Kupiłam kolejną książkę kucharską. Tym razem jest to "Sugar & Spice" autorstwa Gaitri Pagrach-Chandra. Pagrach-Chandra kolejny raz zaskakuje mnie wyborem przepisów i ich różnorodnością. To nie jest kolejna książka, w której znajdziemy takie same przepisy, jak w tysiącu innych. Autorka zebrała receptury na mniejsze słodycze (np. praliny, nugat, ciastka, bezy) z różnych krajów świata. Prawie 300 stron czaruje czytelnika i zadziwia.
Pierwszym przepisem, który postanowiłam wypróbować, jest receptura na podstawowy marcepan i chociaż jego blok mogę kupić w sklepiku pod domem, postanowiłam trochę pobawić się w kuchni. Miałam pietra, bo na każdym kroku coś mogło się nie udać. Nie było jednak to takie trudne. Domowy marcepan smakuje o wiele lepiej i jest jak znalazł do dekoracji ciast na Boże Narodzenie.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na 550 gramów marcepanu:
- 250 gramów migdałów, zmielonych na mąkę
- 1 łyżka cukru pudru (tylko jeżeli migdały będą mielone przez Ciebie w domu)
- 300 gramów cukru
- 100 ml wody
- żółty barwnik w żelu (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Zmiel migdały razem z cukrem pudrem (cukier wchłonie część tłuszczu, co pozwoli lepiej zmielić migdały).
2. Jeżeli chcesz, żeby marcepan miał żółty kolor: w moździerzu zetrzyj szafran razem z cukrem (około pół łyżeczki). Podgrzej 100 ml wody. Dwie łyżki gorącej wody wlej do moździerza i wymieszaj szafran. Odczekaj chwilę. Woda będzie pomarańczowa. Odcedź wodę (najlepiej przez muślin) i przelej ją do pozostałej wody. Jeżeli chcesz, żeby marcepan miał neutralny kolor pomiń punkt 2.
3. Do garnka wlej wodę i dodaj cukier - gotuj na małym ogniu. Mieszaj, aż do rozpuszczenia cukru. Kiedy cukier się rozpuści przestań mieszać (istnieje ryzyko, że mieszanka się skrystalizuje). Do garnka włóż termometr kuchenny i gotuj do momentu, kiedy substancja osiągnie temperaturę 114 stopni C.
4. Wyjmij termometr i wylej syrop cukrowy na zmielone migdały.
5. Miksuj na średnich obrotach przez około 5-7 minut (masa powinna być aksamitna i wszystkie składniki dobrze ze sobą połączone). Olej z migdałów musi dobrze połączyć się z cukrem - niestety za długie miksowanie może spowodować, że masa będzie zbyt tłusta.
6. Przełóż masę na blat i pozwól, by masa całkowicie ostygła.
7. Zimną masę ugniataj (nie dodawaj cukru pudru, nawet jeżeli masa będzie trochę się lepić).
8. Uformuj kulę z marcepanu i zawiń ją w kilka warstw folii kuchennej. Włóż marcepan do worka foliowego, zamknij go.
9. Marcepan przechowuj w lodówce do 6 tygodni.
Pozdrowienia :))
Świetny przepis! Na Święta będzie jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie miałam zamiar wybrać się w najbliższym czasie po masę marcepanowa. Już nie muszę bo chętnie skorzystam z tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńwspaniale! książka wydaje się cudna, a przepis wykorzystam w drozdzowkach z marcepanem i sliwką :) dziękuję :)
OdpowiedzUsuńkilka razy miałam się zabrać za masę marcepanową i jakoś nie mogłam ale ten post mnie znacząco zachęcił :)
OdpowiedzUsuńA czy jest elastyczny na tyle by móc formować ozdoby na tort? Bo ten kupny jest kruchy a szukam właśnie dobrego przepisu
OdpowiedzUsuńuwielbiam marcepanową masę...domowa z pewnością będzie o niebo lepsza od kupnej ...
OdpowiedzUsuńporywam przepis!
OdpowiedzUsuńprzyda się :]
Cudowne! Uwielbiam marcepan, pora zrobić swój :)
OdpowiedzUsuńNiezastąpiony :)
OdpowiedzUsuńDzięki za przypomnienie, bo chyba muszę zrobić na święta. Tylko się zaopatrzę w migdały:)
rzeczywiście przepis idealny na nadchodzące święta. Sama nigdy nie robiłam muszę nadrobić te braki
OdpowiedzUsuńPowiedz mi czy ten marcepan jest takiej konsystencji jak modelina, czy po chwili się kruszy i sztywnieje? Przeszukuję internet za takim przepisem z którego będę mogła mieś idealny marcepan do robienia figurek, nie martwiąc się że po chwili będę miała go suchego i kruchego.
OdpowiedzUsuńPrzyznaję się, że jestem noga z produkcji wszelkich dekoracji, więc nie używałam tego marcepanu do nich. Trudno mi powiedzieć czy będzie wystarczająco elastyczny. Wydaje mi się całkiem OK. Ma w sobie syrop cukrowy, który nadaje masie wilgotności. Gdzieś czytałam, że podczas miksowania można dodać ciut więcej wody, żeby marcepan nie był za suchy.
UsuńPrzepraszam, że średnio mogę pomóc.
Czy migdały należy obrać ze skórki, czy miksujemy całe?
OdpowiedzUsuńOczywiście :)
Usuń