Kolejne ciasto "wygrzebane" z zeszytu mojej Mamy. Ostatni raz pieczone bardzo dawno temu (z reguły na różne święta).
Masa jest wyjątkowo pyszna (piszę to ja...osoba, która nie lubi kokosu) :)
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na ciasto:
- 7 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 7 łyżek suchego maku (niemielonego)
- 1 pełniejsza łyżeczka proszku do pieczenia
1. Ubij jajka z cukrem - masa powinna być kremowa i puszysta.
2. Za pomocą łyżki mieszaj masę jajeczną z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia.
3. Dodaj do masy mak.
4. Piecz w prostokątnej blaszce (wcześniej ją natłuść i posyp mąką). Piekarnik powinien być nagrzany do 180 stopni C. Ciasto piekłam około 40 minut.
5. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta przekrój je na pół (oczywiście poziomo).
Składniki na masę:
- 1 litr mleka
- 10 kopiastych łyżek kaszki manny
- pół kostki masła (125 gramów)
- 4 kopiaste łyżki wiórków kokosowych (plus do posypania ciasta)
- 3 łyżki Malibu (opcjonalnie) lub olejek zapachowy (kilka kropli)
- 3/4 szklanki cukru
- polewa czekoladowa
1. Do wrzącego (i wciąż gotującego się) mleka stopniowo wsypuj kaszkę mannę i cukier. Mieszaj masę energicznie, aby nie zrobiły się grudki (mieszam trzepaczką).
2. Do gorącej masy dodaj masło, wiórki kokosowe i Malibu (lub olejek).
3. Gotuj jeszcze moment na małym gazie - masa nie może być zbyt płynna.
4. Gorącą masę wylej na spód ciasta. Przykryj masę pozostałym ciastem.
5. Wierzch ciasta polej polewą czekoladową i posyp wiórkami kokosowymi.
Składniki na polewę:
- 100 gramów ciemnej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
- pół łyżeczki esencji waniliowej
- około 6-7 łyżek pełnego mleka
1. Do garnka wlej wrzącą wodę (nie do pełna). Włóż do niego miskę (oczywiście nie może się do niej wlewać woda).
2. Do miski dodaj pokrojoną na kawałki czekoladę, mleko, cukier puder i esencję waniliową. Mieszaj do rozpuszczenia się czekolady.
Taka nowa wersja Bounty :)
OdpowiedzUsuńO mniam!. Kocham kokos:D
OdpowiedzUsuńPodoba mi sie! Masy z dodatkiem kaszy mannej sa zaskakujaco smaczne.
OdpowiedzUsuńmak i kokos. dla mnie nowość, za to jaka śliczna :) haha, przetnij, oczywiście poziomo - dobre...
OdpowiedzUsuńNie za bardzo lubie ciasta makowe, ale ta masa kokosowa jest boska i warta wypróbowania! Zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe smaki :) przepis zapisany :)
OdpowiedzUsuńBiorę przepis. Musi się u mnie pojawić przy najbliższej okazji :)
OdpowiedzUsuńPrzekładaniec idealny :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam kokos. Ciasto wydaje się idealne :)
OdpowiedzUsuńCiasto gotowe :). Masa kokosowa jest pyszna!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ciasto smakuje :))
UsuńNo i ten smaczny krem z kaszy mannej
OdpowiedzUsuńciasto moze byc po malym ulepszeniua masa fatalna.Hanna
OdpowiedzUsuńDlaczego "fatalna"? Nie smakuje Pani czy sie nie udala? Pozdrawiam.
UsuńDzisiaj wypróbuję przepis, ciasto na zdjęciach wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuń+obserwuję.
wlasnie piecze sie w mojej kuchni.... mam nadzieje ze masa sie uda, uwielbiam kokosy , pozdrawiam:) Ania KP
OdpowiedzUsuńdlaczego masa mi się nie skleiła z ciastem ;( ?? są jakieś sposoby na to?
OdpowiedzUsuńMasę należy wylać na ciasto, kiedy jest bardzo gorąca. Jeszcze mi się nie zdarzyło, by masa nie skleiła się z ciastem.
Usuńrewelacyjnie wygląda:) bardzo lubię ciasta z makiem:)
OdpowiedzUsuńWłasnie skończył się piec biszkopt ! Jak całość będzie gotowa , będą i zdjęcia . Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńczy można dodać wiórka z likieru ala malibu?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam, ale w sumie dlaczego nie :)
Usuń