3 marca 2014

ŁATWY I SMACZNY OBIAD: KURCZAK NADZIEWANY POMIDORAMI I SURÓWKA MARCHEWKOWA Z CZOSNKIEM


Zabiegana ostatnimi czasy miałam naprawdę mało czasu na dobry obiad. Kiedyś w kolejce nawiązałam rozmowę z panią z Rosji, która podała mi ciekawy przepis na smażoną marchewkę z sosem czosnkowym. Postanowiłam w końcu ją zrobić i podać do niej prostego kurczaka z suszonymi pomidorami. 

Obiad podawaj z ziemniaczanym puree z dodatkiem czosnku (moje ziemniaki zapiekłam).

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 





Składniki na kurczaka:


  • piersi z kurczaka (po jednej na osobie)
  • pomidory suszone ze słoika (ilość w zależności od ilości piersi)
  • opakowanie szynki parmeńskiej lub pancetty
  • sól 
  • pieprz


Wykonanie:

1. Natnij pierś na kształt kieszonki.


2. Natrzyj mięso solą i pieprzem (w środku kieszonki również) i odstaw na kilka godzin do lodówki.
3. W każdą kieszonkę powkładaj kilka pomidorów.
4. Ściśnij mięso i zawiń ciasno w szynkę parmeńską.


5. Włóż piersi do naczynia żaroodpornego.
6. Wlej około 1 cm wody do naczynia i włóż naczynie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.
7. Piecz do miękkości. Podlewaj mięso co jakiś czas wodą.



Składniki na surówkę marchewki z czosnkiem:


  • 5 dużych marchewek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki masła
  • kilka łyżek kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
  • sól 
  • pieprz


Wykonanie: 

1. Marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.


2. Masło rozpuść na patelni i smaż przez chwilę na nim marchewkę (około 5 minut).


3. W tym czasie jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
4. Zdejmij marchewkę z ognia i wymieszaj ją z jogurtowym sosem.


5. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.

Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. świetny pomysł, muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi taki obiad zasmakował i surówka także. I tak pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. smakowity obiad , a jakie cudne zdjęcia !!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobilam marchewkę z tego przepisu. Potwierdzam, że jest bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy marchewka ma być podana na ciepło

    OdpowiedzUsuń