Torciki są elegantszą i łatwiejszą do podania wersją klasycznego włoskiego tiramisu.
Nie jestem amatorem surowych jajek w masach, więc poniżej przedstawiam przepis bez nich.
Jeżeli chcesz upiec duży tort, zrób biszkopt, masę i poncz z podwójnej porcji.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na biszkopt kawowo-kakaowy:
- pół szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
- pół szklanki mąki
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (zmielonej)
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
Wykonanie:
1. Ubij białka z cukrem na sztywną pianę.
2. Dodawaj po jednym żółtku.
3. Miksuj na najwyższych obrotach przez około 5-6 minut.
4. Za pomocą drewnianej łyżki wmieszaj w masę stopniowo przesiewane suche składniki.
5. Przelej ciasto do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy (18 cm) lub dużej prostokątnej formy, jeżeli chcesz zrobić mini torciki. Jeżeli masz odpowiednie obręcze można od razu w nich piec mini-torty.
6. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 minut przez około 25 minut (w przypadku prostokątnej formy) lub około 30-35 minut, jeśli pieczesz w tortownicy.
7. Upieczony biszkopt odstaw do całkowitego ostygnięcia.
8. Przetnij ciasto na pół lub wykrój za pomocą cukierniczych okrągłe blaty (po dwa na jeden torcik).
Wyłożenie obręczy folią ułatwi wyjmowanie z nich deseru. |
Składniki na poncz:
Wykonanie:
1. Zrób mocną kawę z wrzątku, kawy i cukru.
2. Po przestudzeniu dodaj likier.
- pół szklanki wrzątku
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- cukier (opcjonalnie i do smaku)
- kieliszek likieru kawowego lub amaretto (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Zrób mocną kawę z wrzątku, kawy i cukru.
2. Po przestudzeniu dodaj likier.
Składniki na masę:
- kakao do oprószenia wierzchu
- 300 g serka mascarpone
- 200 ml kremówki
- cukier puder, około 4 łyżek
- ziarenka z jednej laski wanilii lub 2 łyżeczki esencji waniliowej
- kieliszek likieru kawowego lub amaretto (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki żelatyny przygotowanej według instrukcji na opakowaniu (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Ubij bitą śmietanę z kremówki i cukru pudru.
2. Połącz mascarpone z wanilią, żelatyną (jeżeli używasz) i likierem. Wymieszaj ser trzepaczką, ale krótko - tylko do połączenia się składników.
3. Za pomocą łyżki delikatnie połącz bitą śmietanę z serem.
4. Nasącz spód ciasta/torcików (bardzo delikatnie). Wyłóż na niego część masy. Na masę połóż ciasto i nasącz je już mocniej. Posmaruj wierzch ciasta resztką masy i posyp grubo kakao. Można udekorować świątecznymi ozdobami lub zrobić wzorki.
5. Schładzaj ciasto przez kilka godzin w lodówce.
6. Podawaj schłodzone.
Smacznego :)
pyszne i takie zimowe już :))
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Zimowe, ale też rozgrzewające (alkohol) :)).
UsuńYou are so talented Alexs :)
OdpowiedzUsuńOh Luigi, you are so sweet xx (Real Italian :D).
UsuńPiękne i pyszne :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubie klasyczne desery podane w ten sposób- elegancko, estetycznie i zachęcają do jedzenia :)
OdpowiedzUsuńzazdroszczę talentu kulinarnego i fotograficznego. aż chce się zjeść te zdjęcia. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMmmm. smakowitości zrobiłaś:)
OdpowiedzUsuńTorciki wyglądają cudnie i bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńWyobrażam sobie, że smakują bosko!
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
fantastyczne!
OdpowiedzUsuńWygladaja oblednie! Ja wprawdzie nie mam nic przeciwko surowym jajkom w tiramisu, ale bezjajeczny przepis tez dobrze miec pod reka.
OdpowiedzUsuńPrzepiękne są te torciki!!!
OdpowiedzUsuńCudne maleństwa. Bardzo eleganckie :)
OdpowiedzUsuń