26 listopada 2012

TORCIKI TIRAMISU


Torciki są elegantszą i łatwiejszą do podania wersją klasycznego włoskiego tiramisu.
Nie jestem amatorem surowych jajek w masach, więc poniżej przedstawiam przepis bez nich.
Jeżeli chcesz upiec duży tort, zrób biszkopt, masę i poncz z podwójnej porcji.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 



Składniki na biszkopt kawowo-kakaowy:

  • pół szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • pół szklanki mąki
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (zmielonej)
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie:

1. Ubij białka z cukrem na sztywną pianę.
2. Dodawaj po jednym żółtku.
3. Miksuj na najwyższych obrotach przez około 5-6 minut.
4. Za pomocą drewnianej łyżki wmieszaj w masę stopniowo przesiewane suche składniki.
5. Przelej ciasto do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy (18 cm) lub dużej prostokątnej formy, jeżeli chcesz zrobić mini torciki. Jeżeli masz odpowiednie obręcze można od razu w nich piec mini-torty.
6. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 minut przez około 25 minut (w przypadku prostokątnej formy) lub około 30-35 minut, jeśli pieczesz w tortownicy.
7. Upieczony biszkopt odstaw do całkowitego ostygnięcia.
8. Przetnij ciasto na pół lub wykrój za pomocą cukierniczych okrągłe blaty (po dwa na jeden torcik).

Wyłożenie obręczy folią ułatwi wyjmowanie z nich deseru. 

Składniki na poncz:


  • pół szklanki wrzątku
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • cukier (opcjonalnie i do smaku)
  • kieliszek likieru kawowego lub amaretto (opcjonalnie)


Wykonanie:

1. Zrób mocną kawę z wrzątku, kawy i cukru.
2. Po przestudzeniu dodaj likier. 

Składniki na masę:


  • kakao do oprószenia wierzchu
  • 300 g serka mascarpone
  • 200 ml kremówki
  • cukier puder, około 4 łyżek
  • ziarenka z jednej laski wanilii lub 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • kieliszek likieru kawowego lub amaretto (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki żelatyny przygotowanej według instrukcji na opakowaniu (opcjonalnie)

Wykonanie:

1. Ubij bitą śmietanę z kremówki i cukru pudru.
2. Połącz mascarpone z wanilią, żelatyną (jeżeli używasz) i likierem. Wymieszaj ser trzepaczką, ale krótko - tylko do połączenia się składników.
3. Za pomocą łyżki delikatnie połącz bitą śmietanę z serem.
4. Nasącz spód ciasta/torcików (bardzo delikatnie). Wyłóż na niego część masy. Na masę połóż ciasto i nasącz je już mocniej. Posmaruj wierzch ciasta resztką masy i posyp grubo kakao. Można udekorować świątecznymi ozdobami lub zrobić wzorki.
5. Schładzaj ciasto przez kilka godzin w lodówce.
6. Podawaj schłodzone.

Smacznego :)

13 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Zimowe, ale też rozgrzewające (alkohol) :)).

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Oh Luigi, you are so sweet xx (Real Italian :D).

      Usuń
  3. Bardzo lubie klasyczne desery podane w ten sposób- elegancko, estetycznie i zachęcają do jedzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zazdroszczę talentu kulinarnego i fotograficznego. aż chce się zjeść te zdjęcia. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm. smakowitości zrobiłaś:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Torciki wyglądają cudnie i bardzo apetycznie!
    Wyobrażam sobie, że smakują bosko!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygladaja oblednie! Ja wprawdzie nie mam nic przeciwko surowym jajkom w tiramisu, ale bezjajeczny przepis tez dobrze miec pod reka.

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudne maleństwa. Bardzo eleganckie :)

    OdpowiedzUsuń