4 marca 2014

PANCAKES Z RICOTTĄ, MAKIEM I CYTRYNĄ



W Wielkiej Brytanii świętujemy dzisiaj dzień naleśnika, czyli tutejszy odpowiednik tłustego czwartku. Już kilka tygodni temu w sklepach wyrosły całe regały pełne składników potrzebnych do przygotowania placków. Moja dzisiejsza propozycja to aromatyczne naleśniki (pancakes) z makiem, cytryną i ricottą. Wyszły pyszne i  bardzo sycące (nasyciłam się już jednym ;)). 

Zapraszam do wypróbowania!

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 




Składniki na 5 grubych, 18 cm placuszków:


  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki maku
  • 200 gramów mąki pszennej
  • 50 gramów cukru
  • szczypta soli
  • skórka z połowy cytryny (można dać więcej)
  • około szklanki mleka
  • 150 gramów ricotty
  • 2 duże jajka
  • owoce/sok/miód/syrop klonowy do podania




Wykonanie:

Jajka, mleko i ser powinny być w temperaturze pokojowej.

1. Podziel jajka na żółtka i białka.
2. Ubij pianę z białek i soli.
3. Zmiksuj ze sobą mąkę, żółtka, ser, proszek do pieczenia, cukier, mak, cytrynę, mleko.
4. Dodaj pianę do ciasta i bardzo delikatnie wymieszaj łyżką.


5. Rozgrzej mocno patelnię i smaż placki po obu stronach (można bardzo natłuścić patelnię bardzo niewielką ilością tłuszczu). 
6. Podawaj na ciepło. 

Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Chyba się wproszę na takie śniadanie;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne placuszki, a ricotta i mak muszą wspaniale się komponować razem z jakimiś kwaśnymi owocami na wierzchu i właśnie syropem klonowym - niezastąpionym, jeśli mowa o pancakes. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja proponuję, zastąpić mleko maślanką :) są o wiele lepsze :) bardziej puszyste, grubsze i delikatniejsze. Mój narzeczony szaleje z radości kiedy je robię :)

    OdpowiedzUsuń