4 marca 2014

PIERSI Z KURCZAKA W PARMEZANOWEJ PANIERCE PODANE Z SOSEM MARINARA



Jestem niezmiernie zadowolona z dzisiejszego obiadu! Kurczak w serowej panierce bardzo nam posmakował i czuję, że zagości u nas na stałe.
Kurczak podawany z sosem i serem jest daniem...australijskim, które można zamówić w tamtejszych pubach.

Przepis z dużą ilością zdjęć krok po kroku.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 




Składniki na sos marinara:

  • oliwa
  • 2 małe ząbki czosnku (użyłam jednego bardzo dużego)
  • puszka pomidorów be skórki
  • 2 małe szalotki lub pół małej cebuli
  • liść laurowy
  • pół łyżeczki płatków chilli
  • łyżeczka suszonej pietruszki
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • pół łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz




Wykonanie sosu:

1. Pokrój szalotkę na drobną kostkę i zeszklij na oliwie.
2. Dodaj do cebuli przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez chwilę.



3. Przełóż na patelnię: pietruszkę, bazylię, chilli i oregano. Smaż pół minuty.


4. Do garnka z pomidorami przełóż usmażoną cebulę z ziołami i liść laurowy. Gotuj na niewielkim ogniu.


5. Kiedy sos stanie się gęsty dopraw go solą, pieprzem i cukrem.


Składniki na piersi z kurczaka w parmezanowej panierce (przepis na 4 osoby; swój obiad robiłam dla 2 osób, więc na zdj. są tylko dwie piersi):

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka (jeżeli są grube, to wtedy 2 piersi i należy przeciąć je na pół)
  • pieprz
  • sól
  • papryka w proszku
  • oliwa
  • 3/4 szklanki panko (można zamienić na bułkę tartą)
  • 3/4 szklanki przetartego parmezanu
  • pół łyżeczki czosnku w proszku
  • pół łyżeczki oregano
  • łyżka mąki
  • jedno duże jajko
  • 4 plastry mozzarelli
  • świeża bazylia do dekoracji


Wykonanie:

1. Natrzyj piersi solą, pieprzem i papryką w proszku. Zawiń naczynie w folię i wstaw do lodówki na parę godzin.



2. Wymieszaj ze sobą panko, parmezan, oregano, czosnek i pół łyżeczki pieprzu.


3. Wymieszaj jajko z mąką.


4. Maczaj piersi w jajku, a następnie obtocz w panierce lekko dociskając.


5. Smaż kotlety po obu stronach.


6. Usmażone kotlety przełóż do naczynia żaroodpornego. Na każdym kotlecie ułóż po plastrze mozzarelli.


7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz tylko do przyrumienienia się sera.
8. Kurczaka podawaj na ciepło polany sosem marinara.

Smacznego :)


Pomysł z tej strony.

10 komentarzy:

  1. Doskonały przepis, doskonałe danie. Bardzo smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale przepisy, bardzo pomocne zdjecia krok po kroku-gratuluje!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za komentarze i nominację :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszne :)
    Przepis wyprobowalismy w zeszlym tygodniu, gdy szukalismy inspiracji do miesa z ud kurczaka.
    Wyszlo idealnie. Soczyste miesko i chrupiaca panierka. Pysznosci.
    Plus: szybkie w realizacji. :D

    dziekujemy za pyszny obiad.

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepysznie wygląda:) Uwielbiam parmezan dlatego trafiłam na ten przepis, na pewno skopiuje go w swojej kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak zwykle u Ciebie,bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń