://moniaz125.blox.pl/html
Dzięki :)
UsuńSuper pomysł z tą galaretką :)
OdpowiedzUsuńalez to fantastycznie wyglada i jakie piekne zdjecia :)
OdpowiedzUsuńOjej, dziękuję! Szczególnie lubię komentarze a propos moich zdjęć :D
Usuńcudowne! wygląda rewelacyjnie :) zapisałam sobie do ulubionych i pewnie u mnie w Święta zagości ten deser na stole. To pierwsze Święta, które będę urządzać u siebie i mam tremę :P Więc zabłysnę pięknym deserem... Dzięki :)
OdpowiedzUsuńNie ma co się stresować! Na pewno wszystko się uda! Trzymam kciuki i dziękuję za miłe słowa :)
UsuńPięknie wygląda! a uroku dodają temu wszystkiemu granaty :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :))
UsuńDeser wygląda bardzo kusząco, oj bardzo!:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że się Tobie podoba :)
UsuńDeser wygląda ślicznie!
OdpowiedzUsuńMam pytanie odnośnie składników... Na ile porcji wystarczą wyżej podane?
Marta
Bardzo się cieszę, że się Tobie podoba :). Z podanych składników wyjdzie około pół litra płynu. Starczy więc na 4 wypełnione do połowy szklanki.
UsuńPozdrowienia :)