21 listopada 2012

PANNA COTTA Z GALARETKĄ Z GRANATÓW


For recipe in English, please scroll down.  

Pomyślałam, że dobrze będzie przyrządzić deser na Boże Narodzenie. Nie wszyscy po obfitej kolacji mają ochotę na ciężkie ciasta. Panna cotta z czerwoną galaretką będzie wyglądać bardzo elegancko na świątecznym stole. Jeżeli nie macie granatów możecie zastąpić je malinami, truskawkami, jagodami, pomarańczami (jakikolwiek sok/przecier lubicie :)).
To jeden z moich ulubionych deserów :).

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 



Składniki na panna cottę:

  • 4 listki żelatyny
  • 250 ml pełnego mleka
  • 1 laska wanilii (lub 1 łyżeczka esencji waniliowej)
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 20 gramów cukru

Wykonanie:

1. Natnij laskę wanilii wzdłuż i za pomocą noża lub łyżeczki wyjmij jej wnętrze - przełóż je do rondla. Wanilię przetnij na pół i także przełóż ją do garnka.
2. Do garnka wlej mleko i śmietanę. Dodaj cukier. Gotuj wszystko na średnim ogniu.
3. Do miseczki wlej lodowatą wodę i mocz w niej, przez około 5 minut, żelatynę (musi być miękka).
4. Kiedy gotujący się płyn zacznie się gotować (pojawią się pierwsze pęcherzyki powietrza) zdejmij rondel z ognia. Wyjmij laskę wanilii.
5. Wyciśnij żelatynę z nadmiaru wody i dodaj ją do gorącego płynu. Szybko mieszaj trzepaczką, żeby dobrze połączyć żelatynę z płynem.
6. Odstaw płyn do ostygnięcia* (co jakiś czas go zamieszaj) - kiedy zacznie tężeć, zamieszaj płyn ponownie (ziarenka wanilii będą wtedy na całej powierzchni deseru, a nie tylko na dnie) i przelej go do przygotowanych naczyń. Mogą to być kieliszki, szklanki lub formy do galaretek.

* zimny płyn można przełożyć do lodówki, aby przyspieszyć proces tężenia.

Składniki na galaretkę:

  • 2 granaty (albo szklanka soku z granatów)
  • 2 listki żelatyny
  • łyżka cukru (ilość zależy od Was)
  • łyżeczka soku z cytryny
  • ziarenka granatu do dekoracji (opcjonalnie)

Wykonanie:

1. Obierz granaty i przełóż ich miąższ do garnka.
2. Dodaj cukier i łyżeczkę soku z cytryny. Gotuj na średnim ogniu co jakiś czas mieszając.
3. Kiedy wydzieli się z miąższu dużo soku (pozostaną prawie same ziarenka) przecedź sok przez sito.
4. Do gorącego płynu dodaj namoczoną i odsączoną żelatynę. Mieszaj, aby oba składniki dobrze się połączyły.
5. Odstaw galaretkę do ostygnięcia - zimną i lekko tężejącą przelej na panna cottę.
6. Ozdób ziarenkami granatu.
7. Podawaj schłodzone.


Vanilla Panna Cotta with Pomegranate Jelly

Ingredients for Panna Cotta:

  • 4 gelatine leaves
  • 250 ml whole milk
  • 1 vanilla pod
  • 20 g sugar
  • 250 ml double cream

Preparation:

1. Soak the gelatine leaves in a cold water. 
2. Place the milk, cream, vanilla pod and seeds, and sugar into saucepan and bring it to a simmer. 
3. Remove vanilla pod and remove saucepan off the heat. 
4. Squeeze the water out of gelatine leaves, then add to hot liquid. Stir fast until the gelatine has dissolved.
5. Leave to cool (stir occasionally). When panna cotta starts to set stir one more time (thanks to that vanilla seeds will be all over panna cotta) and place it into prepared glasses, ramekins, etc. 
6. Place to fridge.

Ingredients for Pomegranate Jelly:

  • 2 pomegranates (or 1 glass of pomegranate juice)
  • 1 tablespoon sugar (you can use more or less sugar)
  • 2 gelatine leaves
  • 1 teaspoon lemon juice
  • pomegranate seeds (for decoration)

Preparation:

1. Place the sugar, lemon juice, pomegranate seeds from 2 fruits or pomegranate juice into pan and bring to boil (or boil until pomegranate seeds will release their juice). 
2. Soak the gelatine in a cold water. 
3. Sieve juice from seeds. 
4. Squeeze the water out of gelatine leaves then add to hot juice. Stir until the gelatine has dissolved. 
5. Leave juice to cool and before it set place it over panna cotta. Leave it to set. 
6. Decorate dessert with fresh pomegranate seeds. 
7. Serve cold.

25 komentarzy:

  1. Prezentuje się pięknie, bardzo elegancko. Musi też smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam granaty pod każdym względem - także przepis zapisuję :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli zrobisz, to proszę daj mi znać czy Ci smakowało :)

      Usuń
  3. Ależ cudnie wygląda ten deser! Muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny , elegancki i lekki deser ! Masz rację Olu idealnie pasuje na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dobry pomysł, coś lekkiego zawsze się przyda:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cóża za cudownosci! Pasuje do Świąt bez dwóch zdań. prezentuje się bardzo elegancko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i cieszę się, że udało mi się wpasować deser do świątecznej konwencji.

      Usuń
  7. Wyglada szalenie elegancko! Panna cotta ma sens tylko z jakims intensywnie smakujacym dodatkiem, bo sama w sobie jest, moim zdaniem, troche nijaka. Z taka galaretka - bomba!

    OdpowiedzUsuń
  8. Kusząco i elegancko !!!
    Zapraszam po wyróżnienie :
    http://moniaz125.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  9. Super pomysł z tą galaretką :)

    OdpowiedzUsuń
  10. alez to fantastycznie wyglada i jakie piekne zdjecia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, dziękuję! Szczególnie lubię komentarze a propos moich zdjęć :D

      Usuń
  11. cudowne! wygląda rewelacyjnie :) zapisałam sobie do ulubionych i pewnie u mnie w Święta zagości ten deser na stole. To pierwsze Święta, które będę urządzać u siebie i mam tremę :P Więc zabłysnę pięknym deserem... Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma co się stresować! Na pewno wszystko się uda! Trzymam kciuki i dziękuję za miłe słowa :)

      Usuń
  12. Pięknie wygląda! a uroku dodają temu wszystkiemu granaty :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Deser wygląda bardzo kusząco, oj bardzo!:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Deser wygląda ślicznie!
    Mam pytanie odnośnie składników... Na ile porcji wystarczą wyżej podane?
    Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że się Tobie podoba :). Z podanych składników wyjdzie około pół litra płynu. Starczy więc na 4 wypełnione do połowy szklanki.
      Pozdrowienia :)

      Usuń